Δεν πάνε καλά εκεί στην Ασία μου φαίνεται. Διαβάστε:
Κίνα: Εχθρός της νεολαίας το Διαδίκτυο -Εκλεισαν 8.600 Internet cafe
Στο κλείσιμο 8.600 Internet cafι έχουν προχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες οι αρχές της Κίνας, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, για τον έλεγχο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της "εκπαιδευτικής εκστρατείας", έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης σε πολλά Internet cafι της Σαγκάης, ενώ οι τόποι συζητήσεων (forums) και τα διαδικτυακά ημερολόγια χρηστών (web logs) έχουν περιορισθεί. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν, πως το Διαδίκτυο αποτελεί "κίνδυνο" για τη νεολαία και συμβάλλει στη διάδοση της πορνογραφίας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.
Τα Internet cafι είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ασιατική χώρα, αφού το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι "τσουχτερό". Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις φτωχότερες, αγροτικές περιοχές της Κίνας, όπου οι νέοι καταφεύγουν σε Internet cafι, για να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου.
Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές θεωρούν το Διαδίκτυο "κίνδυνο για τη νεολαία" και υποστηρίζουν, ότι τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν στοχεύουν στην καταπολέμηση της πορνογραφίας και του ηλεκτρονικού τζόγου.
Μιλώντας στην εφημερίδα "Λαϊκή Ημερησία", ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Σαν Ζιαζχένγκ υπεραμύνθηκε των μέτρων του υπουργείου και δικαιολόγησε το κλείσιμο των Internet cafι λέγοντας, πως "υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη διαχείριση των Internet cafι και την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο".
Θα πρέπει να ελέγχονται τα Internet καφέ ειδικά όταν φιλοξενούν ανήλικους.Παρόλα αυτά βρίσκω απαράδεκτη τη φίμωση των ανθρώπων και το ότι έκλεισαν.
Η πρόσβαση στη γνώση, η ανταλλαγή απόψεων και η επικοινωνία αποτελούσαν πάντοτε εχθρούς των συντηρητικών καθεστώτων. Βρίσκω την κίνηση της Κίνας φυσιολογική κίνηση οποιουδήποτε στρατοκρατόμενου κράτους (βλέπε Ελλαδα '67-'74). Το θέμα είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν κατά περίεργο τρόπο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα. Εγώ προσωπικά, όπου ακούω "έχεις αυτό το δικαίωμα", φοβάμαι. Λέω, κάτσε να ψάξω τις 10 υποχρεώσεις που κρύβει από πίσω κάθε μου δικαίωμα.
Στο τέλος πνίγομαι από τις υποχρεώσεις και παραχωρώ τα δικαιώματά μου στα χέρια τεχνοκρατών, μπας και γλιτώσω από τις υποχρεώσεις. Οι έφηβοι της Κίνας γλίτωσαν από όλη αυτή τη διαδικασία...
Όταν γίνεται σωστή χρήση το διαδύκτιο δεν αποτελεί κίνδυνο. Πως όμως μπορούμε να προφυλαχτούμε αποτελεσματικά, όταν κάποιοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των παιδιών αλλά και των χρηστών, οι οποίοι έχουν κάνει σαφές το γεγονός οτι δεν γνωρίζουν πχ προγραμματισμό; Θεωρώ ακραίο το γεγονός οτι έκλεισαν στην Κίνα όλα τα internet cafe, θα μπορούσαν ίσως να λάβουν άλλα μέτρα όπως για παράδειγμα την ενημέρωση των νέων για θέματα προγραμματισμού, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντως. Το διαδύκτιο είναι εκτός των άλλων και ενα μέσο επικοινωνίας αλλά και πληροφόρησης. Σε λογικά πλαίσια, και με τη σωστή ενημέρωση είναι καλό να το χρησιμοποιούμε, διαφορετικά αποτελεί όντως κίνδυνο.
Δεν υπάρχει κάτι καλό χωρίς να εμπεριέχει και κάτι κακό. Η Κιουρί, όταν διέσπασε το άτομο, δεν φανταζόταν ότι θα το χρησιμοποιούσαμε για να φτιάξουμε βόμβες. Σου αρέσει που μπορείς να φτάσεις στην Κίνα σε 12 ώρες με αεροπλάνο και δεν χρειάζεσαι μήνες, αλλά δεν σου αρέσει που τα αεροπλάνα είναι από τις πρώτες αιτίες μόλυνσης της ατμόσφαιρας. Σου αρέσει να έχεις σχέση, αλλά ασφυκτιάς όταν τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά.
