ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    jorge
    16.04.2004, 00:10
    Το θέμα των ημερών είναι ασφαλώς το Κυπριακό. Φαντάζομαι πολλοί έχουν διαμορφωμένη άποψη, ειδικά τα μέλη από την Κύπρο. Σε αυτό το topic μπορούμε λοιπόν να γράψουμε τις σκέψεις μας περί του θέματος.

    Σας παραθέτω και μια επιστολή που έστειλε στον Τύπο και σε εμάς ο κ.Σταύρος Οικονομίδης, ιατρός:

    Στην Κύπρο φτάσαμε να έχει δοθεί ήδη ο λόγος στον λαό που καλείται να αποφασίσει.
    Τώρα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Ας ανατρέξουμε, όχι σε λεπτομέρειες, μα σε αδρά αλλά καθοριστικά σημεία της πορείας του Κυπριακού.
    Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 οι Κύπριοι ψήφισαν πάνω από 97,5% ένωση με την Ελλάδα. Δηλαδή οι Τουρκοκύπριοι σχεδόν στο σύνολό τους ήσαν μαζί μας.
    Όταν ιδρύθηκε η ΕΟΚΑ ο Γρίβας απαίτησε και πέτυχε να αποκλεισθούν από αυτήν οι Τουρκοκύπριοι ..και το ΑΚΕΛ!!!
    Το 1959 , μετά το τέλος του ένοπλου αγώνα, δεν επιτυγχάνεται ένωση αλλά ιδρύεται ανεξάρτητο κράτος. Εκεί μπαίνουν οι περίφημες εγγυήτριες δυνάμεις. Υπήρξε Ελληνική κυβέρνηση που δέχθηκε σαν τέτοια την Τουρκία! Από τότε η Τουρκία βάζει χέρι, μετά έβαλε και πόδι, στην Κύπρο.
    Στο σύνταγμα μπαίνουν όροι όπως το Veto του, υποχρεωτικά Τουρκοκυπρίου, αντιπροέδρου, που καθιστούν το Κράτος ανίκανο να κυβερνηθεί αν δεν θέλει η μειοψηφία. Στο μεταξύ έχει επιτευχθεί ο διχασμός της Κυπριακής κοινωνίας αφού με τις ενέργειες τόσον του Γρίβα όσον και της Ελλάδος έχουμε στρέψει τους Τουρκοκυπρίους κατά Τουρκία μεριά. Γίνεται αργότερα από την Χούντα των Αθηνών το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου ώστε να επέμβει , ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία και έχουμε διχοτόμηση. (Αλήθεια τι έκανε η άλλη εγγυήτρια, Μεγ. Βρετανία;).
    Δεν κρίνω αν οι ενέργειες της Ελλάδας ήταν λάθη ή προδοσία, ασφαλώς όμως, ήταν εθνικό έγκλημα ο διχασμός του Ελληνισμού της Κύπρου και της Ελλάδας που διήρκεσε δεκαετίες.
    Το κλίμα αλλάζει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Είναι πρωτοβουλία Κρανιδιώτη-Πάγκαλου.
    Στην σημερινή «διαπραγμάτευση» η σημερινή Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε, δυστυχώς, ρόλο ακροατή. Ενώ από την άλλη μεριά τις πρωτοβουλίες τις είχε η Τουρκία από εδώ λέγαμε «ότι πει η Κύπρος». Δεν αξιοποιήθηκε η θέση μας στην ΕΕ, δεν έγιναν επαφές με όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όλα τα Ευρωπαϊκά κόμματα.
    Θα μπορούσαν οι όροι να γίνουν καλύτεροι και με βάση δεδικασμένου. Π.χ. Χρειάσθηκε μήπως το εισόδημα των ανατολικογερμανών να φτάσει στο 80% του μέσου όπου της ΕΕ για να ισχύσει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στην πρώην Ανατολική Γερμανία; Τέλος πάντων.
    ΤΩΡΑ
    Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων είναι κατά του Ντενκτάς και της Άγκυρας δηλαδή ξανάρχονται κοντά μας. Το Ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ενδεχόμενη αποδοχή του σχεδίου θα φανεί ισχυρότερο εφόσον υπάρξει λαϊκή συναίνεση και θέληση.
    Νομίζω ότι παρά τα αρνητικά του σημεία, η αποδοχή του θα οδηγήσει σύντομα σε πλήρη επικράτηση αυτού που ισχύει σε όλη την ΕΕ. Η διαφορά με το ’60 είναι ότι τώρα η επιρροή της Τουρκίας στην Τουρκοκυπριακή κοινωνία είναι αποδυναμωμένη.
    Αυτό δεν απαλλάσσει την Ελληνική κυβέρνηση που άφησε την ευκαιρία, να βελτιωθούν τα πράματα, να πάει χαμένη.

    Σταύρος Οικονομίδης
    Τηλ. 2104908590
    Βουρνόβα 6 Νίκαια

    ΥΓ Συνοψίζω πολλά σε λίγο χώρα. Πολλά σημεία χρειάζονται, ασφαλώς, πολύ κουβέντα



    yiannisyiannis
    16.04.2004, 09:12
    Εμείς ευτυχώς δεν είμαστε πολιτικοί, για να εξαναγκαζόμαστε κάτω από πιέσεις να μιλούμε διφορούμενα, ή να υποστηρίζουμε θέσεις που δεν μας εκφράζουν.

    Όχι λοιπόν άλλες υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. Δεν μπορεί το θύμα κι ο θύτης να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο!!!

    Η ιστορία, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, από το Θουκυδίδη μέχρι το Σημίτη, διδάσκει πως όταν ένα κράτος διαπραγματευόμενο υποχωρεί, είναι μαθηματικά βέβαιον ότι και πάλι πιεζόμενο θα εξαναγκαστεί να υποχωρήσει και ξανά και ξανά....μέχρι η πλάτη να πιάσει τοίχο.

    Στην περίπτωση της Κύπρου, το κοινοτικό κεκτημένο δεν είναι βέβαιον ότι θα εφαρμοστεί, αν τελικά ψηφιστεί το ναι. Οι παρεκκλίσεις από αυτό το περίφημο κοινοτικό κεκτημένο, θα αρθούν μετά από 15 χρόνια.

