Παράθεση:
Το μέλος g1 στις 30-10-2007 στις 21:00 έγραψε...
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.
Στο θέμα ενισχυτή έχω κολήσει γιατί σκέφτομαι να πάρω έναν που να έχει πάνω και distortion και να αλλάζει ήχους, για να μην ψάχνω για διαφορετικές πεταλιέρες. Δεν ξέρω αν γίνεται αυτό.
Θα ήθελα κι εδώ βοήθεια αν υπάρχει κάτι σε ενισχυτή στα 15W που να αλλάζει τον ήχο της κιθάρας. Απ'οτι μου έχουν πει για πιο λίγα Watt δεν αξίζει.
|
|
Kαταρχάς,επειδή δε ξέρω πόσα γνωρίζεις από ενισχυτές,θα τα πάρω όλα από την αρχή.
Υπάρχουν 2 ειδη ενισχυτών.Τρανζίστορ(solid state) και Λαμπάτοι(tube).Αρχαιότεροι και πολύ καλύτεροι έιναι οι λαμπάτοι ενισχυτές,καθώς δίνουν στν η΄χο μαι ζεστασιά και φυσικότητα,που δε μπορουν να δώσουν άλλοι ενισχυτές.
Τι έιναι παραμόρφωση.Παλαιοτερα,όταν υπήρχαν μόνο
Blues και
Jazz,οι πάικτες παρατήρησαν το εξής φαινόμενο:όταν πάιζαν σε πολύ μεγάλες εντάσεις ,κια οι λάμπες ζορίζωνταν,ο ήχος παραμορφωνόταν(overdrive).Και από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται το distorsion ,μόνο που τώρα πατάς απλά ένα κουμπάκι και έχεις όσο θες.
Οι ενισχυτές οι περισσότεροι έχουν 2 κανάλια.Καθαρό και βρώμικο.Καποιοι πολλοί μεγάλοι μπορεί να έχουν και 3 ,4 .Ορισμένοι έχουν μόνο ένα,και βάζοντας το gain στο μηδέν έχεις καθαρό,αυξάνωντας έχεις παραμόρφωση.
Φαντάζομαι ότι θες ένα μικρό φτηνό ενισχυτή.Σε λίγα λεφτά,υπάρχουν ορισμένοι λαμπάτοι,είναι όμως πολύ λιτοί,έχουν πχ μόνο ένα κουμπι volume.Για να βάλεις παραμόρφωση πρεπει να παίζεις πολύ δυνατά με το vol από το 6 και πάνω.Ως αρχάριος δε προκειται να ευχαριστηθεις ένα (για μένα τέλειο )ενισχυτή οπως ο Epiphone valve junior,γιατί δε θα σου δίνει τους ήχους που θες.
Οπότε θα πάρεις ένα δεκαπεντάρι solidstate,με κανα εφφέ ,παραμόρφωση κλπ.Υπάρχει Marshall MG15 dfx(πουλάω το δικό μου),Orange ,VOX AD15 (γαμάει),Fender κλπ.Πες τι μουσική παζεις να σου πούμε μοντέλα.
Και κάτι περι έντασης.Οι λαμπάτοι ακούγονται πολύ δυνατότερα απο solid state.Πρόσεχε ΄τωρα να δεις τι παίζει με τα watt.Κάθε δέκα watt η ΄ενταση ανεβαίνει(όπως την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί ) κατά 3 db.Για να διπλασσιαστέι η ένταση πρέπει να ΔΕΚΑΠΛΑΣΣΙΑΣΤΟΥΝ ταwatt.Oπότε ένας εικοσάρης,25 άρης απλά ακούγεται λίίίίγο πιο δυνατά από ένα 15.