Eγώ πάντως είμαι υπέρ της κατανάλωσης αλκοόλ, αγκαλιά με το αμόρε σου
, ακούγοντας όμορφη μουσική.
Για να επικεντρωθώ όμως στο συγκεκριμένο θέμα, πιστεύω οτι η υπερκατανάλωση ύλης και πνεύματος έχει να κάνει με την μικροαστική αντίληψη. Ορισμένοι κοινωνιολόγοι, προκειμένου να περιγράψουν τα κοινωνικά στρώματα, χρησιμοποίησαν την έννοια της "κοινωνικής θέσης" του Μ.Βέμπερ, η οποία αναφέρεται στις καταναλωτικές συνήθειες, στο κοινωνικό και επαγγελματικό γόητρο και γενικά στο τρόπο ζωής.
Η μεσαία τάξη διακρίνεται απο τη τάση να αποστασιοποιηθεί απο το τρόπο ζωής και τις αξίες της εργατικής τάξης και να μιμηθεί τη καθ'εαυτό αστική τάξη, εξού και ο ορισμός της ως "ΜΙΚΡΟΑΣΤΙΚΗΣ".
Οι μικροαστοί χαρακτηρίζονται απο μια αντιπαραγωγική και κυρίως συντεχνιακή νοοτροπία, στην οποία τους οδηγεί η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για τη κοινωνική τους θέση.
Για τον ίδιο λόγο, οι πολιτικοί τους προσανατολισμοί είναι ασταθείς, φτάνοντας ακόμα και στην υποστήριξη λαικιστικών ή και φασιστικών κινημάτων, ενώ αποδέχονται τις υπάρχουσες κοινωνικές ιεραρχήσεις.
Σήμερα, η μικροαστική τάξη αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τη κοινωνική βάση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στην οποία έχει δώσει το στίγμα της.
Και για να είμαι πιο ακριβής για τα ελληνικά δεδομένα αφού ζούμε στην Ελλάδα......ορμώμενος απο την φράση της tren
που λέει.....
Και διανοητικα καθυστερημενα ανθρωπομορφα θα παψουμε να ειμαστε πιστευω οταν παρουμε τα ματια μας απο το τι κανει το "γενικο συνολο" και τα ριξουμε στον "ειδικο"καθρεφτη του μπανιου μας ο καθενας μονος του.. θα πώ οτι στην Ελλάδα υπάρχουν τρείς κατηγορίες μικροαστών.
1.Οι μικροαστοί που καθορίζονται από τη σχέση που έχουν με την οικονομική-ταξική τους θέση μέσα στην οικονομία της «ελεύθερης» αγοράς(ιδιοκτήτες μικρών βιοτεχνικών μονάδων,ελεύθεροι επαγγελματίες,καταστηματάρχες,αγρότες που καλλιεργούν πανω από 200 στρέματα κλπ).
2.Οι μικροαστοι που καθορίζονται από τη μικροαστική συνείδηση,ή την κυρίαρχη ιδεολογία.(Ατομισμός,αδιαφορία για τα κοινά,απατηλα,όνειρα για πλουτισμό,ιδιοτέλεια κλπ). Αυτοί οι μικροαστοί αποτελλούν τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων απ’όλες τις τάξεις στις κοινωνίες των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών,συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
3.Οι συνειδητοί μικροαστοί. Είναι αυτοί που έχουν μικροαστική συνείδηση «εκ’ πεποιθήσεως». Αυτοι οι μικροαστοί την έχουν φιλισοφήσει τη δουλειά και έχουν καταλήξει συνειδητά στη φιλοτομαριστική και φίλαυτη στάση ζωής. Άπ το δικό τους βρωμόστομα θ’ακουσεις εμετικά του τύπου: «κοιτάζω την πάρτυ μου και να παν να γαμηθούν όλοι». Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι και η πιο σιχαμερή κι επικίνδυνη. Συνήθως είναι μέλη κομματων του κονοβουλίου αλλα προέρχονται κι απ τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο.
Η συνομοταξία των μικροαστοειδών λοιπόν συμπυκνώνει ότι πιο μοχθηρό, βδελυρό και μικρό. Συνεπώς το ρητό «ο μικροαστός έχει μικρό μυαλό,μικρή ψυχή και μικρη τσέπη» με βρισκει απολύτως σύμφωνο.
Οι μικροαστοί αντλούν τους πόθους τους(που στην πραγματικότητα είναι κομπλεξική ζήλεια)απ’ τους παρα πολύ πλούσιους. Το κρυφό ή φανερό τους όνειρο, είναι ν’ αποκτήσουν κάποτε τη χλιδή ενός υπερεπιχειρηματιά κι αυτό δεν είναι υπερβολή.