    Ποίος μπορεί να εγγυηθεί ότι ένα κράτος, που στην ουσία είναι δύο κράτη, μ’ ένα τερατώδες σχέδιο διακυβέρνησης, το οποίο ποτέ και πουθενά στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει εφαρμοστεί, τελικώς θα μπορέσει να λειτουργήσει σε μια τόσο εύθραυστη γη, όπως αυτή της Κύπρου;

    Θα αντέξει η Κύπρος για 15 χρόνια μ’ ένα τέτοιο πολίτευμα; Το πιθανότερο είναι, ότι αυτό το τερατώδες ομοσπονδιακό κράτος, (που είναι και το μοναδικό κράτος στον κόσμο που ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ απαγορεύεται να έχει δικό του στρατό!!!), θα διαλυθεί και ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ θα επέμβει η Τουρκία.

    ΕΠΙΛΟΓΟΣ. Δεν θα προχωρήσω σε άλλες αναλύσεις των υπέρ και κατά του σχεδίου, αν και θα μπορούσα να γράψω κατεβατά ολόκληρα. Η ουσία όμως είναι η εξής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα κατά, βαρύνουν περισσότερο από τα υπέρ, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα υπέρ θα ισχύσουν, στο βάθος χρόνου που ορίζει το σχέδιο.

    Τέλος, θα πω και κάτι άλλο πολύ απλό. Μόνο και μόνο επειδή ο......μέγας φιλέλληνας Μπους πιέζει υπέρ του ναι, αυτό σημαίνει ότι το ναι, δεν θα μας βγει σε καλό.

    SteliosG
    16.04.2004, 10:26
    Καλημερα σε ολους! Το θεμα που ανοιξαμε ειναι τεραστιο κ σιγουρα δε μπορει καποιος να το αναλυσει απλα μεσα απο ενα site! Υπαρχουν πολλα κατα κ πολλα υπερ κ το μονο σιγουρο ειναι οτι η κατασταση απαιτει ευθυνη, προσοχη και συνεπεια! Αυτο ομως που θα ηθελα να ακουσω απο τισ συζητησεις σε αυτο το site δεν ειναι μονο κριτικες πανω στο σχεδιο! Νομιζω ειναι οτι πιο ευκολο για το καθενα να αρχισει να κρινει αν το σχεδιο ειναι καλο ή κακο, ποια τα θετικα του κ ποια τα αρνητικα του κ που γιναν λαθη απο την ακαστοτε κυβερνηση! κ ειμαι σιγουρος οτι πολλοι ειναι "κατα" απηρεασμενοι απο καποια πραγματα του παρελθοντος κ συναισθηματικα σκεφτομενοι!

    το δυσκολο ομως για το οποιοδηποτε ειναι να προτεινει μια λυση! μια λυση εστω κ λιγο καλυτερη, σκεφτομενος μακροπροθεσμα κ εχοντας υποψη του την υπαρχουσα κατασταση στη Κυπρο! δε νομιζω οτι οφελουν οι υπερπατριωτισμοι σε μια τετοια κατασταση! ας σκεφτουμε ολοι τις επιπτωσεις ενος "οχι" και το τι μπορει να αλλαξει μετα απο αυτο! ας σκεφτουμε λιγπτερο κοντοφθαλμα κ ας βγαλουμε απο πανω μας αυτο το συναισθημα του μονιμος αδικημενου λαου κ το κομπλεξ κατωτεροτητας!! εγω θα πω οτι ΜΠΟΡΟΥΜΕ κ εμεις κ οι πατριωτες μας οι Κυπριοι να εκμεταλλευτουμε αυτοι την ευκαιρια κ να να δημιουργησουμε ενα μελλον καλυτερο για ολη τη Κυπρο, που θα μας συμφερει κ θα μας ςνωνει ολους!!

    δε θελω να πω περισσοτερα, δε χχωρανε αλλα λογια!αυτο που θα ηθελα μονο απο τους συμμετεχοντες στη συζητηση ειναι αν εχουν κατι να προτεινουν κ οχι απλες κριτικες σε οποιοδηποτε σεχδιο Αναν!!!

    κ καλο θα ηταν να μιλησει κ καποιος Κυπριος που ειναι κ αμεσα ενδιαφερομενος κ δε μιλαει εκ του ασφαλους, οπως κανουνε κ καποιοι που δεν "καιγονται" αμεσα απο τα γεγονοτα, εκμεταλλευομενοι το συναισθημα του κοσμου!
    yiannisyiannis
    16.04.2004, 11:58
    Φίλε Στέλιο, όντως είναι δύσκολο έως αδύνατο, κάποιος από εμάς να συγκροτήσει ένα σχέδιο Αντιανάν και να το παρουσιάσει εδώ. Θα έπρεπε να παρατήσει τη δουλειά του και να εργάζεται αόκνως για μήνες. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να αποδεχτούμε το όποιο σχέδιο μας σερβίρει η διαιτησία του Ανάν.

    Γι' αυτό λοιπόν, το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος από εμάς, είναι να ζυγίσει τα θετικά κι αρνητικά στοιχεία του και να προτείνει είτε κάποιες βελτιώσεις, είτε κάποιες ακυρώσεις, μερικών άρθρων που ενισχύουν τη διζωνικότητα και την Τουρκική παρεμβατικότητα.

    Από τη μεριά μου, προσπαθώντας να μην μακρηγορήσω, παρουσίασα εν συντομία κάποια στοιχεία του σχεδίου Ανάν, τα οποία κατά τη γνώμη μου βαρύνουν υπέρ του ΟΧΙ. Αν θες, πες μας εσύ ποια στοιχεία του σχεδίου σε τοποθετούν υπέρ του ΝΑΙ, ή ποιες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες ενός ΟΧΙ, για να τα συζητήσουμε.

    Επίσης, χαρακτηρισμοί απόψεων και θέσεων όπως "υπερπατριωτισμοί", χωρίς μάλιστα τεκμηρίωση, εύκολα μπορούν να εγείρουν άσχημους χαρακτηρισμούς κι από την άλλη πλευρά. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται.
    falimento
    16.04.2004, 12:15
    Κατ΄αρχάς καλημέρα σε όλους και χρόνια πολλά σε όσες γιορτάζουν!


