ελληνική μουσική
    775 online   ·  210.833 μέλη

    Επειδή τα χριστουγεννιάτικα πάρτι χωρίς μουσική είναι απλώς συναντήσεις, ακολουθεί μια λίστα με τραγούδια χριστουγεννιάτικα αλλά όχι απαραίτητα θρησκευτικά.

    Χριστουγεννιάτικα Τραγούδια

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 22 Δεκ 2020

    Όσο οι εορταστικές εκδηλώσεις αυτών των ημερών επιδιώκουν να κρατήσουν τη θρησκευτικότητά τους, κάποια άλλα γεγονότα όπως ας πούμε τα κοινωνικά εορταστικά τηλεφωνήματα, ή οι γιορτές εταιρειών, γραφείων κλπ, αφορούν λιγότερο ή και καθόλου στο βρέφος της Βηθλεέμ και εστιάζουν περισσότερο στο χαρούμενο πνεύμα της εποχής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για συναντήσεις όπου συγκεντρώνονται άτομα διαφορετικών θρησκειών στο τέλος του έτους, που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη "δύσκολη θρησκευτική χριστουγεννιάτικη μουσική, επειδή το “Jingle Bells” ας πούμε, ή το “Silent Night”, μπορεί να σημαίνουν πολλά για τον Έλληνα, τον Αμερικάνο, τον Γάλλο, ή τον Άγγλο, αλλά δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα για τον Ινδό, τον Κινέζο ή τον Ιάπωνα. Και δηλαδή; Θα κάνουμε πάρτι χωρίς μουσική; Επειδή όμως το πάρτι χωρίς μουσική είναι απλώς μία συνάντηση, ακολουθεί μια λίστα με τραγούδια χριστουγεννιάτικα, αλλά όχι απαραίτητα θρησκευτικά.

    * “Ring Out, Solstice Bells” (Jethro Tull, 1977)



    Τραγούδια για τα Χριστούγεννα υπάρχουν πολλά. Πόσα τραγούδια όμως υπάρχουν για το χειμερινό ηλιοστάσιο που είναι η πιο μικρή μέρα του χρόνου και συμβαίνει στις 22 Δεκεμβρίου; Σας έχω εδώ ένα από τους Jethro Tull. Το τραγούδι περιγράφει τον εορτασμό του ηλιοστασίου στα μεσαιωνικά χρόνια, με κουδούνια και χορούς Δρυίδων.

    * “I Believe In Father Christmas” (ELP, 1975)



    Ο Greg Lake είπε ότι πιστεύει στον Πατέρα των Χριστουγέννων (Άγιος Βασίλης): "Για μένα ως παιδί, ήταν η οπτική εικόνα της ειρήνης στη γη. Ήταν το σύμβολο της γενναιοδωρίας και της αίσθησης του καλού  και όλων αυτών των πραγμάτων που συμβαίνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων".

    * “Last Christmas” (Wham, 1984)



    Ένα τραγούδι που ουσιαστικά, δεν έχει καμία σχέση με τα Χριστούγεννα. Μόνο η φράση "Last Christmas", αναφέρεται σ’ αυτή τη γιορτινή ημέρα, επειδή είναι η ημέρα που φάνηκε ότι ξεκινούσε μία σχέση, αλλά την επομένη κι όλας, διέλυσε. Αυτά μας λέει ο αφηγητής. Το τραγούδι κυκλοφόρησε με φιλανθρωπικό στόχο να ανακουφίσει με τα έσοδα του, το πρόβλημα της πείνας  στην Αιθιοπία και έγινε το χριστουγεννιάτικο τραγούδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    * “Happy Xmas (War is Over)” (John Lennon, 1971)



    Ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που αντί να μας μιλάει για έλκηθρα και γκι, μας λέει για τους ανθρώπους που ζουν μέσα στον φόβο και επιθυμούν το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ. Είναι το μήνυμα που πέρασε ο Lennon γενικά μέσα από τα τραγούδια του και τις ακτιβιστικές του δραστηριότητες. Εάν οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα θελήσουν να τελειώσει ο πόλεμος, τότε θα τελειώσει. “War is over, if you want it”. Η παιδική χορωδία που ακούγεται στο τραγούδι, είναι η Harlem Community Choir.  

    * Driving Home for Christmas (Chris Rea, 1986)



    Το να είσαι κολλημένος στην κίνηση, μπορεί να  αποδειχθεί μια γόνιμη εμπειρία, όπως και έτσι απεδείχθη  τελικά για τον Chris Rea, που έγραψε το τραγούδι αυτό όταν κόλλησε στην κίνηση ενώ οδηγούσε το Mini της γυναίκας του, πηγαίνοντας στο σπίτι του στο Middlesbrough για τα Χριστούγεννα. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε για τη διαφήμιση μιας αλυσίδας κατεψυγμένων προϊόντων (1997, 1998 & 2011) και τα έσοδα πήγαν στο Alzheimer Research UK.

    * Santa Claus is Coming to Town (Bruce Springsteen, 1975)



    Αναμφισβήτητα, το πιο επιτυχημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών. Το έγραψαν οι Haven Gillespie & J. Fred Coots το 1932, αλλά είχαν πρόβλημα με τη δισκογράφηση του, επειδή όλοι θεωρούσαν πως είναι ένα τραγούδι παιδικό. Η επιτυχία ήρθε δύο χρόνια αργότερα (1934), όταν ο Coots έπεισε τον Eddie Canton να το τραγουδήσει  στη ραδιοφωνική εκπομπή που παρουσίαζε. Από τότε μέχρι σήμερα έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές από καλλιτέχνες όπως οι: Bing Crosby, Andrews Sisters, Crystals, Mariah Carey, Neil Diamond, Bruce Springsteen, Frank Sinatra, Bill Evans, Chris Isaak, Temptations, Michael Bublé & Jackson 5.

    * Santa Claus is Back in Town (Elvis Presley, 1957)



    O Elvis είχε μόλις τελειώσει τις ηχογραφήσεις για τα τραγούδια της ταινίας Jailhouse Rock, και ξεκινούσε τις ηχογραφήσεις για το πρώτο του χριστουγεννιάτικο άλμπουμ, όταν οι παραγωγοί ανακάλυψαν ότι τους χρειάζονται ένα τραγούδι ακόμα. Τότε "επιστρατεύθηκε" επειγόντως το τραγουδοποιητικό ντουέτο Jerry Leiber & Mike Stoller, και ιδού το αποτέλεσμα.

    * Do They Know It’s Christmas? (Band Aid, 1984)



    Φιλανθρωπικό single που ξεκίνησε από μια ιδέα του Bob Geldof, για να ενισχύσει οικονομικά το πρόβλημα της πείνας στην Αιθιοπία. Τραγουδούν με τη σειρά οι: Paul Young, Boy George, George Michael, Simon Le Bon & Bono, ενώ στη χορωδία, ανάμεσα σε πάρα πολλούς καλλιτέχνες, διακρίνονται και οι: David Bowie, Phil Collins, Paul McCartney, Sting, Bob Geldof & Midge Ure.  

    * Merry, Merry Christmas (Keb’ Mo’, 2019)



    Διάλεξα τον Kevin Moore για να κλείσω αυτό το αφιέρωμα, επειδή α) το τραγούδι είναι το πιο πρόσφατο, αλλά κυρίως επειδή β) το βίντεο είναι πανέξυπνο.

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση, και καλές γιορτές να ‘χουμε!


    Tags
    Μουσικά Είδη:RockΚαλλιτέχνες:StingGeorge MichaelPaul McCartneyChris ReaDavid BowiePhil Collins



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29966   /   22.12.2020, 10:50   /   Αναφορά
    Τι υπέροχη ανάρτηση, ιδιαίτερα για όλους εμάς που λατρεύουμε τις μέρες αυτές, βρε Γιώργο! Μας έφτιαξες τη διάθεση!
    Πολύ όμορφα τραγούδια και, πράγματι, το τελευταίο είναι υπέροχο και ως τραγούδι αλλά και ως περιεχόμενο (βίντεο).

    "Επειδή τα χριστουγεννιάτικα πάρτι χωρίς μουσική είναι απλώς συναντήσεις, ακολουθεί μια λίστα με τραγούδια χριστουγεννιάτικα αλλά όχι απαραίτητα θρησκευτικά.", γράφεις, στην αρχή, Γιώργο. Μήπως πρέπει να το τροποποιήσεις κάπως, μπας και εκληφθεί ως προτροπή για "ξεσάλωμα" και "συγχρωτισμό", δηλαδή ως καταστάσεις ποινικά...κολάσιμες....;;;;!!!!!

    Καλά Χριστούγεννα να ΄χουμε ΟΛΟΙ μας, με υγεία και καλή διάθεση!!!
    #29967   /   22.12.2020, 18:03
    Μα Σάββα...
    Εννοείται ότι θα φοράτε όλοι μάσκες και θα τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας!!!

    #29968   /   22.12.2020, 19:24
    Χαχαχαχαχαχαχα!!!! Ευφυέστατο!!!!!!

    CHE
    #29969   /   23.12.2020, 07:14   /   Αναφορά
    Πιστεύω ότι η απουσία του τραγουδιού ''Χριστούγεννα'' της Δέσποινας Βανδή οφείλεται είτε σε απλή παράλειψη είτε στο γεγονός ότι επιλέχθηκαν μόνο ξένα τραγούδια. Ειδάλλως δεν μπορώ να φανταστώ έναν λόγο που ο αγαπητός μου Ορφέας δεν συμπεριέλαβε αυτό το θεϊκής έμπνευσης τραγούδι του θεού Φοίβου. (χε, χε, αστειεύομαι!)
    Αλλά λείπει και το κλασικό πια ''All I Want For Christmas Is You'' της Mariah Carey που παίζεται σε όλα τα καταστήματα (ή που θα παιζόταν αν ήταν ανοιχτά και αν μπαίναμε μέσα).
    Να 'σαι καλά Γιώργο και καλές γιορτές σε όλους!
    #29970   /   23.12.2020, 13:18   /   Αναφορά
    Καλημέρα, Γιώργο. Ωραιότατο άρθρο. Σήμερα 23-12-2020 το διάβασα και άκουσα όλα τα τραγούδια. Ήταν σαν να στόλισα δέντρο και διακόσμησα το σπίτι. Με προετοίμασε για τα αυριανά κάλαντα. Μου έφτιαξες τη διάθεση , να ' σαι καλά και να περνάς καλύτερα. Ευχαριστώ πάρα πολύ!