Παράθεση:
Το μέλος XeniaRodo στις 18-04-2007 στις 20:14 έγραψε...
Και αν όντως δεν υπάρχει, θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει....
|
|
Σωστά το λέει η Ξένια. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε να ξέρει ότι η συνείδησή του θα συνεχίσει και μετά θάνατον και ότι είναι κάτι παραπάνω από ύλη;
Προφανώς για την ύπαρξη ψυχής δεν μπορούμε να δώσουμε απάντηση γιατί ούτως ή άλλως αποτελεί μια γενικόλογη υπόθεση.
Αλλά πρέπει να τονιστεί το εξής. Σε αυτά τα ερωτήματα υπάρχει μια τεράστια ...διαπλοκή συμφερόντων. Απ' την μια πλευρά είναι η αλήθεια, κι απ' την άλλη είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι αλήθεια.
Εάν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας πρέπει να σφίγγουμε την καρδιά μας και να απαντούμε ειλικρινά τί πιστεύουμε και όχι τί θα θέλαμε να ισχύει. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τον φόβο του θανάτου αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει...γι' αυτό και μιλάω για διαπλοκή συμφερόντων. Διαπλέκεται η θέλησή μας με τον φόβο και την πίστη μας. Και η αλήθεια κάπου χάνεται εκεί μέσα...
Το ερώτημα που θέτει ο siopiloss έχει ενδιαφέρον. Εγώ νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να πιστεύει στην ύπαρξη της ψυχής για τους λόγους που προανέφερα... Αιώνια ύπαρξη και νίκη του φόβου του θανάτου. Άλλωστε δεν γνώρισα ποτέ κανέναν που να πίστευε στην ύπαρξη ψυχής και ταυτόχρονα στην ιδέα ότι μετά τον θάνατο όλα τελειώνουν.
Πάντως ακόμα είναι ανοιχτό το θέμα για έναν ορισμό της "Ψυχής". Όποιος μπορεί ας τον δώσει.