    Πρώτιστα θα ήθελα να διαφωνήσω με μερικά σημεία του συγγραφέα κύριου Οικονομίδη.. Η διχοτόμηση της Κύπρου δεν αποτελεί εθνικό έγκλημα της Ελλάδος έναντι της Κύπρου και ουδέποτε συνεργάστηκε υπογείως με τη Τουρκία για να χαρακτηριστεί «εθνικό έγκλημα».. Ναι, τραγικά λάθη έγιναν και από τις 2 πλευρές (Μακάριος-Χούντα) και οδήγησαν στη διχοτόμηση.. Όμως οι Έλληνες δεν είχαμε επιλέξει δημοκρατικά τη Χούντα να μας εκπροσωπήσει διεθνώς, μας είχε επιβληθεί το συγκεκριμένο απεχθές καθεστώς και ουδέποτε ένας δημοκρατικός Έλληνας πολίτης συντάχθηκε με τις απόψεις του Παπαδόπουλου και των λοιπών τυράννων…

    Όσον αφορά την άποψη ότι το κλίμα αλλάζει με τη πρωτοβουλία Κρανιδιώτη- Πάγκαλου εδώ υπάρχει το εξής: Ο Κρανιδιώτης επρόκειτο για ένα λαμπρό πολιτικό τον οποίο δυστυχώς δεν τον έχουμε μαζί σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και είχε βοηθήσει αρκετά την Ελλάδα…

    Τώρα, ο Πάγκαλος τώρα τελευταία έχει γίνει λίγο γραφικός… Όταν τον απέκλειε ο Σημίτης απ τη κοινοβουλευτική ομάδα ωρυόταν σαν ταύρος εν υαλοπωλείω ενώ όταν προεκλογικά τον χρησιμοποίησε, όλα μέλι γάλα… Όσα κατηγορούσε ξαφνικά γινόντουσαν σωστά…

    Πρωτοβουλία δεν ήταν πάντως των συγκεκριμένων 2 ανθρώπων. Ναι βοήθησαν πολύ, αλλά η Κύπρος ήταν αυτή που πίεζε (και πολύ καλά έπραττε) για ένταξη στην ΕΕ…

    Επίσης η θεώρηση ότι η σημερινή κυβέρνηση κωφεύει τη θεωρώ υπερβολική.. Το ότι προέβη σε πανκομματική σύγκλιση ακούγοντας όλες τις άλλες τοποθετήσεις των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το ότι δε βγήκε πρώτος από όλους πριν και από τον Τάσο Παπαδόπουλο να πει ναι ή όχι δείχνει πολιτική ωριμότητα και δημοκρατική βούληση…

    Εδώ θέλω εγώ να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΩ για τον κύριο Παπανδρέου ο οποίος βγήκε και είπε Ναι για αποδοχή του σχεδίου πριν καν τοποθετηθεί ο Κύπριος Πρόεδρος…

    Με ποιο δικαίωμα κύριε Παπανδρέου και κάθε κύριε Παπανδρέου αποφασίζεις χωρίς καν να συμβουλευτείς το κόμμα σου…; Χωρίς καν να διαβάσεις λεπτομερώς το σχέδιο…; Χωρίς καν να ακούσεις ένα δημοκρατικά εκλεγμένο Κύπριο Πρόεδρο ο οποίος δακρύζει λέγοντας ΟΧΙ σε ένα αμερικανοτουρκικό σχέδιο.. χωρίς καν να σκεφτείς το μέλλον αποδοχής ενός τέτοιου σχεδίου…!

    Θα σου απαντήσω εγώ γιατί! Γιατί στη συμφωνία της Νέας Υόρκης μηχανορραφώντας και τεχνηέντως συμφώνησες με τον Κύριο Μπους και Ανάν (όταν λέμε Ανάν εννοούμε βέβαια Μπούς) σε αυτό το σχέδιο χωρίς να αντιληφθείς τις συνέπειες, απλά ήθελες να είσαι αρεστός και πιστός στους Αμερικανούς


    Σε αυτό ουδέποτε θα τον συγχωρήσω παρόλο που συντασσόμουν μαζί του στην ελληνοτουρκική πολιτική φιλίας που είχε καταφέρει..

    Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων.. Είναι συνεπώς ανόητο να τη κατηγορούμε για τους χειρισμούς της τουλάχιστον σε αυτό το θέμα

    Αγαπώ την Ελλάδα και τη Κύπρο.. Όλοι οι που θέλουν να λέγονται ΕΛΛΗΝΕΣ νοιώθουν αυτά τα συναισθήματα..

    Γι αυτό κύριε Οικονομίδη μην κατηγορούμε για όλα την Ελλάδα και ανθρώπους που προσπαθούν.. Μακάρι να είχαμε τη διεθνή δύναμη και επιρροή να επηρεάζαμε ευμενώς τα πράματα… Τώρα υπακούμε και απλά μπορούμε και συζητάμε.. Αυτά…..

    SteliosG
    16.04.2004, 14:13
    Φιλε Γιαννη! μαλλον το πηρες προσωπικα το γραμμα μου μ στεναχορηθηκες! δεν αναφερομουν σε σενα για τον υπερπατριωτισμο, εφοσον δε σε ξερω κιολας! απλα αναφερομουν σε αποψεις που εχω ακουσει απο πολιτικους κ διαφορους βαρυσημαντους τυπους της τηλεορασεις κ του τυπου! οσον αφορα ομως τα θετικα κ τα αρνητικα, αυτα τα εχουμε ακουσει απο χιλιες μεριες (ειδικ οσοι ενδιαφερονται κ εχουν ασχοληθει λιγο)! αυτο που θα ηθελα εγω ειναι καποιος που ειναι κατα να μου πει τι προτεινει! δε συμφωνω με το χαρακτηρισμο σου "απο την αλλη πλευρα"! δεν υπαρχει αλλη πλευρα εδω! μαζι ειμαστε ολοι κ συζηταμε για το καλο της χωρας μας! απλα εμενα δε μαρεσει να συζηταμε χωρις να προτεινουμε!

    οσον αφορα λοιπον την αποψη μου περι θετικων, πιστευω οτι ειναι ισως η μοναδικη ευκαιρια για τη Κυπρο κ την Ελλαδα (κ την Τουρκια βεβεαια) να συναργαστει ειρινικα με την αλλη πλευρα κ να σταματησει αυτο το ατελειωτο παιχνιδι συμφεροντων απο το οποιο κανενας δε βγαινει κερδισμενος! στο κατω κατω ολοι θελουν να ζουν ειρηνικα (ο απλος κοσμος εννοοω) κ κανενασ δε θελει να βλεπει απεναντι του τον εχθρο του! το σχεδιο αυτο εχει πολλα κακα σιγουρα! εχει ομως κ κακα για την αλλη πλευρα! αυτο σημαινει συμβιβασμος κ πληρωνω για τα λαθη που εκανα εγω ο ιδιος στο παρελθον!!! αυτο ομως που ειναι στο χερι μας (ΟΛΩΝ) ειναι να μαθουμε να συνυπαρχουμε με τους οποιους συναναθρωπους μας για την ευημερια του τοπου μας κ ταυτοχρονα να προοθουμε ειρηνικα τα ιδιαιτερα χαρακτηριστικα μας! κ ειμαι σιγουρος οτι τα δικα μας ιδιαιτερα χαρακτηριστικα ειναι πολλα κ ομορφα (ειτε γιατι ετσι μας μαθανε οι γονεις μας ειτε γιατι ετσι ειμαστε στο ως εθνος)! εκτος κ καμποιος ειναι διαθετημενος να πολεμησει (βαρια κουβεντα μαλλος ε?) για να ξαναγυρισουμε πισω καποια χρονια κ να ικανοποιοησουμε το πατριωτισμο μας!

