Καταρχάς όλο το μπέρδεμα σήμερα γίνεται μεταξύ των εννοιών δικαιολογώ και αιτιολογώ.
-Δικαιολογώ=δημιουργώ λογικά επιχειρήματα ώστε να αποδείξω ότι κάποιος (συνηθως εγώ) έχει δίκαιο.
-Αιτιολογώ=προσπαθώ να αναπτύξω τα αίτια κάποιων καταστάσεων-δραστηριοτήτων.
Η αιτιολόγηση τείνει να εξαλειφθεί στη σύγχρονη εποχή, καθώς διακατεχόμαστε από εγωκεντρικά σύνδρομα με τάσεις επιβολής στα κοινωνικά σύνολα. Τη θέση της αιτιολόγησης παίρνει η δικαιολόγηση η οποία λειτουργεί σχεδόν πάντα συγκριτικά (αυτός φταίει κι όχι εγώ, ή το σφάλμα του άλλου είναι μεγαλύτερο από το δικό μου). Βέβαια στην υποσυνείδητη άμυνα της δικαιολογήσεως καταστάσεων, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό η επιθετική επικριτική ερώτηση "γιατί;", από τον συνομιλητή, η οποία ενίοτε συνοδεύεται από αντίστοιχους μορφασμούς και στάση σώματος αλλά Τζάκι Τσαν πριν τη μάχη.
Τρεν, επειδή δεν έπιασα ακριβώς το νόημα της ερώτησης, σε παρακαλώ να μου την κάνεις πιο λιανή. Η ερώτηση είναι αν μου αρέσει να βρίσκω μόνος μου δικαιολογίες ή να μου τις δίνουν άλλοι; Ή μήπως αν μου αρέσει να ακούω δικαιολογίες ή να λέω; Ζητώ συγνώμη για την παρανόηση του θέματος προκαταβολικά...
Μόλις είδα "δημιουργός τόπικ Τρεν" είπα "ωχ, κάτι με τσιχλοκαρπουζο κατάσταση έχει..."