Στο Αυτόφωρο αγοραστής πλαστού cd
Η πρώτη καταδίκη για την καταπολέμηση της πειρατείας. Αφαντος ο Νιγηριανός πωλητής
Η σκηνή, το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, γύρω στις 9 μ.μ., σε κάποια πλατεία των Λιοσίων, είναι από τις πολύ συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια: Ενας νεαρός Νιγηριανός εκθέτει το εμπόρευμά του, κάποια πακέτα δηλαδή με πλαστά cd κι ένας 35χρονος Ελληνας χαζεύει τους τίτλους, επιλέγει δύο δίσκους (με συλλογές τραγουδιών της ΕΜΙ και της Heaven) και τους αγοράζει. Ο,τι συνέβη όμως αμέσως μετά ανήγγειλε μια νέα, για την Ελλάδα, εποχή στην καταπολέμηση της πειρατείας ηχογραφημάτων...
Διότι ο 35χρονος συνελήφθη επ' αυτοφώρω, κατηγορήθηκε για «αποδοχή προϊόντων εγκλήματος» και έγινε ο πρώτος αγοραστής πλαστών cd στην Ελλάδα που καταδικάζεται (σε 3μηνη φυλάκιση εξαγοράσιμη προς 10-12 ευρώ την ημέρα) για την πράξη του. Εν τω μεταξύ, ο Νιγηριανός πωλητής είχε εξαφανιστεί. Αλλωστε, αυτή τη φορά στόχος της Ασφάλειας δεν ήταν τόσο ο πωλητής όσο ο πελάτης.
«Στις 20 Νοεμβρίου του 2003 στη συνέντευξη Τύπου που είχαμε κάνει, είχαμε προειδοποιήσει ότι αφού πλέον το κράτος και οι δικαστές δεν τιμωρούν υποδειγματικά τους Νιγηριανούς, κατά κύριο λόγο, πωλητές των πλαστών cd, θα αναγκαστούμε να στραφούμε κατά των αγοραστών», σχολιάζει ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Παραγωγών Ηχογραφημάτων (IFPI), Ιων Σταμπουλής. «Την απόφαση αυτή την πήραμε με πολύ μεγάλη λύπη. Δεν ήταν καθόλου ελαφρά τη καρδία, αλλά ήταν το τελευταίο που μας έμενε να κάνουμε», προσθέτει.
Το «τελευταίο που απέμενε στην IFPI» ήταν, πριν από την πρώτη σύλληψη του Ελληνα αγοραστή πλαστού ηχογραφήματος, η αντιμετώπιση της πειρατείας όχι πλέον βάσει του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά «για πρώτη φορά βάσει του γενικού ποινικού κώδικα: το άρθρο 394 αναφέρει πως «όποιος με πρόθεση αποκρύπτει, αγοράζει (...) ή με άλλον τρόπο δέχεται στην κατοχή του πράγμα που προήλθε από αξιόποινη πράξη (...) τιμωρείται με φυλάκιση, ανεξάρτητα αν είναι τιμωρητέος ή όχι ο υπαίτιος του εγκλήματος...».
Βάσει λοιπόν αυτού του άρθρου έγινε η σύλληψη την Πέμπτη από έναν άνδρα της ασφάλειας των Λιοσίων και από έναν εκπρόσωπο της IFPI, που, φορώντας βέβαια πολιτικά, βρέθηκαν στην πλατεία, υπήρξαν συνεπώς και αυτόπτες μάρτυρες της αγοραπωλησίας. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο δικαστήριο όπου «και ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι τα cd ήταν πειρατικά». Δεν απέφυγε όμως την καταδίκη, η εξαγορά της οποίας του στοίχισε τελικώς συνολικά περί τα 1.000 ευρώ.
Ο κόμπος στο χτένι
Γιατί όμως να γίνει η πρώτη αυτή σύλληψη ειδικά τώρα; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η σύλληψη αποτελεί κι αυτή μέρος της... προετοιμασίας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Εν όψει των Ολυμπιακών φτάνουν καραβιές ολόκληρες με Νιγηριανούς διακινητές πλαστών cd στη χώρα μας, όπου ήδη δρουν περί τους 4.000 πωλητές πλαστών», επιμένει ο κ. Σταμπουλής.
