Ζούμε σε μία κοινωνία στην οποία έχει διαδοθεί η συνείδηση του φιλοτομαριστή. Η συνείδηση αυτή εκδηλώνεται είτε με αμυντικές εκφράσεις ,βασιζόμενη σε αυτοπροστατευτικά ένστικτα, είτε με επιθετικές σε μία τυχοδιωκτική πορεία αναζήτησης της πρότυπης ευτυχίας. Ας κάνω όμως πιο απλές τις σκέψεις μου.
Τρομοκράτες, αλήτες, βαποράκια, ναρκομανείς, πόρνες, πολιτικό "σύστημα", παιδική βία, παγκοσμιοποίηση, λοιμοί, καταποντισμοί και άλλα φαινόμενα του σύγχρονου κόσμου, υπερ-προβάλλονται καθημερινά συνοδευόμενα από κάθε είδους κινηματογραφικά τρικ, και από διάφορες μορφές κοινωνικοπολιτικής εξουσίας, στοχεύοντας στο θεμελιώδες ένστικτο της αυτοσυντήρησης του ανθρώπου. Τα μόνιμα σλόγκαν που κυκλοφορούν ως συνοδευτικά των παραπάνω, περιλαμβάνουν υπερτονισμένες τις λέξεις ΕΜΕΙΣ και ΕΣΥ, πάντα σε αντιπαράθεση με τις αντίστοιχες ΑΥΤΟΣ και ΑΥΤΟΙ, σε μία προσπάθεια να ξορκίσουμε το κακό από το στενό μας περιβάλλον. Έτσι, δημιουργείται η αίσθηση της αυξημένης ασφάλειας αν κάποιος ακολουθήσει την αμυντική μέθοδο της στρουθοκαμήλου. Ο μέσος άνθρωπος-πολίτης θεωρεί ότι έχει έρθει σε μία άτυπη συμφωνία με το "κακό" και τον "κίνδυνο", στα πρότυπα του "μακριά και αγαπημένοι" και "αν δε σε πειράξω δε με πειράζεις".
Τα ίδια μέσα που διαδίδουν τον κινηματογραφικό τρόμο (έξω από τις κινηματογραφικές αίθουσες...), χτυπούν την άλλη πλευρά του νομίσματος, τον τυχοδιωκτισμό. "Εσείς οι άνθρωποι μάθατε να βιώνετε την ευτυχία σας μέσα από τη μιζέρια" τα λόγια του πράκτορα στο Ματριξ. Ευτυχία είναι κάθετί που διαφέρει από τη μιζέρια των άλλων. Λες να γίνω σταρ; ή μήπως να κερδίσω το λόττο; μπα καλύτερα να εκμεταλλευτώ μερικούς μετανάστες για να φτιάξω τζακούζι (άσχετα αν θα το χρησιμοποιήσω ποτέ...). Λες και η BMW ή η Mersedez δεν κάνουν τη δουλειά, εγώ θα διαφέρω αγοράζοντας Πορσε ή Φερράρι. Πιστεύω γίνεται αντιληπτό το πνεύμα στο οποίο κινούμαι.
Ο φιλοτομαρισμός μας γίνεται το ευαίσθητο σημείο μας. Και εφόσον κάθε κύτταρο της κοινωνίας έχει τρωτό σημείο, η κοινωνία είναι διάτρητη και ευάλωτη σε κάθε τύπου εκμετάλλευση. Δεν είναι απάθεια ακριβώς. Η απάθεια είναι μία μορφή στρουθοκαμηλισμού...
Υ.Γ. πολλές φορές αλλάζω θέματα και σκεπτικό γρήγορα, αλλά αυτό γίνεται για να προλάβω να δώσω ένα στίγμα του σκεπτικού μου και όχι ολόκληρο ανεπτυγμένο συλλογισμό, για να μη σας κουράσω. Ακόμη πιστεύω ότι πρέπει να αφήνω περιθώριο στον καθένα να συμπληρώνει καθε μου πρόταση και παράγραφο με το δικό του συλλογισμό και όχι απλά να αναλώνεται σε επιστημονικές αναλύσεις κοινωνιολογικού περιεχομένου.
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 27-06-2007 23:41 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : StavmanR στις 27-06-2007 23:44 ]