ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Συγχρονη επιβιωση και ζωη

    vlaviavosyiannis
    09.03.2003, 17:46
    Πολλες φορες αναρωτιεμαι τι ειναι αυτο το οποιο μας κανει να διαφερουμε απο τους κυνηγους-πρωτογονους και τους κυνηγους-συγχρονους.Για να μη βραδυλογο η διαφορα ειναι μια και πιστευω οτι ολοι την εχουμε καταλαβει και τελος παντων πρεπει καποια στιγμη να την κατανοησουμε.Ο κυνηγος πρωτογονος ηταν κυνηγος της ουσιας,της ηθικης,του ειναι,της αναγκης,της επιβιωσης σε αντιθεση με τον συγχρονο κυνηγο του εχειν,της απτης ευτυχιας,της αδρης ικανοποιησης,της γρηγορης και ευκολης λυσης οπου υπο μια εννοια το θηραμα-τροφη εχει αντικατασταθει απο το χρημα-θηραμα.Το αποτελεσμα ειναι ο συγχρονος-κυνηγος να αποστασιοποιηται απο την μητερα φυση και να καθισταται ως Κυριαρχος,αυτος που "πρεπει"να υπηρετειται και να εισακουεται.
    "Το ουσιωδες της Ζωης ειναι το να εισαι σε αρμονια με αυτην.Κι εμεις, εμεις δεν εχουμε φθασει ακομα σ'αυτην την αρμονια.Αμφισβητω οτι οι συγχρονοι ανθρωποι ζουν σε μια πραγματικη Ζωη.Δεν ζουν εν αληθεια,υποφερουν και βασανιζονται.....Βρισκομαστε παντοτε στο επιπεδο του κοπου,ενω η Ζωη αρχιζει με την εργασια.Και η εργασια ειναι η συνειδητη Ζωη-το να ξερεις πως να κυριαρχησεις στον εαυτο σου,πως να εισαι κυριος του πνευματος σου και της καρδιας σου ωστε κανενας να μην καταφερει να σε εξαγορασει." ΠΕΤΑΡ ΝΤΕΝΩΦ.
    Astron
    10.03.2003, 23:28
    Εκπληκτικό, σε ευχαριστούμε πολύ που το παρέθεσες
    gate
    15.03.2003, 16:24
    Πραγματικά, θα συμφωνήσω κι εγώ ότι είναι πολύ σημαντικά τα λόγια του Ντενώφ που παρέθεσες Γιάννη, καθώς και οι δικές σου σκέψεις.
    Μου έδωσες την αφορμή να κοιτάξω ξανά ένα άρθρο του Ι.Ξυροτύρη που πέτυχα σε ένα βιβλίο..., σχετικά με αυτή τη "διαστροφή" του σύγχρονου ανθρώπου...

    Έχει ενδιαφέρον και ο τρόπος που τα περιγράφει:

    "...Ο σκοπός του σημερινου ανθρώπου...είναι να πουλήσει τον ευατό του με επιτυχία στην αγορά. Γι' αυτό και δεν αντλεί τη συναίσθηση του εαυτού του από την ενεργητικότητά του ως ον που σκέπτεται και αγαπά, παρά από τον κοινωνικο - οικονομικό του ρόλο. Το αίσθημα της αξίας του εξαρτάται από την επιτυχία, δηλαδή από το αν μπορεί να πουλήσει σε συμφέρουσα τιμή οτν ευατό του, το σώμα του, τη νόησή του, τη νοητική του ικανότητα και δυνατότητα. Και η ψυχή του ακόμη είναι το κεφάλαιό του.
    ...Ανθρώπινες ιδιότητες, όπως η φιλία, η ευγένεια, η καλοσύνη και άλλα πιο ιερά ακόμη πράγματα αντικρίζονται σαν εμπορεύματα, είδη χρήσιμα, αναγραμμένα επάνω στο πακέτο της "προσωπικότητας", που βοηθούν στην ανθρώπινη αγορά να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές.
    ...Ο άνθρωπος του τεχνικού πολιτισμού μεταβίβασε το καθαυτό "είναι" του, εκποίησε κατά κάποιο τρόπο τον ευατό του. Κι έτσι αφαίρεσε τη γνήσια έκφρασή του, τη συμπίεσε στις συμπληγάδες της η τεχνοκρατία, τον αποξένωσε από τον πλησίον του και δυστυχώς και από τον ίδιο τον εαυτό του..."

    Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Μαρξ τα είχε προβλέψει αυτά πολλά χρόνια πριν συμβούν...
    edelweiss
    12.05.2007, 15:17
    όπως είπες κι εσύ ο προτώγονος κυνηγός είχε ως στόχο την επιβίωση, ενώ ο σύγχρονος ως στόχο την καλοπέραση :) τόσο απλά :)