    ευχαριστω για τη βουβεωτα αυτη κ τα λεμε απο τη πατριδα ποια μιας κ επιστρεφω απο Λονδινο αυριο!!

    φιλε Ξιαννη δεν υπαρχει λογος να τα παιρνει προσωπικα τα οσα λεγονται εδω!!

    χαιρετω!!!!!
    anzelina
    16.04.2004, 15:34
    Δυό τρία πράγματα θέλω να πώ κ γώ για το θέμα της Κύπρου αν κ δεν
    ασχολούμαι κ τόσο με τα πολιτικά.
    Οτιδήποτε λέμε, το λέμε επι του ασφαλούς, αλλά μας πέφτει λόγος να μιλάμε,
    καθ ότι Ελληνες.Ο κ. Μπούς που εξ αιτίας του αυξήθηκε η τρομοκρατία παγκοσμίως, ας κυττάξει την χώρα του κ το δολάριό του, που έχει πάρει την κατιούσα.
    Oμως δεν είναι σωστό να κατακρίνουμε την προηγούμενη κυβέρνησι.Ας μη
    ξεχνάμε ότι το Πασόκ με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη παρέλαβε μιά Ελλαδίτσα
    γεμάτη ανασφάλειες -δεν ξέραμε απο που να πρωτοφυλαχθούμε για θυμηθήτε βρε παιδιά και παρέδωσε μιά ισχυρή Ελλάδα.
    Αυτή η κυβέρνησι λοιπόν ο κ. Σημίτης ο κ. Παπανδρέου και τα περισσότερα
    στελέχη,πρωτοκλασσάτα στελέχη λένε ναι στο σχέδιο Ανάν.
    Λέτε να μην έχουν μελετήσει καλά το σχέδιο και λένε λόγια του αέρα;
    Δεν το νομίζω! Ξέρουν τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου.
    Ξέρουν οτι η συμβίωση στην αρχή θα είναι δύσκολη αλλά σιγά σιγά με
    θέλησι και υπομονή, θα τα καταφέρουν.-εδώ εμείς καταφέραμε να συμβιώνουμε με τους Αλβανούς,την πιο παράξενη φυλή.
    Δεν ξέρω εσεις αλλά εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι τον κ. Σημίτη. Με το έργο του σαν πρωθυπουργός μας απέδειξε ότι αγαπάει την πατρίδα του και όχι
    την καρέκλα του πρωθυπουργού.Μόνο την ζεύξι Ρίου-Αντιρίου να μην έκανε
    που κόστισε τόσα τρισεκατομύρια,κ τα χρήματα αυτά τα διέθετε στις
    ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες,αγρότες, συνταξιούχους, χαμηλόμησθους κλπ
    θα είχε κερδίσει πάλι τις εκλογές.Προτίμησε όμως ν αφήσει έργο.
    Αγαπάει την Ελλάδα και την Κύπρο την οποία θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της
    Ελλάδας,γνωρίζει οτι αν τυχόν προκύψουν προβλήματα στο μέλλον στη Κύπρο
    θα έχουν άμμεσο αντίκτυπο σ εμάς.
    Δεν είναι δυνατόν να τάσσεται υπέρ του ναι αν πίστευε οτι οι Ελληνοκύπριοι
    στο μέλλον θ αντιμεντώπιζαν προβλήματα.
    Βέβαια τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι.
    Ας ευχηθούμε όποια και νάναι η απάντησί τους στο δημοψήφισμα της 24ης
    Απριλίου να βγεί σε καλό.Ολα να πάνε καλά!

    falimento
    16.04.2004, 16:14
    Δεν νομίζω αν και ο Γιάννης μπορεί να το αποσαφηνίσει καλύτερα ότι το πήρε προσωπικά, απλά ο καθένας είναι αρκετά (δημοκρατικά) ελεύθερος και ώριμος να εκφράζει τις απόψεις του να συμφωνεί και να διαφωνεί ..

    Εγώ μπορεί να υποστηρίζω ότι ο γάιδαρος πετάει, εσύ ότι κολυμπάει ο άλλος ότι μπουσουλάει όμως απ’ τη διαφωνία-συμφωνία και την ανταλλαγή απόψεων θα καταλήξουμε ότι ο γάιδαρος περπατάει στα τέσσερα… Από κάτι που θα συμπληρώσεις εσύ θα προβληματιστώ εγώ και τούμπαλιν…

    Στο θέμα μας τώρα…

    Ήθελα να προσθέσω ότι δυστυχώς κανείς από εμάς τους μη ειδικούς μπορούμε να αποφανθούμε ότι το σχέδιο είναι καλό ή κακό… Και αυτό γιατί δεν μπορούμε να είμαστε εις θέση να διαβάσουμε το σχέδιο ολόκληρο, να το κατανοήσουμε 100% και να σχηματίσουμε γνώμη.. Εμείς απλώς μπορούμε να κρίνουμε κάποιες κινήσεις οι οποίες είναι κραυγαλέες και που τις ακούμε από τα ΜΜΕ… Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν κάποια γενικά χαρακτηριστικά, τα πιο χτυπητά και σχολιάζουμε..

    Δεν ξέρω αν το σχέδιο είναι θετικό ή αρνητικό όμως η μαύρη αλήθεια είναι ότι η αποδοχή του είναι επιβεβλημένη απ΄τις συνθήκες που επικρατούν… Φοβάμαι ότι μετά θα δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα για όλους…

    Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνταχθούμε δίπλα στο Κυπριακό λαό, να σεβαστούμε κάθε του απόφαση, θετική ή αρνητική και να πορευτούμε πλάι για μια βιώσιμη λύση… Όχι απαραίτητα να κλίνει απόλυτα προς το μέρος μας αλλά είναι να βιώσιμη, να έχει βάθος χρόνου και να έιναι de facto e de jure...

    Αυτά…

    jorge
    16.04.2004, 18:18
    Ο κ.Οικονομίδης μας στέλνει και το επόμενο συμπληρωματικό κείμενο...