Τον κομπλεξισμό που κυριαρχεί στον μικρόκοσμο των μικροαστών τον ξεσκεπάζει η συμπεριφορά τους όταν πηγαίνουν σε μια δημόσια υπηρεσία να εξηπηρετηθούν:
«Τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι,απ τους δικούς μου φόρους πληρώνεσε κι αντι να δουλεύετε πίνετε όλη μέρα καφέδες και βάφετε τα νύχια σας». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι ο πόθος του προαναφερόμενου μαλάκα είναι να γίνει κάποια στιμή κάτοχος επιχείρησης,μεγέθους δημόσιας υπηρεσίας. Και δεύτερον,ο προναφερόμενος μαλάκας(συγνώμη για τη φράση) νομίζει πως τα λεφτά που του κλέβει το κράτος πηγαίνουν κατ’ευθείαν στις τσέπες των δημοσίων υπαλλήλων. Τι να πει κανείς για νοημοσύνη αντίστοιχη μ’ αυτήν των βοοειδών?
Αυτός ο μέγας πόθος για προαγωγή σε ανώτερη τάξη και η αμφιταλάντευση ανάμεσα στα ελλιπή εισοδήματα και τον πιθανό πλουτισμό που τροφοδοτεί με ελπίδες τους μικροαστούς,μοιάζει πολύ με τον πόθο των χριστιανών να πάνε στον παράδεισο. Όπως ο χριστιανός θέλει να «ζήσει»στον παράδεισο μετα το θάνατό του, έτσι και ο μικροαστός. Μόνο που ο μικροαστός θέλει να ζήσει και τον επίγειο με τα λεφτά που ονειρεύεται Πράγμα που δε θα γίνει ποτέ φυσικά. Αν και οι περισσότεροι μικροαστοί είναι συγχρονως και χριστιανοί.Σκέφτεται ο τσάκαλος ο μικροαστός:
«Άμα δεν αποκτήσω τον επίγειο παράδεισο, τοτε τι γίνεται? Στάσου ν’ανάψω καμιά λαμπάδα το Πάσχα να με συμπαθήσει ο θεός, να βολευτώ όταν πεθάνω.»
Κι όταν τους μιλάς για ‘έναν καλύτερο κόσμο σε λεν ρομαντικό κι ουτοπιστή.
Ενδεικτική της μικροαστικής ηλιθιότητας είναι η παρακάτω λίστα των μικροαστικών αντιφάσεων:
1.ΛΕΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΑΣΤΟΣ(Μ/Α)
«Η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Αποκρύβει μετά μανίας,εισοδήματα και κλέβει στο ΦΠΑ.
2.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«Το ρουσφέτι για τους διορισμούς πρέπει να σταματήσει»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Γλύφει το βουλευτή για να διορίσει τα παιδιά του στο δημόσιο
3.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«τα πουτανί που ήρθαν απ το ανατολικό μπλόκ ξελογιαζουν παντρεμένους και διαλύουν οικογένειες»
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Το βράδυ παει στην PUB για να πηδηξει πουτανί απ το ανατολικό μπλόκ
4.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«πρεπει ν’ αποσυμφορηθούν οι πόλεις απ’ τον πολύ κόσμο»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Ο «πολύς κόσμος» είναι όλοι οι άλλοι εκτος απ την οικογένειά του. Γι αυτό μαζεύει λεφτά για ‘αγοράσει δεύτερο διαμέρισμα. Στην πόλη βέβαια.
5.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«το νέφος δεν υποφέρεται πια»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Πηγαίνει για κατούρημα με το αυτοκίνητο.
6.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«να φύγουν οι ξένοι γιατί είναι εγκληματίες»
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Στο χωράφι ,στην οικοδομή κλπ παίρνει ξένους κι όχι Ελληνες
7.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«οι ξένοι θα μας φάνε για τι γεννάνε σαν τα κουνέλια»
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Δεν παίρνει παντρεμένες στη δουλειά του για να μην φορτωθεί τα έξοδα κύησης που προβλέπει ο νόμος. Επισης αδιαφοεί για τη «δυνατότητα» που έχει ένα ζευγάρι να συντηρησει αριθμό παιδιών μεγαλύτερο του δυο.
8.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι όλοι τεμπέληδες»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Αν ήταν στη θέη τους θα τεμπέλιαζε ακόμη περισσότερο
9.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«Να σταματήσει επιτέλους η μάστιγα των ναρκωτικών»
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Καταναλώνει αλκοόλ, καπνίζει και τρώει μεταλλαγμένες τροφές. Επίσης,έχει μπερδέψει τα στραγάλια με τα φάρμακα, γι αυτό κλεινουν αβέρτα τα ξηροκαρπάδικα και θησαυρίζουν οι φαρμακοβιομηχανίες.