Δεν ξέρω, έτσι είναι η ζωή, έτσι και το διαδίκτυο. Επειδή τα όρια της λογοκρισίας δεν τα βάζουν νοήμονες άνθρωποι, αυτοί που ισχυίζονται ότι ο έλεγχος στο internet θα γίνεται για την πάταξη της πορνογραφίας, ποιος μου λέει ότι δεν θα φιμώνουν και άλλα πράγματα που τους συμφέρει να μην δημοσιοποιηθούν.
Άρα, το να κλείνεις internet cafe, σαφώς είναι μία πράξη που δείχνει συντηρητισμό και ανελευθερία. Αντί να κοιτάξουν να είναι κοντά στα παιδιά τους, το internet τους μάρανε...
Η Παιδεία είναι η λύση σε πολλά πράγματα. Πάντα θα υπάρχουν άρρωστα μυαλά που θα συντηρούν την βιομηχανία της πορνογραφίας, των ναρκωτικών, του πολέμου, του ανεξέλεγκτου πλουτισμού...Το θέμα είναι τι αντιστάσεις θα αναπτύξουμε σε εμάς τους ίδιους και στα παιδιά μας.
To internet αυτή την στγμή είναι ότι πιο ελεύθερο και ενδιαφέρον υπάρχει σε σχέση με την πληροφόρηση.
Παράθεση:
Το μέλος Liza32 στις 16-07-2007 στις 10:25 έγραψε...
Πως όμως μπορούμε να προφυλαχτούμε αποτελεσματικά, όταν κάποιοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των παιδιών αλλά και των χρηστών, οι οποίοι έχουν κάνει σαφές το γεγονός οτι δεν γνωρίζουν πχ προγραμματισμό;
|
|
Τι σχέση έχει ο προγραμματισμός, Λίζα32;
Ολα εχουν τα υπερ και τα κατα τους.Εγω μαλλον πρεπει να ειμαι απο τους τελευταιους ανθρωπους στη γη που αγορασα pc και ασχοληθηκα με αυτο.Μου ηταν εντελως αδιαφορο.Και σιγοθρα μπορω να ζησω χωρις αυτο.Ειναι ομως απεριοριστες οι δυνατοτητες και οι ευκολιες που προσφερει.Ειναι ο αντικατοπρισμος των κοινωνιων και των ανθρωπων που τις δομουν.Οποτε δε φταιει το διαδικτυο για την αρρωστεια που μας περιβαλει.Αυτο απλα την καταγραφει.Δεν φταιει αυτο για τις μουρες μας,που ειναι πιο ασχημες απο ποτε.Τωρα κατα ποσο μπορει ενα μικρο παιδι να κανει σωστη και μετρημενη χρηση?Αυτο οπως και ολα ειναι θεμα παιδιας.Το μονο που με απασχολει ειναι οτι ειναι αλλο ενα ακομη μεσον που βοηθα στην απομονωση του ατομου.
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : teressa στις 16-07-2007 23:55 ]
Αν είχες έρθει το Σάββατο στο beach party θα είχες διαπιστώσει οτι μόνο στην απομόνωση τού ατόμου δέν βοηθά το διαδίκτυο.
Αυτοί που απομονώνονται πίσω από μιά οθόνη θά το έκαναν καί πίσω από το ακουστικό ενός τηλεφώνου.
Μακαρι να ειναι ετσι,γιατι ενα μικρο παιδι λιγο ντροπαλο και εσωστρεφη δεν ξερω...Εγω ποτε δεν καταλαβαινα την κουβεντα μεσα απο το το διαδικτυο.Και τωρα που το κανω εχω κολλησει λιγο, αλλα δεν ειμαι τοσο μικρη και εχω τις αμυνες.Επισης προτιμω το τηλεφωνο...ειναι πιο αμεσο,πιο ανθρωπινο.Αλλα γενικα η σωστη χρηση ειναι η σωστη λεξη.Και ολα μια χαρα
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : teressa στις 17-07-2007 17:03 ]
μέσα από τη σωστή χρήση του διαδικύου ένας νέος μπορεί να ενημερωθεί και να μάθει πράγματα που ποτέ δεν θα μάθαινε διαφορετικά.Έτσι είναι φυσιολογικό οι αρχές μιας χώρας να θέλουν να απομονώσουν τους νέους από αυτή την πηγή πληροφόρησης και να τους επηρέαζουν με άλλα διαφορετικά μέσα(βλέπε τηλεόρασηκ.α.)