Τεχνικά, είναι η (σχεδόν) απόλυτη δημοκρατία, πρόσβαση σε γνώση, σε πληροφορία, σε ανθρώπους. Παρέχει τα πάντα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορει να ειναι προσβάσιμο από παντού. Ταυτόχρονα, είναι και το (σχεδόν) απόλυτο μέσον υποκείμενο σε έλεγχο προσωπικών δεδομέων. Από την IP μπορεί ο οποιοσδήποτε θέλει να μαθει τις απόψεις μας, τις προτιμήσεις μας σχεδόν τα παντα.
Είναι χρήσιμο αυτό το απόλυτα ανοιχτό σύστημα ? Ναι είναι. Απλά, όπως σου έγραψα και στο εξαιρετικό αρθράκι σου, πολλές φορές αυτή η χρησιμόητα αναιρείται από την ίδια την τεράστια δυνατότητα που μας προσφέρει. Δεν εστιάζουμε. Διατρέχουμε. Ισως ειναι πιο επιφανειακό. Θέμα επιλογής θα πεί κανείς. Ναι προφανώς.
Απλά, έχω τη γνώμη πως το κάθε μέσον δημιουργεί - κατά κάποιο τρόπο - τους όρους χρήσης του, εξαιτίας των χαρακτηριστικών του. Και ενδεχομένως δημιουργεί και αντίστοιχη κουλτούρα / ιδεολογία. Πχ. Το αυτοκίνητο.
Σστην αρχή ήταν μεσον μετακίνησης και διευκόλυνσης. Καθοριζόταν ίσως και από τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος. Ειχε μεγάλες ρόδες, έμοιαζε με την άμαξα κλπ. Λειτουργούσε λίγο πιο αποτελεσματικά - άντε ας πούμε και πολυ πιο αποτελεσματικά - από τις άμαξες. Μέχρι εκεί όμως. Στη συνέχεια, όμως, εξελίχθηκε και σήμερα τείνει να επιβάλει τρόπο μετακίνησης και όχι μόνο.
Ξεφεύγει από τον αρχικό του ρόλο και από μέσον γίνεται παραγωγός αισθητικής, αντίληψης, ιδεολογίας, τρόπου ζωής. Από την άλλη όμως, παραμένει ένα αγαθό πολύ χρήσιμο και .. κυρίως προσιτό σε πολλούς. Η περίοδος που άρχισε να "κυριαρχεί" αντί να εξυπηρετεί, ταυτίστηκε με το "άνοιγμά του" σε πολλά κοινωνικά στρώματα.
Τι παρέχει το νετ (μεταξύ άλλων) .. ? Ταχύτητα, δυνατότητα στιγμιαίας μεταφοράς από το ένα στο άλλο, σε κόσμους διαφορετικούς. Πχ. Ψάχνεις να βρείς ένα άρθρο. Το βρίσκεις. Αλλά στην πορεία σου μέσω των "ψαχτηριών" έχεις δεί και άλλα 100 που ισως σε ενδιαφέρουν. Εχεις και τη δυνατότητα μέσω των "παραθύρων" και των κλικ κλικ .. να πηδήσεις και σε πολλά άλλα. Επομένως, πολλές φορες η πρόκληση της "επιφανειακής προσέγγισης των πολλών", κυριαρχεί εκείνης της "εμβάθυνσης στα λίγα". Εχεις τη δυνατότητα να αντιγράφεις απόψεις άλλων με copy paste, να επεκτείνεις τις απόψεις τους κλπ.
Στις ανθρώπινες σχέσεις, συμβαίνει περίπου και το ίδιο με τη γνώση. Γνωρίζεις πολλούς, σε συνθήκες μαγκές, γνωρίζεις το μυαλό τους, μαθαίνεις γι αυτούς, με απίστευτη ευκολία. Από την άλλη, δεν αποκλείεται, να βαζει σιγά να βάζει όρους στην επικοινωνία των άνθρώπων, μεταφέροντάς την μεσω του πισι.
Αντί να μιλήσεις στο τηλ .. γράφεις. Αντί να συζητήσεις, να φλερτάρεις, κοιτώντας τον άλλον... επικεντρώνεσαι στην Οθόνη. Γιατί στα παρέχει απλά όλα. Επομένως, δεν αποκλείεται, στο μέλλον οι άνθρωποι να μην αφήνουν τα πισι και να πανε έξω προκειμένου να μιλησουν και να γνωριστούν, όχι για λογους επιλογης. Αλλά γιατί θα έχουν μάθει να επικοινωνούν μέσω των όρων χρήσης του νετ. Θέλω να πω, πως και στην ανθρώπινη επικοινωνία, με το απίστευτα εύκολο και το απίστευτα μαζικό και πολλαπλό, θα δημιουργήσει την κουλτούρα του.
Βέβαια, είπαμε .. είναι και θέμα επιλογής. Και αν δεν υπηρχε το νετ .. θα ειχαμε λιγότερη γνώση και πληροφορία. Δεν θα είχαμε γνωρίσει τα τόσα πολλά, περιορίζοντας την προσβασή μας στα λιγα, έστω και πιο επιλεκτικά. Δεν θα είχα γνωρίσε εγώ τον Παυλο. Και τοσα άλλα.
Είναι κακά όλα αυτά που εντοπίζω ? Οχι, δεν τα αναφέρω υποχρεωτικά ως τέτοια. Απλά υπάρχουν .. και δεν ξέρω αν είναι πιο καλά η κακά από τις παραδοσιακές - ας το πουμε έτσι - κοινωνικές δομες και συμπεριφορες. Που δεν ηταν ούτε είναι πάντα αγαθές και αθώες.
(προς το παρον αυτά.. είναι η ώρα περασμένη).