1ος) Γυφτάκι , λέει τον πρώτο στοίχο .Του δίνουμε 1Ε , σηκόνεται και φεύγει.
2ος) Δυο πιτσιρικάκια.Λένε την πρώτη στροφή και απλώνουν τον κουμπαρα.τους δίνω 2Ε με στραβοκοιτάν και φευγουν
3ος) Τρείς κατσίβελοι κάπου στα 25-30 μπένουν με το τύμπανο ,τ η γκάιντα κια το τουμπελέκι . Κάθονται και κοπανάνε ( πάντως όχι κάλαντα ) μέχρι να τους δώσεις ικανοποιητικό "μισθο" . Τους έδωσα ότι ψηλά βρήκα για να φυγον απο το κεφάλι μου.
4ος) Ένας μεσήλικας με το κασετόφωνο στο χέρι , απλώνει τον κουμπαρά , του βάζουμε λίγα κέρματα , σηκώνεται και φεύγει κι'αυτός.
5ος) Δυο αδερφάκια , με το τριγωνάκι . Λένε τα κάλαντα τους δίνω 2Ε , ΛΕΝΕ χρόνια πολλά - και του χρόνου (οι μόνοι που ευχήθηκαν έως τώρα ) και φεύγουν.
6ος) Η φιλαρμονική της πόλης (επιτέλους σοβαρή μουσική) τους δίνω χαρτζιλίκι που τους αντιστοιχει , εύχονται και φεύγουν.
Επίσης , βλέπω συμμαθητές μου να έρχονται (χωρις να το ξέρουν) σπίτι μου να μου πούν τα κάλαντα. Ανοίγω την πόρτα , μόλις είχα σηκωθεί απο το κρεβάτι φορώντας πιζαμούλα με αρκουδακια (
).
Για μια στιγμή έμεινα . Ποιός έγινε ποιό ρεζίλι? Δεν ήξερα ούτε πόσα να τους δώσω
Τελικά τους δίνω 5Ε ( μη ξοδευτώ κιόλας
) και μου λένε , δώσε κάτι παραπάνω.
Αυτή είναι η κατάντια του εθίμου...