ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Ερώτηση για Πνευματικά Δικαιώματα

    tournovia
    13.12.2005, 21:49
    Ποιός μπορεί να μου απαντήσει στο εξής ή να με παραπέμψει σε κάποιο λινκ?
    Για μια ιστοσελίδα μουσικού περιεχομένου που ετοιμάζουμε , ενα online περιοδικό, πως μπορώ να κατοχυρώσω τα περιεχόμενα του στο να μη τα κλέψουν? Θα υπάρχουν συνεντεύξεις άρθρα κλπ.Οταν είναι έτοιμη θα την δημοσιεύσω και εδώ να την δείτε.Μπορείτε να βοηθήσετε γιατί άκρη δεν βρήκα...!

    Kerato
    06.01.2006, 14:12
    Γιατί δε ρωτάς ένα δικηγόρο?
    anderchan
    06.01.2006, 15:05
    Η ημερομηνία που θα δημοσιευθούν τα πνευματικά σου δημιουργήματα (άρθρα κλπ) αποτελεί αυτόματα για σένα και την ημερομηνία κατοχύρωσης της πατρότητας τους.
    Με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δημοσιευθεί στο παρελθόν τα άρθρα αυτά, εσύ είσαι ο νόμιμος δικαιούχος. Επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Για να είσαι ακόμα πιο σίγουρος μπορείς να ακολουθήσεις τον κλασσικό τρόπο κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων που είναι ο εξής:
    Τοποθετείς σε ένα cd-rom τα άρθρα σου, βάζεις το cd-rom σε ένα φάκελο, πηγαίνεις στο ταχυδρομείο και στέλνεις το φάκελο συστημένο στον εαυτό σου. Όταν έρθει ο φάκελος, τον φυλάς κλειστό με τη σφραγίδα-ημερομηνία του ταχυδρομείου. Αν ποτέ χρειαστεί να υπερασπίσεις τα πνευματικά σου δικαιώματα, δεν έχεις παρά να ανοίξεις το φάκελο ενώπιων της δικαιοσύνης.
    Ελπίζω να βοήθησα...
    Orfeus
    06.01.2006, 16:09
    Έτσι ακριβώς είναι.

    Η συστημένη επιστολή προς τον εαυτό σου είναι ο καλύτερος τρόπος κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων και μάλιστα, εάν κλείσεις ξανά τον φάκελο που θα έρθει από σένα, σε έναν άλλο φάκελο και τον ξαναστείλεις πάλι συστημένο στον εαυτό σου (εννοείται πάντοτε ότι χωρίς να τον ανοίξεις όταν θα τον παραλάβεις), τότε είναι ακόμα καλύτερα. Αυτό συνήθως το κάνουν όσοι θέλουν να κατοχυρώσουν στίχους ή μελωδίες.

    Όσο για τα άρθρα, αφού θα δημοσιευθούν στο site, θα είναι ήδη κατοχυρωμένα σε σένα, με την ημερομηνία της δημοσίευσης.


    jorge
    06.01.2006, 16:37
    Quote:

    Το μέλος Orfeus στις 06-01-2006 στις 16:09 έγραψε:

    Όσο για τα άρθρα, αφού θα δημοσιευθούν στο site, θα είναι ήδη κατοχυρωμένα σε σένα, με την ημερομηνία της δημοσίευσης.




    Αυτό δε νομίζω να πολυισχύει, γιατί τα στοιχεία καταχώρησης είναι ηλεκτρονικά και αλλάζουν από τον εκάστοτε admin. Μπορεί δηλαδή ο κακόβουλος admin που θα πάρει το άρθρο, να βάλει παλαιότερη ημερομηνία από αυτή του γνήσιου.
    Orfeus
    06.01.2006, 16:42
    Χμμμμ....

    Δεν μου αρέσει αυτό!!!!



    Ορφέα γρήγορα ένα cd και στο ταχυδρομείοοοοοοοοο.......



    Everybody must give Something back, for Something they get.....


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Orfeus στις 06-01-2006 16:44 ]
    gate
    06.01.2006, 17:08
    Παρόμοια ή και γενικότερα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν απαντηθεί και σε άλλα τόπικς παλαιότερα:

    1. κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων

    αλλά και στο

    2. Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική (ειδικά από τη σελ. 3 και μετά...)


    Εν ολίγοις πάντως, ως προς το ερώτημά σου, tournovia, τα παιδιά γενικά έχουν απαντήσει σωστά. Σωστότατη και η επιφύλαξη του jorge περί της ημερομηνίας δημοσίευσης, παρότι στο νόμο πραγματικά αναφέρεται αυτό που επεσήμανε ο Orfeus, ότι δηλαδή από τη στιγμή της δημοσιοποίησης η κατοχύρωση είναι βέβαιη και αποδεδειγμένη..., χωρίς να απαιτείται ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ (Βέβαια ο νόμος δεν είναι εύκολο πάντα να ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις, γι' αυτό και χρειάζεται προσοχή στην ερμηνεία και εφαρμογή του...).

    Προσωπικά πάντως θα επιμένω ότι η ασφαλέστερη κατοχύρωση οποιουδήποτε έργου, γίνεται μέσω συμβολαιογράφου. Καθένας που είναι άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή ο συντάκτης των άρθρων, ο δημιουργός της παρτιτούρας, αυτός που κάνει τη συνέντευξη (καθώς και η συνέντευξη υπό προϋποθέσεις μπορεί να θεωρείται πνευματικό έργο...Προσοχή...ΌΧΙ ΠΑΝΤΑ. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις που δεν τις γράφω εδώ ασφαλώς, γιατί δεν υπάρχει λόγος...Είναι τόσα πολλά τα θέματα που έχουν υποσημειώσεις, που με την αναφορά και μόνο σε ένα από αυτά, δε σώζουμε την κατάσταση...), αυτός που δημοσιεύει ένα ποίημά του κ.ο.κ. ...με λίγα λόγια ο εκάστοτε δημιουργός καλό είναι να τυπώνει σε χαρτί με την υπογραφή του ή να γράφει ιδιοχείρως (με την υπογραφή του πάλι) τα έργα του και τα παραδίδει στον συμβολαιογράφο, ο οποίος τα καταγράφει ένα προς ένα και τα κατοχυρώνει επισήμως (με σφραγίδα) στο όνομα του δημιουργού (και τα χρεώνει ασφαλώς κατά τον ίδιο τρόπο...δηλαδή ένα προς ένα... Αυτό είναι ίσως το μοναδικό τίμημα της διαδικασίας αυτής...)

    Καλή και η αποστολή στον εαυτό μας, ...συνηθίζεται..., ωστόσο ως αποδεικτικό μέσο έχει αρχίσει να είναι και αυτό διάτρητο, ενώ το συμβολαιογραφικό έγγραφο έχει πάντα ασφαλέστερη και υπέρτερη ισχύ!