ελληνική μουσική
Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

Το διάσημο τραγούδι των Doors σε λάθος ταχύτητα

jorge
26.01.2014, 23:17

Τελικά το ζητούμενο δεν είναι μόνο να «σου ανάβει κάποιος τη φωτιά», αλλά να το κάνει και στη σωστή ταχύτητα.
Στο άλμπουμ για την 40η επέτειο του θρυλικού συγκροτήματος «The Doors», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η στερεοφωνική έκδοση του «Light My Fire» με διορθωμένη ταχύτητα!

Η απόκλιση στην ταχύτητα (αργή κατά περίπου 3,5%) υπέπεσε στην αντίληψη του Μπρους Μπότνικ.
O Mπρους είναι  ηχολήπτης και παραγωγός δίσκων, διάσημος από τη συνεργασία του με τους Doors και τους Love.
Με το ευαίσθητο και εκπαιδευμένο αυτί του, παρατήρησε ότι σε όλες τις τηλεοπτικές και ζωντανές εμφανίσεις των Doors, το παρουσίαζαν σε ένα κλειδί, σχεδόν κατά μισό βήμα υψηλότερα, σε σχέση με την αρχική κυκλοφορία του δίσκου σε ήχο stereo.

Συνέχεια


STEFANOS604
27.01.2014, 01:07

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση

Το πώς μεταφράζουν τα On – line λεξικά τη λέξη key φαίνεται εδώ:

Αλλά και άλλοι επίσης μουσικοί χρησιμοποιούν την ίδια λέξη  - πχ όπως 2 μουσικοί που πιστεύω προσφέρανε πολλά στο διαδίκτυο : ΕΔΩ: και ΕΔΩ : αλλά και εγώ το ίδιο ειδικά στο άρθρο μου για φυσαρμόνικες (επειδή υπάρχουν 36 harmonica keys και όσους παίχτες γνώρισα το λέγαμε ‘’κλειδί’’ αντί ‘’τονικότητα’’ ) .

Βέβαια ακόμα και ένας ΕΝΤΕΛΩΣ αρχάριος τη φράση πχ ‘’Φυσαρμόνικα σε Κλειδί ρε μινόρε’’ σίγουρα την καταλαβαίνει σαν ‘’Φυσαρμόνικα τονικότητας  ρε μινόρε’’ αφού ξέρει ότι τα κλειδιά (Clefs – γνώμονες) είναι 4 (κλειδιά του σολ, του φα, του ντο) και γνώμονας (κλειδί) του ρε δεν υπάρχει.

Αυτός ήταν και ο λόγος που πιστεύω ότι τα διευκρίνησα στο άρθρο ΕΔΩ: Ότι δηλαδή ο όρος κλειδί χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς και πολλές φορές αντιφατικούς τρόπους.

Πάντως η μουσική κοινότητα χρησιμοποιεί εξίσου, και, πολλές φορές, αδιάκριτα, τους όρους key και tonality.

Εγώ τουλάχιστον δεν το έκανα ασυνείδητα γιατί ‘’μουσικός’’ από μικρό παιδί δεν θα περιέγραφα  ποτέ πχ ‘’Φυσαρμόνικα σε κλειδί του D , E , A , B ‘’  ή ‘’Φυσαρμόνικα σε κλειδί Cm ,Am ……φυσικό ή αρμονικό ‘’ ή πιο πρόσφατα ‘’Φυσαρμόνικα σε κλειδί C, D …Hitzaz ή Ousak’’ εννοώντας ως key  το  clef = Γνώμονας = κλειδί .

Πάντα πιστεύω ότι οι λέξεις είναι να μας βοηθούν να κατανοούμε το περιεχόμενο τους και αν λέγονται έστω και λανθασμένα (υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα – όχι μόνο στη μουσική) ένας αναγνώστης που ξέρει θα καταλάβει τι εννοεί – όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο  LlamaWithHat.