Ο δεύτερος λόγος είναι, κατά τον ίδιο, ότι είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι. «Από τα περίπου 2.000 δικαστήρια που έχουν γίνει συνολικά κατά Νιγηριανών πωλητών, η συντριπτική πλειοψηφία τιμωρείται το ανώτερο με 2μηνη φυλάκιση με αναστολή, παρότι ο νόμος προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση φυλάκιση ενός χρόνου και πρόστιμο τουλάχιστον 3.000 ευρώ. Ετσι, οι πωλητές εντάσσουν τη σύλληψή τους στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Υπάρχει περίπτωση Νιγηριανού πωλητή που συνελήφθη στο Μαρούσι, δικάστηκε και αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή 8 φορές».
Ο κ. Σταμπουλής προειδοποιεί ότι θα πρέπει να περιμένουμε πλέον πολλές ανάλογες συλλήψεις πελατών. «Το θέμα», λέει, «έχει μπει στο πρόγραμμα της δίωξης που έχουμε εμείς με την ομάδα μας. Θα είναι δηλαδή στην καθημερινότητά μας. Είναι βέβαια λυπηρό και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι για αυτό το μέτρο, δυστυχώς όμως κάποια στιγμή πρέπει να μας πάρουν στα σοβαρά. Οι περισσότεροι λυπούνται τους πωλητές. Ξέρετε όμως ότι κάθε "κακομοίρης Νιγηριανός" βγάζει περί τα 4 εκατ. δραχμές το μήνα; Κι απ' την άλλη πλευρά, δισκογραφικές εταιρείες κλείνουν, άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, μειώνεται η δισκογραφική παραγωγή...».
Ας μην είμαστε βέβαια υπερβολικοί. Για όλες τις πληγές της δισκογραφίας, που πράγματι τα τελευταία χρόνια σημειώνει σταθερά μειώσεις στις πωλήσεις της παγκοσμίως, δεν ευθύνεται μόνον η πειρατεία. Η σταθερά υψηλή τιμή των νόμιμων cd, η μαζικότητα αλλά και η ποιότητα των παραγωγών ευθύνονται εξίσου -αν όχι κυρίως.
Σε παλαιότερη σχετική έρευνα της «Ε» ο κ. Σταμπουλής είχε μάλιστα τονίσει ότι στην Ελλάδα «αναγνωρίζουμε πλέον ότι αντιστοιχεί ένα πειρατικό cd για κάθε νόμιμο. Αλλά αυτό είναι λίγο παραπλανητικό: στα 9 εκατομμύρια νόμιμα cd, υπάρχει και Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μπαχ, Μπετόβεν και Ντορς. Στα 9 εκατομμύρια πειρατικά, υπάρχουν μόνον οι δίσκοι του ελληνικού τοπ-20. Ο Νιγηριανός δεν είναι ανόητος: θα βγάλει τον δίσκο του επώνυμου που πουλάει χωρίς κανένα ρίσκο».
Δηλαδή; Κανείς δεν θα αγόραζε έργο του Χατζιδάκι σε πειρατικό δίσκο, ενώ πολλοί μπορεί να υποκύπτουν στον πειρασμό αγοράς σε πειρατικό ενός μουσικού προϊόντος με ημερομηνία λήξεως. Ή αλλιώς, όπως είχε πει ο Ανδρέας Κατσιγιάννης τη βραδιά απονομής των βραβείων «Αρίων», «η καλή μουσική σκοτώνει την πειρατεία».
Ως εκ τούτου, οι δισκογραφικές, εκτός από αποφάσεις για τη λήψη καθοριστικών μέτρων για την πάταξη της πειρατείας, θα ήταν καλό να κάνουν και την αυτοκριτική τους...
