ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Μουσική, Φιλοσοφία και Θεραπεία

    sakinaEG
    17.09.2007, 05:58
    Μουσική, Φιλοσοφία και Θεραπεία



    Ο Balfour M. Mount είναι καθηγητής Καταπραϋντικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του McGill. Με πιο απλά λόγια ασχολείται με τον καταπολέμηση του πόνου ειδικά σε ασθενείς που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιου έντονου πόνου ή ασθενείς για τους οποίους επίκειται ένας οδυνηρός θάνατος. Αυτή η καθημερινή σχέση του με τον πόνο τον έκανε να «φιλοσοφήσει» πάνω στο νόημα της ζωής, τον πόνο και τη θεραπεία. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά βρίσκει τον ρόλο της (ακόμα και πρωταγωνιστικό) η μουσική !

    Ο κ. Mount έχει σίγουρα να διηγηθεί πολλές ιστορίες απ’ την εμπειρία του με ασθενείς που βρέθηκαν σε ιδιαίτερα οδυνηρές καταστάσεις. Καταστάσεις που δεν έχω να κάνουν μόνο με τον σωματικό πόνο, αλλά και με τον ψυχολογικό πόνο – όσο μπορεί κανείς να χωρίσει τον πόνο σε κατηγορίες!

    Μια τέτοια ιστορία είναι και αυτή της Anne που έφτασε να υποφέρει από τρομακτικούς πόνους στην πλάτη, καθώς υπέφερε από καρκίνο του στήθους που επεκτείνονταν και στην σπονδυλική της στήλη. Σε μια συζήτηση που είχε μαζί της ο δρ. Mount με την Anne, διαπίστωσαν και οι δύο ότι είχαν παρακολουθήσει – όντας άγνωστοι και ανώνυμοι μέσα στο πλήθος – μία συναυλία του Elvis που είχε γίνει στην Οττάβα του Καναδά το 1957. Η εγκάρδια συζήτηση που ακολούθησε αυτή τη διαπίστωση, έκανε την Anne να ξεχάσει τους πόνους της και την απελπιστική κατάσταση που βρίσκονταν, δίνοντάς της ένα φωτεινό πρόσωπο και τον δρ. Mount να στοχάζεται πάνω στο βαθύτερο νόημα της ζωής, του πόνου, της θεραπείας και πώς μπορεί η μουσική να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου.

    Ο βαθύς στοχασμός αυτός του δρ. Mount, έφτασε σε φιλοσοφικά επίπεδα, καθώς τον απασχολούσε το νόημα της ζωής, καθώς και τι είναι αυτό που προσφέρει αυτό που αναζητά κάθε άνθρωπος: την ΠΟΙΟΤΗΤΑ στη ζωή του. Όπως γίνεται και στον μύθο του Βούδα, η μελέτη του πόνου και πώς κανείς θα φτάσει να τον ξεπεράσει αποτελεί το «μεδούλι» της Ζωής, αυτό που κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να φτάσουν μέσα απ’ τη Φιλοσοφία. Έτσι και ο δρ. Mount – ένας κατεξοχήν «μελετητής» του πόνου έφτασε στο ίδιο συμπέρασμα: «ο πόνος είναι φορέας συνείδησης». Και πάνω απ’ όλα ο δρ. Mount αναρωτιόνταν πώς μπορεί να τα συνδέσει όλα αυτά με τη μουσική.

    Ήταν μια αναζήτηση που ξεκινούσε από το πνευματικό και φιλοσοφικό επίπεδο και έπρεπε να φτάνει και μέχρι το πιο πρακτικό: τη νίκη πάνω στον πόνο! Η μουσική ήταν απλά ένα μέσο για την επίτευξη του στόχου. Και σαν τέτοιο μέσο μας το αναφέρουν πολυάριθμοι μύθοι και παραδόσεις, από την παροιμιώδη έκφραση που λέει ότι «η μουσική εξημερώνει τα ήθη και … τα είδη», μέχρι τον Ορφέα που μάγευε με τη λύρα του τα άγρια θηρία και μέχρι τον Δαβίδ που κι αυτός με τη λύρα του έδιωχνε τα κακά πνεύματα που δυνάστευαν τον Σαούλ, όπως διηγούνται οι Βιβλικές παραδόσεις.

    Εξάλλου όπως τονίζει και δρ. Mount η μουσική είναι μια δόνηση και σαν τέτοια συνδέεται άμεσα με τη φύση του ανθρώπου. Η Νευτώνια Φυσική ισχυρίστηκε ότι το Σύμπαν και ο άνθρωπος έχουν μοριακή φύση, η Κβαντική Φυσική τόνισε την κυματική και δονητική φύση του ανθρώπου. Μάλλον τελικά είμαστε και από τα δύο και η μουσική είναι αυτή που συνδέει την ύλη με τη δόνηση και την ενέργεια.

    Ποιοι παράγοντες όμως οδηγούν στην θεραπεία και την καταπολέμηση του πόνου; Τι κάνει τον άνθρωπο να ξεφεύγει από το αιώνιο εκκρεμές πόνου και ηδονής που ακολουθούμε με «μαθηματική ακρίβεια» από την ώρα που γεννιόμαστε μέχρι την τελευταία μας πνοή;

    Ο δρ. Mount έχει διακρίνει τη θεραπευτική διαδικασία σε τέσσερις παράγοντες, βαθιά ψυχολογικούς και φιλοσοφικούς, παράγοντες που έχουν να κάνουν με στάσεις ζωής:

    1. σε ένα πιο εσωτερικό επίπεδο τη σχέση του «Εγώ» με τον «Εαυτό» (χρησιμοποιώντας ορολογίες του Κ. Γιουνγκ).
    2. σε ένα δεύτερο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις μας με τους άλλους και με την κοινωνία γενικότερα,
    3. τρίτον η σχέση μας με το περιβάλλον και με τον κόσμο των φαινομένων όπως τον συλλαμβάνουμε με τις αισθήσεις (π.χ. μέσα απ’ τη μουσική, την επαφή με τη φύση, τη δημιουργία μέσω των Καλών Τεχνών κ.λπ.)
    4. τέλος η σχέση με το αόρατο, το πνευματικό, τον Θεό.

    Και η μουσική; … Ο δρ. Mount τονίζει ότι η μουσική μπορεί να είναι αυτό το «μαγικό» στοιχείο που θα σπάσει τις άμυνες και τα τείχη ενός ψεύτικου εαυτού που κτίζουμε στη διάρκεια της ζωής μας, το στοιχείο αυτό που μπορεί να ανοίξει το δρόμο προς τον εσώτερο εαυτό μας, αυτό που θα μας κάνει να αναπτύξουμε μια βαθιά αυτοεκτίμηση, που θα αποκαλύψει το μυστήριο. Κι έτσι θα αναδυθεί από μέσα μας το μυστικό της ζωής και κάθε θεραπείας!
    Liza32
    17.09.2007, 08:30
    Πράγματι, υπάρχει τρόπος καταπολέμησης του πόνου. Αρκεί ο ασθενής να έχει την καλή θέληση και το κουράγιο για κάτι τέτοιο. Η μουσική πάντως, βοηθάει, και μάλιστα χρησιμοποιείται συχνά λόγο της θεραπευτικής της ιδιότητας για πολλών ειδών ασθένειες!

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Liza32 στις 25-09-2007 12:37 ]


    Liza32
    25.09.2007, 12:31
    Έχεις δίκιο mnk. Δεν κατάλαβα καλά. Θα το διορθώσω.