    Quote:
    ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ (2)
    Διαβάζοντας τμήματα του σχεδίου Ανάν μου δημιουργούνται προφανή ερωτήματα. Πάνω σε ποια φιλοσοφία κατασκευάστηκε; Θέλει, το σχέδιο, να δημιουργηθεί ένα κράτος όπου θα συμβιώσουν, όπως συμβίωναν, δύο κοινότητες, η μία πολυπληθέστερη της άλλης με όρους που πράγματι, θα εξασφαλίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων και , αφού μιλάμε για κράτος εντός Ε.Ε., την επικράτηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου; Ή θέλει , πάλι το σχέδιο, να διασφαλίσει τα συμφέροντα άλλης χώρας, εκτός Ε.Ε., της Τουρκίας; Ασφαλώς συμβαίνει το δεύτερο! Πίσω από την Τουρκία , βέβαια, υπάρχουν οι στρατηγικές επιδιώξεις κάποιων άλλων.
    Η παραμονή , με στρατό, εγγυητριών δυνάμεων είναι αδιανόητο φαινόμενο για Ευρωπαϊκή χώρα. Η Ευρώπη οδηγείται σε μεγάλη ήττα δεχόμενη το σχέδιο Ανάν. Την ώρα που οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα από την άφρονα πολιτική τους στην Σερβία και στο Ιράκ και , όπως φαίνεται, ο ρόλος της ως υπερδύναμης αποδυναμώνεται, η Ευρώπη διστάζει να παίξει τον δικό της ρόλο και μάλιστα στην περιοχή της!
    Φαίνεται, λοιπόν, λοιπόν ότι έτσι δεν εξυπηρετείται το σύνολο του Κυπριακού λαού.
    Μετά ο όρος που λέει ότι δεν μπορούν οι Ελλαδίτες να εγκατασταθούν στην Κύπρο, σε έδαφος δηλαδή της Ε.Ε., παρά σε συγκεκριμένο ποσοστό όσον και οι Τούρκοι, της Τουρκίας, δικαίωμα που θα έχουν όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι, εξομοιώνει την Ελλάδα με χώρα εκτός Ε.Ε. Αυτό έγινε παρόντος του Έλληνα πρωθυπουργού! Μου θυμίζει την αποδοχή της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης το 1959, από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή.
    Ο ΟΗΕ απέτυχε να δώσει λύση. Ας δοθεί λύση από αλλού π.χ. από την Ε.Ε. άλλοτε.
    Τι σημαίνει ΟΧΙ.
    Αν ο Κυπριακός λαός δεν αποδεχθεί το σχέδιο, τότε η κυπριακή Δημοκρατία θα είναι, σε λίγες μέρες, πλήρες μέλος της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θα ισχύει μόνον στα κατεχόμενα, όπου θα εκκρεμεί η λύση. Η Τουρκία, αν επιθυμεί ένταξη, θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει να αποσύρει τον στρατό της. Η θέση της Κύπρου θα είναι ισχυρότερη.
    Σταύρος Οικονομίδης
    Τηλ. 2104908590
    Βουρνόβα 6 Νίκαια
    Υ.Γ. Δεν είναι πλάκα. Υπάρχει όρος που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ανδρών και γυναικών που συμπλήρωσαν την ηλικία γάμου…!!! (δεν ξέρω τι θα γινόταν χωρίς αυτόν τον όρο).



    elenoua
    16.04.2004, 23:33
    hi auto einai megalo problima kai den linete kai eukola ego pou eimai apo kipros leo OXI me kefalaia grammata!!!!!!!!!!
    jorge
    17.04.2004, 20:05
    Ο κ. Οικονομίδης μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή με αφορμή την συζήτηση που κάνουμε:

    Quote:
    Στ' αλήθεια εντυπωσιάστηκα για τα σχόλια που προκάλεσε, στο νεανικό, νομίζω, κοινό της θαυμάσιας σελίδας σας, η επιστολή μου.
    Όταν γράφω για εθνικό έγκλημα εννοώ την αντίθεση (για να μην πω αντιπάθεια) που υπήρχε για δεκαετίες, μεταξύ των Ελλήνων της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό έχει σαν αφετηρία την αποδοχή από μέρους της Ελλάδας της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης (το 1959-60 στις συνθήκες της Ζυρίχης και Λονδίνου), δεδομένου ότι η Τουρκία έχει από πολλά χρόνια απεμπολήσει τα «δικαιώματά» της (Οθωμανική αυτοκρατορία) στην Κύπρο προς την Βρετανία. Ακολούθως το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου ξεκίνησε από την δικτατορία των Αθηνών που βεβαίως σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ. (Ο Κλίντον όταν ήρθε στην Ελλάδα δήλωσε ότι ήταν λάθος τους να λύσουν το πολιτικό πρόβλημα (;) της Ελλάδας με δικτατορία!!!)
    Δεν κρίνω ούτε τον αείμνηστο Κρανηδιώτη ούτε τον Πάγκαλο , αλλά έτσι είναι γνωστή, στους διπλωματικούς κύκλους η πρόταση για ένταξη την Κύπρου στην ΕΕ. Μάλιστα όταν πρωτοδιατυπώθηκε η Κύπρος αντέδρασε αρνητικά , μέχρι να ότου εκτιμήθηκε ότι τελικά μέσα από την ΕΕ θα επέρχετο η λύση.
    Μα γράφω ότι συνοψίζω πολλά σε λίγες γραμμές και χρειάζεται, ασφαλως συζήτηση.
    Σταύρος Οικονομίδης



    Γέλα... κι είν' η ζωή μια τρέλα


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: jorge on 18-04-2004 12:00 ]
    Astron
    18.04.2004, 13:18
    Φίλοι, θα 'ταν καλό να κατεβάσετε όλοι το σχέδιο Ανάν, σε μια γενική του μορφή (χωρίς νομικές λεπτομέρειες) που είναι μόλις 75 σελίδες. Δίνει όμως μερικά παρα πολύ σημαντικά σημεία και παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα του σχεδίου.
    Το κείμενο για τη διευθέτηση του Κυπριακού

    Έχω διαβάσει αρκετά σημαντικό μέρος του και τείνω προς το όχι.
    Θεωρώ ότι δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω το σχέδιο αυτό σε σχέση με το πώς είναι τώρα η Κύπρος. Μάλιστα κατά τη γνώμη μου νομιμοποιεί την εισβολή και την διχοτόμηση και αναγνωρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως απολύτως ισοδύναμη με την ελληνική, αφού η γερουσία θα αποτελείται από ισάριθμα μέλη Έλληνες και Τούρκους. Και η γερουσία θα πρέπει να εγκρίνει τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, οπότε όπως καταλαβαίνετε σε ένα νησί που πριν την εισβολή ο πληθυσμός ήταν 80% Ελληνικός και 20% Τούρκικος, θα καταλήξουμε να κυβερνούν οι Τούρκοι σε ίσους όρους με τους Έλληνες.
    Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού.
    Ακούω μερικούς που λένε, ε πρέπει να δοθεί επιτέλους μια λύση, πρέπει να συμβιβαστούμε κλπ κλπ. Αν είναι έτσι όμως, θα πρέπει να δώσουμε και την Θράκη, και οποιαδήποτε περιοχή τελοσπάντων μας ζητήσουν προκειμένου να μην χαλάσουμε τις "καλές" μας σχέσεις με τη γείτονα χώρα.
    Αυτά βεβαίως είναι αστεία πράγματα... Γιατί όπως πολύ σωστά είπε κι ο Γιάννης εξισώνεται ο θύτης με το θύμα.

