Με μεγάλη μου έκπληξη και λύπη συνάμα πληροφορήθηκα το θέμα προς ανάπτυξη που έπεσε στις προφορικές εξετάσεις του γαλλικού Διπλώματος DELF στην Ελλάδα. Η εκφώνηση του εν λόγω θέματος ήταν η εξής:
"Να αναπτύξετε το παρακάτω θέμα:
Είναι γελοίο να διοργανωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα."
Η μορφή του θέματος είναι σαφής και κλασσική. Δεν ζητείται από τους υποψηφίους να λάβουν θέση (Η εκφώνηση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η εξής: [Θέση] ...Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την παραπάνω θέση;). Τίθεται υπό μορφήν θεωρήματος και θεωρείται δεδομένο ότι οι υποψήφιοι ασπάζονται την παραπάνω θέση και αυτό που τους ζητείται είναι να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το DELF (όπως και το DALF) είναι πλέον τα 2 σημαντικότερα διπλώματα εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας, έχοντας αντικαταστήσει (τουλάχιστον πρακτικά κι ευτυχώς όχι ακόμα και θεωρητικά) τα Sorbonne I (αντίστοιχο του Lower) και Sorbonne II (αντίστοιχο του Proficiency).
Την αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο των θεμάτων κάθε χρονιάς για τους εν Ελλάδι υποψηφίους, είτε πρόκειται για το DELF, το DALF, το Sorbonne I και το Sorbonne II, φέρει εξ ολοκλήρου, εδώ και πολλά χρόνια, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Institut Francais d' Athenes), το οποίο δίνει την γενική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα παραρτήματά του. Τα άτομα που βάζουν τα θέματα είναι Γάλλοι εκπαιδευτικοί.
Με απλά λόγια, κάποιος Γάλλος εκπαιδευτικός θεώρησε πρέπον σε εξετάσεις επισήμου διπλώματος, ευρισκόμενος εν Ελλάδι, να βάλει ένα τόσο απαράδεκτο και προσβλητικό για την χώρα μας θέμα σε Έλληνες υποψηφίους. Τους ζήτησε -αναγκαστικά- αφενός να συμφωνήσουν με την άποψή του και αφετέρου να δώσουν επιχειρήματα υπέρ της!
Θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου, εν είδει εξεταστή και εν δυνάμει εκπαιδευτικού, αφενός την θέση σας ως προς το ανωτέρω θεώρημα (με τη μόνη διαφορά ότι, σε αντίθεση με τους διαγωνιζομένους στο DELF, εσείς μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα, χωρίς να φοβάστε ότι θα κοπείτε
) και αφετέρου -διότι πλέον αυτό είναι το ερώτημα που εύλογα τίθεται- να πιθανολογήσετε ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία που ο συγκεκριμένος εξεταστής έβαλε ένα τόσο απροκάλυπτα προκλητικό και προσβλητικό θέμα. Άγνοια; Παραπληροφόρηση; Εμπάθεια; Υστεροβουλία και εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων;