Σημειώσεις και συμβουλές από την πρόσφατη ενασχόληση μου με τη Jazz μουσική.
Καλό είναι να μελετήσετε πρώτα το άρθρο: Βασικές Γνώσεις Σαξοφώνου: ΕΔΩ
Να ξεκαθαρίσω απ’ την αρχή πως σχεδόν ποτέ στα 72 μου χρόνια, δεν είχα ακούσματα Jazz αλλά και ποτέ δεν προσπάθησα με κάποιο απ’ τα πνευστά που παίζω, να μπω έστω στο νόημα της Jazz. Το ρεπερτόριο μου με όλα τα πνευστά μου και την κιθάρα μου ήταν πάντα ελληνικό και ελάχιστα ξένο.
Δηλαδή από τζαζ έχω ελάχιστη εμπειρία στην κιθάρα, και αυτή από μελέτη άρθρων, μελών της μουσικής ιστοσελίδας στην οποία αρθρογραφώ - https://www.musicheaven.gr/html/ - αλλά δυστυχώς, στην κιθάρα τα χέρια μου δεν ‘’πιάνουν‘’ (ηλικία γαρ!) τα ακόρντα Προσθήκης & Extended (βλέπε παρακάτω) που απαιτεί η Jazz και έτσι τα παράτησα.
Όμως παίζω μερικά κομμάτια συνοδευόμενα από backing tracks (παλιά τα έπαιζα με την τρομπέτα μου και σήμερα με τη χρωματική φυσαρμόνικα μου και πρόσφατα κάποια όπως φαίνεται στο video μου εδώ, με τη διατονική φυσαρμόνικα μου και τώρα με το σαξόφωνο μου).
Δηλαδή με την πρόσφατη αγορά του Eb alto σαξόφωνου μου, την Black Friday του 2020 (ένα πολύ φτηνό - 168$ που αποδείχθηκε αρκετά καλό, χωρίς προβλήματα, Κινέζικο μάρκας AMMOON) στο οποίο αφού έμαθα τα σχετικά του οργάνου και το προσάρμοσα στο ελληνικό ρεπερτόριο που παίζω με τα άλλα μου πνευστά (τρομπέτα κυρίως) και πιεζόμενος από κάποια μέλη του Καναλιού μου πως το σαξόφωνο είναι κυρίως για Jazz, αποφάσισα από σήμερα 20-8-21 να ασχοληθώ και με την Jazz! Έψαξα, άκουσα και τώρα καθαρογράφω τις παρακάτω σημειώσεις.
Η Jazz είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, μια μουσική που έχει "απορροφήσει" και άλλα είδη μουσικής διατηρώντας με επιτυχία τα χαρακτηριστικά τους (πχ Latin Jazz, Soul Jazz…). Σε αυτή τη μουσική και ειδικά στους αυτοσχεδιασμούς για να τη συνοδεύσεις με κιθάρα δεν αρκούν τα ακόρντα της κλασσικής αρμονίας και πρέπει να εντρυφήσεις και στα ακόρντα προσθήκης και extended.
Ακόρντα extended (9ης - 11ης – 13ης ) : ΕΔΩ :
Ακόρντα Προσθήκης (added chords) : ΕΔΩ :
Το ακομπανιάρισμα στην τζαζ, λέγεται Comping, από τις λέξεις accompaniment και Compliment γιατί εκτός από το ακομπανιάρισμα έχει και αυτοσχεδιαστικό και solo χαρακτήρα.
Ίσως ένας ευρύτερος ορισμός, για την ελληνική τζαζ (πχ Πλέσσας, Κατσαρός), είναι η τζαζ που παίζεται από Έλληνες οργανοπαίκτες ή καλύτερα, πως η ελληνική τζαζ παράγεται και στον τόπο μας και περιλαμβάνει ενδεχομένως ελληνικά στοιχεία, αλλά κυρίως αυτοσχεδιασμούς των εκτελεστών της.
ΕΔΩ: τα mp3 ηχητικά Jazz, σε διάφορα ρυθμικά σχήματα, όπου ο φάκελος στον οποίον φιλοξενούνται θα συμπληρώνεται στο μέλλον (αλληλουχία 2-5-1 chord progression, Swing Jazz, ballads, Jazz Blues, Major backing tracks).
Έτσι έφτιαξα το σχεδιάγραμμα της παρακάτω φωτογραφίας.
Δηλαδή ’’Κύκλος των 5ων της φοράς των δεικτών ωρολογίου’’ είναι για τους κλασσικούς ενώ πολλοί τζαζίστες χρησιμοποιούν την ίδια ορολογία αλλά αναφερόμενοι στον ‘’Κύκλο των 4ων ‘’ - αφού πχ το C - G είναι 5η ανιούσα, αλλά ταυτόχρονα και 4η κατιούσα G-C.
Δείτε τα 3 βίντεο μου:
O αντικειμενικός στόχος που έθεσα σαν ερασιτέχνης μουσικός (μετά το μεγάλο ελληνικό ρεπερτόριο για σαξόφωνο - δείτε τα πολλά βίντεο μου στο playlist εδώ καθώς επίσης, αν είστε αρχάριοι, και το playlist εκμάθησης σαξόφωνου ΕΔΩ) ήταν να απελευθερώσω κάποιες μουσικές ιδέες που μου ήρθαν στο μυαλό, κάτι που διαπίστωσα πως ήδη έχει υιοθετηθεί από πολλούς μουσικοσυνθέτες και να τις παίξω στο Alto Eb σαξόφωνο μου.
Μαθαίνω βίντεο μόνος: εδώ και
Play with me saxophone: εδώ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.
Στείλε το άρθρο σου
σχολιάστε το άρθρο
#30066 / 11.11.2021, 16:23 / Αναφορά Jorge: Στο άρθρο υπάρχουν ενσωματωμένα 3 βίντεο. Στο desktop computer φαίνονται ται ολα κανονικά. Στο κινητό φαίνεται μόνο το πρώτο και τα άλλα δύο φαίνονται σαν ένα κατάμαυρο πλαίσιο! |