Ν. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/05/2004
kairos itan na arxisoun na lamvanodai kapoia metra.an k giati iparxei tosi prokatalipsi gia tous nigirianoys?tosoi einai k oi ellines pou kanoun ti douleia auti.par'oti omos arxisan na pairnoun metra,mipos prepei na to paroun sta sovara?giati anastoli stin anastoli - nai men den tous paei i kardia k einai anthropoi pano apo ola- de prokeite na katapolemi8ei to provlima.
k opos anaferei k to arthro metra prepei na lifthoun k gia ti meiosi ton timon to cd.an k exo paratirisei oti se se dio diaforetika diskopoleia to idio cd poulietai 18 kai 21 euro!!mipos na ginetai elenxos k sta katastimata? vlepoume diladi oti k o nomos kanei diakriseis giati ego toulaxiston den exo akousei gia kapoia diki pou na egine eis varos diskopoleio epeidi eixe tsibimenes tis times tous...terastia eboreumatopoiisi
Το ίδιο κείμενο έχει δημοσιευθεί νωρίτερα στην πρώτη μας σελίδα.
Καλό είναι να μπουν εκεί τα όποια σχόλια.
Δέν είδα πουθενά τίς δισκογραφικές εταιρείες να ανακοινώνουν οτι θα μειώσουν τίς τιμές τών CD τους,προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία,καθιστάμενοι ανταγωνιστικοί έναντι τών πωλούντων τα παράνομα προϊόντα.Μήπως,πρίν αρχίσουν να συλλαμβάνουν κόσμο,θα έπρεπε να κάνουν αυτό πρώτα;
Άντε κάντε και εδώ σχόλια
Είδατε τι καλός admin είμαι ε;
Τελικά που θα κάνουμε σχόλια; Άντε μια που όλοι ξεκίνησαν εδώ, ας το συνεχίσω κι εγώ.
Για άλλη μια φορά, η Ελληνική πολιτεία εκβιάστηκε για να αποδείξει πόσο ευνομούμενη είναι. Διότι είναι πασιφανές, πως δεν ενήργησε κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας, αλλά κατόπιν πιέσεων των πανίσχυρων δισκογραφικών εταιρειών.
Εκτός αυτού, τέτοια μέτρα μόνο αποτελεσματικά δεν μπορεί να είναι. Διότι καταπολεμούν μόνο τα συμπτώματα της νόσου κι όχι τα αίτιά της, από τα οποία πάσχει αυτό το έρμο το ελληνικό τραγούδι.
Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ την πειρατεία της μουσικής, είμαι κάθετα αντίθετος στην παράνομη διακίνηση.....έχω βρε παιδιά μια απορία...
Τελικά ποιός είναι ο απατεώνας της υποθεσης?? Οι εταιρίες ή η παράνομοι διανομέις???
Ρητορική είναι η παραπάνω μου ερώτηση
Μου φαίνετε πάντως λιγακι υπερβολικό να τιμωρείτε ο αγοραστής!!!
Πιστεύω οτι εντέλει οι δισκογραφικές εταιρίες σκοτώνουν (μάλλον πληγώνουν την μουσική γιατί η μουσική αφού διαδίδετε με ΚΑΘΕ μέσο τοτε δεν πεθαίνει και ούτε πρόκειτε να πεθάνει ποτε) και οχι οι παράνομοι διανομείς!!
Καλά μας δουλεύουνε; 4 εκατομμύρια το μήνα ο κάθε Νιγηριανός; Καλά θα ήτανε! Γιατί δεν μας λένε όμως πόσα βγάζουν αυτοί που τους στέλνουνε;
Όπως έχει ξαναγραφτεί σε αυτό το forum, νομίζω κι εγώ πως πίσω από την πειρατεία κρύβονται όι ίδιες οι δισκογραφικές εταιρίες.
Και επιμένω, η πειρατεία διαδίδει τη μουσική αφενός και αφετέρου η καλή μουσική ΚΕΡΔΙΖΕΙ από την πειρατεία.