    Σημειώνω ότι σε περίπτωση διαφωνίας Τούρκων και Ελλήνων στο ανώτατο δικαστήριο επεμβαίνουν ξένοι οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις.
    Ε λοιπόν εγώ λέω καλύτερα διχοτομημένη κι ελεύθερη παρά να γίνει για άλλη μια φορά προτεκτοράτο της Αγγλίας και της Τουρκίας.
    Επίσης η Ενωμένη Κύπρος αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το σχέδιο, θα δει ότι έχει ως πρωταρχικό στόχο την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
    Τί σόι ελεύθερο κράτος είναι τελοσπάντων αυτή η Ενωμένη Κύπρος, όταν οι κάτοικοι δεν μπορούν να μετακινούνται από τη μια περιοχή στην άλλη ελεύθερα, όταν τις αποφάσεις τις παίρνουν ξένοι, κι όταν πρέπει να υποστηρίζει συγκεκριμένες και μόνο θέσεις.
    Είναι επίσης πάρα πολύ ύποπτο το ότι καλούνται οι Κύπριοι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα και να πάρουν αυτή την απόφαση ελάχιστες μέρες πριν την ένταξή τους στην ΕΕ. Οι Αμερικανοί ασκούν ασφυκτικές πιέσεις γιατί θέλουν οπωσδήποτε την "Κύπρο για αεροπλανοφόρο" όπως έλεγε μια γνωστή πολιτικός.

    Τέλος, anzelina, καλά μας έπλεξες το εγκώμιο του Σημίτη, αλλά με την ίδια λογική που χρησιμοποιείς εσύ, δηλαδή ότι τελοσπάντων ο άνθρωπος κάτι θα ξέρει για να λέει "ναι", θα σου πω ότι και ο κύπριος πρόεδρος, ο λαός της Κύπρου και άλλοι τόσοι που τάσσονται υπέρ του όχι, σίγουρα ξέρουν περισσότερα από όλους μας. Και δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να θέλει περισσότερο την λύση στο πρόβλημα απ' τους ίδιους τους Κυπρίους.

    Εμείς εδώ απ' την Ελλάδα, κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα με εξαιρετική ευκολία γιατί δεν έχουμε να βλέπουμε τη σημαία του κατακτητή κάθε πρωί που ξυπνάμε, ούτε έχουμε το σπίτι που μεγαλώσαμε να το βλέπουμε σε ξένα χέρια.
    Ξέρω ότι για το ελληνικό κράτος το Κυπριακό είναι ένας πονοκέφαλος, και για αυτό πολλοί πολιτικοί αρχηγοί τάσσονται υπέρ του ναι.
    Πρέπει να αναλογιστούμε όμως, τί μας ενδιαφέρει, το καλό του ελληνικού κράτους, ή του καλό του ελληνισμού;
    Ε λοιπόν εμένα με ενδιαφέρει τα αδέρφια μου απ' την Κύπρο να 'ναι ελεύθεροι και τίποτα άλλο.
    Και πολύ φοβάμαι ότι με άγγλους και τούρκους πάνω απ' το κεφάλι τους θα καταλήξουμε να βλέπουμε την Κύπρο να υποστηρίζει τον πόλεμο στο Ιράκ...





    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: Astron on 18-04-2004 13:33 ]
    Astron
    18.04.2004, 13:31
    Ένα πολύ καλο site που αναπτύσσει τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδίου είναι το αφιέρωμα που κάνει το in.gr στο πρόβλημα της Κύπρου.
    Το δίλημμα της Κύπρου

    Ειδικότερα τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδίου για τους ελληνοκυπρίους σε γενικές γραμμές αναφέρονται εδώ
    Τα συν και τα πλην για τους Ελληνοκυπρίους


    ocean_soul
    18.04.2004, 15:29
    Το ακόλουθο link οδηγεί στο σημερινό "ΚΑΙΡΟ" του Γεώργιου Παπαδόπουλου-Τετράδη που βρίσκεται, όπως πάντα, στο προτελευταίο φύλλο της σημερινής Ελευθεροτυπίας. Η στήλη αναφέρεται ως επί το πλείστον στο σχέδιο Ανάν και πιστεύω πως αξίζει να τη διαβάσετε.

    Ο ΚΑΙΡΟΣ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 18/04/2004
    anzelina
    18.04.2004, 19:31
    Αγαπητέ μου και συμπαθέστατε Αστρον
    δεν έπλεξα κανένα εγκώμιο για τον κ.Σημίτη όπως λές.Αυτό που πιστεύω είπα.
    Οτι τον εμπιστεύομαι όσο κανέναν άλλον.Αυτός είναι που χειρίστηκε το Κυπριακό,
    άλλωστε.
    Ενα θέμα που είχε μείνει στάσιμο τόσα χρόνια.Ειναι γνώστης των πραγμάτων
    πολυ περισσότερο απο τον καθένα μας.
    Του έχω λοιπόν απεριόριστη εμπιστοσύνη, και το ναι του μετράει πάρα πολύ για μένα.
    Δέν με πειράζει αν δεν συμφωνείς μαζί μου.Νομίζω ότι ο καθένας μας
    έχει το δικαίωμα σ αυτό το φόρουμ να διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη του




    Aστέρι μου φεγγάρι μου της άνοιξης
    κλωνάρι μου...


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: anzelina on 18-04-2004 20:41 ]
    mmm
    18.04.2004, 23:37
    Τις τελευταίες μέρες διάβασα πολύ προσεκτικά τις 190 βασικές σελίδες του σχεδίου, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε επίσημη σελίδα του ΟΗΕ, στο παρακάτω link :
    http://www.cyprus-un-plan.org/Annan_Plan_Text1.html
    Νομίζω πως άσχετα από κομματικές τοποθετήσεις, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως δυστυχώς το παιχνίδι φαίνεται να είναι χαμένο από χέρι, άσχετα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.
    Με δεδομένο ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν, όλο το βάρος για τις περαιτέρω εξελίξεις πέφτει στην Ελληνοκυπριακή πλευρα, η οποία καλείται να επιλέξει στην κυριολεξία ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη !

    Αν οι Ελληνοκύπριοι πουν "ναι" :
    - Δημιουργείται ένα ομόσπονδο κράτος που δεν φαίνεται να έχει καμία προοπτική να καταφέρει να πάρει έστω και μία σοβαρή απόφαση από μόνο του. Γιατί η δομή των εκτελεστικών και νομοθετικών του οργάνων είναι τέτοια, που είναι σχεδόν απαγορευτική η επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων χωρίς "εξωτερική βοήθεια"! Για να γίνει οτιδήποτε, πρέπει να έχει υποχρεωτικά κοινή αποδοχή (καθώς αν δεν υπάρχει συμμετοχή εκπροσώπων και των δύο πλευρών, δεν επικυρώνεται καμία απόφαση, ακόμα και αν αυτή έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους !!! ). Επίσης, έχουμε άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ο Αρχηγός του Κράτους να αλλάζει κάθε 20 μήνες (καμία ελπίδα λοιπόν για χάραξη σοβαρής μακροπρόθεσμης πολιτικής). Οπότε ουσιαστικά, όλες οι αποφάσεις θα "πατρονάρονται" κανονικά και με το νόμο από όλους τους άλλους πλην των Κυπρίων !
    - Το νέο κράτος δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερασπιστεί τα εδάφη του καθώς δεν δικαιούται να έχει στρατό. Οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής θα πρέπει να αποχωρήσουν σταδιακά, παρόλα αυτά όμως, θα κατοικοεδρεύουν στο νησί και Έλληνες στρατιώτες, και Τούρκοι, και ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ. Το σχέδιο προβλέπει πως όλες αυτές οι δυνάμεις θα μειωθούν σταδιακά ώστε να μείνουν στο τέλος ελάχιστοι Ελληνες και Τούρκοι. Παρεπιπτόντως όμως, αυτό δεν εμπόδισε τους γείτονές μας, να στείλουν πριν από μερικές μέρες κάμποσα καράβια με Τούρκους στρατιώτες, προφανώς με την προοπτική να παραμείνουν εκεί, "μασκαρεμένοι" ως Τουρκοκύπριοι έποικοι, για μελλοντική χρήση.
    - Πέραν των περιοχών που με το σχέδιο Ανάν περνάνε σε ελληνικά χέρια, στα υπόλοιπα κατεχόμενα εδάφη, η επιστροφή των Ελληνοκυπρίων θα ολοκληρωθεί μετά από περίπου 19 επιπλέον χρόνια, ενώ δικαίωμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα αποκτήσουν μετά από μια 15ετία. Το οξύμωρο της ιστορίας βέβαια είναι ότι οποιοσδήποτε από τους υπόλοιπους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει άμεσο δικαίωμα αγοράς, είτε στο Τουρκικό είτε στο Ελληνικό κομμάτι της Κύπρου.
    (Πρόταση : τι λέτε, εμείς ως πολίτες της Ε.Ε. δεν προλαβαίνουμε να "αγοράσουμε" σιγά-σιγά το τουρκικό κομμάτι της Κύπρου πριν ολοκληρωθεί - αν ολοκληρωθεί - η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ;;; )

    Αν τώρα οι Ελληνοκύπριοι πουν "όχι" :
    - Θα είναι και επισήμως τα "μαύρα πρόβατα" της υπόθεσης, καθώς σ' αυτούς θα καταλογιστεί ολόκληρη η ευθύνη του ναυαγίου. Οι περαιτέρω συζητήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα παγώσουν για πολλά-πολλά χρόνια ενώ η Τουρκική πλευρά έχει ήδη προαναγγείλει την έναρξη των διαδικασιών αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
    - Είναι μαθηματικά βέβαιο πως η Τουρκία θα αυξήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, η ένταση στην περιοχή θα αυξηθεί κατακόρυφα, και πολύ φοβάμαι πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι αψιμαχίες στην Πράσινη Γραμμή και ίσως θρηνήσουμε για άλλη μια φορά θύματα.

    Πρακτικά λοιπόν, και στις δύο περιπτώσεις, η εισβολή έχει πλέον νομιμοποιηθεί με τις ευλογίες της διεθνούς κοινότητας και τα κατεχόμενα, παραμένουν ουσιαστικά κατεχόμενα. Τι απομένει λοιπόν στους Ελληνοκύπριους ; Να επιλέξουν την αποδοχή του σχεδίου, λύση πιο αναίμακτη που δίνει και μια ελπίδα να επιστρέψουν στις οικογένειές τους κάποιοι από τους αγνοούμενους, που όμως αναγκάζει τους Ελληνοκύπριους να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, να παραιτηθούν οριστικά και αμετάκλητα από οποιαδήποτε άλλη διεκδίκηση, και χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις πια, να γυρίσουν σελίδα μια για πάντα, ελπίζοντας πως με κάποιο τρόπο θα καταφέρουν να συνεννοηθούν με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.
    Ή, να τα τινάξουν όλα στον αέρα, να το πάρουν απόφαση πως δεν θα δουν λύση στο πρόβλημα για μερικές δεκαετίες ακόμα (ίσως και ποτέ), και να έχουν σοβαρές πιθανότητες να έχουν πλέον απέναντί τους, ένα νέο, περισσότερο εχθρικο, και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος.

    Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν... Ποιά από τις δύο λύσεις είναι η λιγότερο κακή ; (γιατί καλή δεν είναι καμία απ' τις δύο). Νομίζω πως κανείς μη Κύπριος δεν δικαιούται να εκφέρει άποψη. Ολοι εμείς που είμαστε έξω απ' το χορό, ξέρουμε πολλά τραγούδια, άλλοι όμως θα πρέπει να ζήσουν από 'δω και πέρα με ό,τι αποφασίσουν στις 24 του μήνα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους υποστηρίξουμε όσο μπορούμε.