10.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«οι πολιτικοί ειναι όλοι πουλημένοι και κλέφτες»
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Ψηφίζει κάθε φορά ένα απ τα δυο μεγάλα κόμματα.
11.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«Είναι εγκλημα να πεθαίνουν τα παιδια απ την πείνα στις φτωχές χώρες. Πρέπει επιτέλους κάτι να γίνει».
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Το κάτι θα το κάνει οποιοσδήποτε άλλος εκτός απ αυτόν.
12.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«Τι κρίμα που τα καημένα τα γυφτάκια τριγυράνε ξυπόλυτα μέσα στο κρύο».
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Εχει δώσει λεφτά σε γυφτάκι όσες φοράς εχει κάνει το σταυρό του ένας ισλαμιστής.
13.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«Εδώ που τα λέμε πρέπει να σταματήσουν τα πειράματα με ζώα»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Χρησιμοποιεί καλυντικά και φοράει δερμάτινα και γούνες.
14.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«Αμάν πια μ αυτά τα καθάρματα που ρίχνουν φόλες στ’αδέσποτα. Τους χρειάζεται κρεμάλα».
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Ας τολμήσει κάποιο σκυλάκι να κατουρήσει στη ρόδα του αυτοκινήτου του.
15.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«Εγω πάντως το παραδέχομαι: δε θα μπορούσα να σφάξω ζώο.»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Στη δουλειά του περιμένει αγωνιωδώς το διάλειμα για να πάει να πλακωθεί στους γύρους
16.ΛΕΕΙ ΟΜ/Α
«δεν ασχολούμαι με την πολιτική και τη βρίσκω εντελώς βαρετή»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Ασχολείται η πολιτική μαζί του και δεν βρίσκει καθόλου βαρετό να του κάνει τη ζωή μαρτύριο
17.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«εγω είμαι καλλιεργημένος γι’αυτό και δεν ασχολούμαι μα ανούσια πράγματα»
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Τον πιάνει στεναχώρια για τη γρατζουνιά στο αυτοκίνητο, μαλώνει με την πεθερά του και ζηλεύει το μπατζανάκι του που έχτισε εξοχικό.
18.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«Πάντως ότι και να λένε, εγω πιστεύω πως μια ανώτερη δύναμη υπάρχει»
ΚΑΝΕΙ ΟΜ/Α
Δεν ξέρει που παν τα τέσσερα
19.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«Α όλα κι όλα εγω είμαι φυσιολάτρης»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Στις διακοπές νοικιάζει δωμάτιο με τηλεόραση,θερμοσίωνα,στρώμα,τηλέφωνο κλπ
20.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«Εγώ είμαι προοδευτικός ανθρωπος»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ /Α
Δηλαδή ρατσιστής,μικρόψυχος,τσιγκούνης,μονογαμικός,ατομιστής κλπ κλπ
21.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Αν γίνει εργοδότης θα παίρνει μετανάστες στη δουλειά του.
22.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες είναι όλοι ανώμαλοι και λάθη της φύσης»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Νοικιάζει κρυφά πορνοταινίες,του αρέσουν οι ζαρτιέρες, ο στοματικός έρωτας,ο σοδομισμός και να τον δέρνουν ή να δέρνει.Μπορεί και να «επισκέπτεται» τραβεστί.
23.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«Οι νέοι ντύνονται σαν καρναβάλια»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Φοράει καρώ πουκάμισο κι από πάνω γαλάζιο «μπουφάν», λαδί παντελόνι με πιέτες και ωραίο σκαρπινάκι. Όμορφο ντύσιμο να χαρώ εγώ.(υποκειμενικό)
24.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«οι νέες είναι ξετσίπωτες και ξεπαρθενιάζονται απ τα 13 τους»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Στην καλύτερη περίπτωση αυνανίζεται φαντασιώνοντας κάποια μαθήτρια.Στην χειρότερη πηγαίνει σε μπουρδέλα με ανήλικες.
25.ΛΕΕΙ Ο Μ /Α
«Εγω΄δεν είμαι σκλάβος του χρήματος»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ./Α
Δουλεύει μέρα νύχτα σα μαλάκας
26.ΛΕΕΙ Ο Μ/Α
«εγω δε φοβάμαι το θάνατο»
ΚΑΝΕΙ Ο Μ/Α
Τρεχει στο γιατρό για μια παρανυχίδα.
Πίπες......? "Ντά ντά"......πονηρούλη Στάλιν. χεχε!
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : asxetos στις 18-06-2007 04:29 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : asxetos στις 18-06-2007 04:38 ]