Γυρίστε 20 χρόνια πριν. Ο κλόσμος δεν αντέγραφε κασσέτες; Το ίδιο παράνομο ήτανε. Απλά τώρα ανταλλάζει mp3 μέσω internet και αγοράζει πιο επιλεκτικά, αλλά σε σταθερή βάση.
Παράθεση:
Το μέλος Hastaroth στις 19-05-2004 στις 23:56 έγραψε...
Δέν είδα πουθενά τίς δισκογραφικές εταιρείες να ανακοινώνουν οτι θα μειώσουν τίς τιμές τών CD τους,προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία,καθιστάμενοι ανταγωνιστικοί έναντι τών πωλούντων τα παράνομα προϊόντα.Μήπως,πρίν αρχίσουν να συλλαμβάνουν κόσμο,θα έπρεπε να κάνουν αυτό πρώτα;
|
|
Σιγά μη μειώσουν ποτέ τις τιμές.
Να θεσω αλλο ενα ερωτημα...
Πως ειναι δυνατον ακυκλοφορητες παραγωγες εμπορικα να ειναι ηδη "ανεβασμενες" σε γνωστα-αγνωστα site του διαδικτυου, πριν ακομα απο την επισημη ημερα κυκλοφοριας τους;
Μηπως, λεω μηπως, και οι εταιριες βαζουν λιγο το χερακι τους σε αυτο το τεραστιο τζιρο του παρανομου εμπορευματος?
Παράθεση:
Το μέλος noizreduction στις 18-11-2007 στις 02:02 έγραψε...
Να θεσω αλλο ενα ερωτημα...
Πως ειναι δυνατον ακυκλοφορητες παραγωγες εμπορικα να ειναι ηδη "ανεβασμενες" σε γνωστα-αγνωστα site του διαδικτυου, πριν ακομα απο την επισημη ημερα κυκλοφοριας τους;
Μηπως, λεω μηπως, και οι εταιριες βαζουν λιγο το χερακι τους σε αυτο το τεραστιο τζιρο του παρανομου εμπορευματος?
|
|
Κι εγώ είχα ανέκαθεν την ίδια απορία και νομίζω ότι μάλλον οι εργαζόμενοι στις εταιρείες κάνουν τη δουλειά...
Μια εταιρα του κυρους της Sony Universal, εχει την ικανοτητα να ελεγχει την παραγωγη ενος album απο τις πρωτες ηχογραφησεις μεχρι την προωθηση του.
Πιστεψτε με, ειναι απιστευτα δυσκολο να κανει καποιος υπαλληλος της "δολιοφθορα" στην εταιρια με αυτο τον τροπο.
Απο τη μια η εταιρια θα τον ειχε βρει μεσα στα επομενα 10 λεπτα απο τη στιγμη που θα εκανε αυτη την κινηση, ενω απο την αλλη το προϊον θα ειχε βγει απο ενα συγκεκριμενο μερος της αλυσιδας παραγωγης, αρα κινδυνευε ολοκληρο τμημα για απολυση.
Αφηστε με να πιστευω, πως οι εταιριες εχουν μεγαλο ( και το πιο σημαντικο "μαυρο" ) τζιρο απο την πωληση τετοιων CDs.
Παράθεση:
Το μέλος noizreduction στις 18-11-2007 στις 02:02 έγραψε...
Να θεσω αλλο ενα ερωτημα...
Πως ειναι δυνατον ακυκλοφορητες παραγωγες εμπορικα να ειναι ηδη "ανεβασμενες" σε γνωστα-αγνωστα site του διαδικτυου, πριν ακομα απο την επισημη ημερα κυκλοφοριας τους;
Μηπως, λεω μηπως, και οι εταιριες βαζουν λιγο το χερακι τους σε αυτο το τεραστιο τζιρο του παρανομου εμπορευματος?
|
|
Αν σου πω ότι δεν είναι παράνομο εμπόρευμα θα με πιστέψεις?? Πιθανότατα όχι αλλά το ακούω συνεχώς αυτές τις μέρες... Είτε διαδίκτυο, είτε πλανόδιοι όσοι αγοράζουν μουσική θεωρούνται νόμιμοι αγοραστές...