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: mmm on 22-04-2004 16:03 ]
    Leonidas
    18.04.2004, 23:55
    Αγαπητοί φίλοι, σχετικά με το σχέδιο Ανάν: μέ εκφράζει απόλυτα η άποψη του "ASTRON". Δεν αποτελεί το τελεσίγραφο Ανάν λύση δίκαιη και βιώσιμη του Κυπριακού, ούτε για τους Ελληνοκύπριους αλλά ούτε και για τους Τουρκοκύπριους. Βολεύει όμως τους Αμερικάνους, τους ΄Αγγλους, τους Τούρκους εισβολείς, το ΝΑΤΟ, και γενικά τα φιλαράκια τους εντός και εκτός Ελλάδος. Η Τουρκία (με ποιές πλάτες;) γράφει τις αποφάσεις του ΟΗΕ στα παλιά της τα παπούτσια εδώ και 30 χρόνια, και δεν πρότεινε ακόμη κανένα μέλος της "διεθνούς δημοκρατικής κοινότητας" να την βομβαρδίσουν, όπως έγεινε στην Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ! Για να μην κοροϊδευόμαστε κιόλας...
    Astron
    22.04.2004, 12:51
    Σε δύο μέρες (24 Απριλίου) είναι το δημοψήφισμα στην Κύπρο το οποίο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα μια ιστορική στιγμή.
    Δεν ξέρω για σας, αλλά εμένα τουλάχιστον ο νους μου τώρα βρίσκεται στην Κύπρο και περιμένω με αγωνία το δημοψήφισμα.

    Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το σχέδιο Ανάν, έγραψα ένα κείμενο στην στήλη μου "Σκέψεις" που αναφέρεται σε έναν πολύ γνωστό ήρωα της Κύπρου τον Σολωμό Σολωμού.
    Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας πάνω σε αυτές τις σκέψεις.
    jorge
    22.04.2004, 22:22
    Για να μην τα μπλέξουμε, είναι καλύτερα τα σχόλια πάνω στο κείμενο να γράφονται εδώ, κάτω δηλαδή από το κείμενο. Επειδή το κάθε κείμενο μένει "για πάντα", είναι καλό τα σχόλια που το συνοδεύουν να κολλάνε μαζί του, για να τα βλέπουν οι μελλοντικοί αναγνώστες του.

    Επί τη ευκαιρία, να ταχθώ και εγώ υπέρ του όχι. Δεν έχω μελετήσει το σχέδιο προσεκτικά όπως πολλοί από εσάς, όμως θεωρώ πως πάνω από τα συμφέροντα υπάρχει η αξιοπρέπεια, που η απώλειά της για ένα έθνος είναι μεγαλύτερος θάνατος από οποιαδήποτε άλλη συνέπεια. Μπράβο στους Κυπρίους που δεν τη χάνουν. Με το Ναι χάνονται κάποια σημαντικά πράγματα μια για πάντα. Με το Οχι υπάρχει η πιθανότητα να μην χαθούν. Καλή ψήφο.

    Γέλα... κι είν' η ζωή μια τρέλα


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: jorge on 22-04-2004 23:54 ]
    yiannisyiannis
    23.04.2004, 10:17
    Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς και τις 9000 σελίδες του σχεδίου Ανάν, όπου στοιχειοθετείται η λεπτομερής φυσιογνωμία του σχήματος διακυβέρνησης, η λειτουργία του ανωτάτου ειδικού δικαστηρίου κλπ.

    Μερικά απλά πραγματάκια κάνουν τη διαφορά. Τα ανέφερα στην αρχική μου τοποθέτηση. Δεν ήθελα να συνεχίσω, ούτε να στραφώ εναντίον των γειτόνων μας. Όμως, επειδή βλέπω ότι αρκετοί είναι ακόμη μπλεγμένοι και αντιμετωπίζουν το θέμα με κάποια ελαφρότητα, αναγκάζομαι να μιλήσω πιο καθαρά.

    Το σχέδιο Ανάν, είναι ουσιαστικά το προσχέδιο ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Δεν θα αναλύσω εδώ γιατί κόπτεται ο Μπους να βάλει την Άγκυρα στην Ε.Ε., αυτό αν θέλετε το κάνουμε σε κάποιο άλλο topic.

    Λοιπόν, αν περάσει το ΝΑΙ, η Κυπριακή Δημοκρατία διαλύεται την άλλη μέρα. Τελεία και παύλα. Και διαλύεται ανεπιστρεπτί, είναι μονόδρομος.

    ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΣΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΝΑ ΤΟ ΚΥΡΩΣΟΥΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ.

    Όμως, το σχέδιο Ανάν, δεν προβλέπει πότε πρέπει να γίνει αυτό το ψήφισμα. Σε ένα μήνα, σε ένα χρόνο, σε 10 χρόνια; Δεν λέει, το αφήνει στην καλή διάθεση τη δική μας και των Τούρκων. Κι εμείς μεν θα το υπερψηφίσουμε, οι Τούρκοι όμως;

    Τι γίνεται στην περίπτωση που δεν το κυρώσει το Τουρκικό κοινοβούλιο; Να το πάω λίγο παραπέρα. Τι γίνεται στην περίπτωση που η Τουρκία δεν λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

    Ακόμη παραπέρα, τι γίνεται αν η Τουρκία λάβει ημερομηνία, αλλά δεν γίνει τελικά δεκτή η αίτησή της για ένταξη στην Ε.Ε.; Πράγμα που είναι το πιθανότερο.

    Σιγά μην υπερψηφίσει το σχέδιο Ανάν. Κι επειδή βάσει σχεδίου του Ανάν και στρατό θα διατηρεί στην Κύπρο και νόμιμο δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στο νησί θα έχει, αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να συμβεί. Θα διαλυθεί το ομοσπονδιακό κράτος και άντε πάλι από την αρχή, εκεί που ήμασταν το 1974.

    Οι Ελληνοκύπριοι, με το σχέδιο Ανάν, ανταλλάσσουν κράτος και ακμάζουσα οικονομία, με Τουρκικές δεσμεύσεις. Διαλύουν το κράτος τους, ελπίζοντας ότι κάποτε θα αναγνωρίσει η Τουρκία το νέο ομοσπονδιακό τους κράτος. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, ή μας δουλεύουν;

    Ας μας πουν λοιπόν οι υποστηρικτές του ΝΑΙ, βάση ποιας λογικής εμπιστεύονται την Τουρκία, ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της;

    Μήπως λόγω της ιστορίας της; Μήπως λόγω της διεθνούς αξιοπιστίας της, που έχει παραβεί μέχρι σήμερα ένα σωρό διεθνείς συνθήκες κι έχει αμφισβητήσει άλλες τόσες; Μήπως επειδή τη βρίσκουν με τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αγαίο;

    Με ποια λογική την εμπιστεύονται λοιπόν; Περιμένω, ας απαντήσουν οι ρομαντικοί υποστηρικτές του ΝΑΙ.

    Ελπίζω οι Κύπριοι αδερφοί μας, αύριο να απαντήσουν με ένα βροντερό ΟΧΙ, διαλύοντας έτσι τα ύπουλα σχέδια των διεθνών εμπόρων των Εθνών.


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: yiannisyiannis on 23-04-2004 10:22 ]