Καλησπέρα!Θα ήθελα κάποιες πληροφορίες για τον λαικισμό.Εχω ακουσει καποια πραγματα αλλα δεν ξερω πολλά.π.χ τι είναι, σε ποιους τομεις αναφερεται(εχω διαβασει οτι αναφερετε στην πολιτικη στην τεχνη και στην εκπαιδευση)
Άνοιξε λεξικό ή πήγαινε στο Google και ψάξε.
Ο λαϊκισμός είναι η επιβολή του <χαρισματικού ηγέτη> στις μάζες, η τυπική αναγνώριση της εξουσίας του λαού, και η τάση για αποτύπωση της ζωής των απλών λαικών ανθρώπων. Τα αίτια είναι ψυχολογικά, δηλαδή η εκμετάλλευση απο δημαγωγούς της ευπιστίας του λαού και της ανάγκης που έχει αυτός για κάποιο ηγέτη, και η υπέρμετρη φιλοδοξία κάποιων πολιτικών, πνευματικά, δηλαδή, το χαμηλό πνευματικό επίπεδο του λαού, που εσκεμμένα καλλιεργούν και εκμεταλλεύονται οι λαϊκιστές, και η επιτηδευμένη χρήση της γλώσσας απο τους δημαγωγούς, που αποσκοπεί στην παραπλάνηση του λαού, πολιτικά, δηλαδή, οι διάφορες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, και η μη ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, και τέλος κοινωνικά, δηλαδή, τα αυξημένα κοινωνικά προβλήματα, και η καταλητική επίδραση των ΜΜΕ τα οποία επιβάλλουν πρότυπα ζωής, και πολιτικούς ηγέτες. Με τον λαϊκισμό, ο λαός παραπλανάται, επιβάλλονται είδωλα και πρότυπα ζωής, και ισοπεδώνει την έκφραση και το πολιτικό επίπεδο. Για να αντιμετωπιστεί, πρέπει να καλλιεργήσουμε την πραγματική λαϊκή συνείδηση, να δραστηριοποιηθούν ορισμένοι ώστε να ενημερωθεί ο λαός για τις παραπλανητικές μεθοδεύσεις των ηγεσιών, και να λειτουργήσει σωστά η δημοκρατία, ώστε να μην προωθούνται όσοι δεν έχουν πραγματική αξία και ενδιαφέρον για το λαό.
Λαϊκισμός (ο) [1887] 1. η ιδέα, σύμφωνα με την οποίαοι επιθυμίες και οι πεποιθήσεις των λαϊκών μαζών αποτελούν βάσιμο οδηγό πολιτικής δράσης 2. πολιτικό κίνημα με βάση, συνήθως, το αγροτικό τμήμα μιας κοινωνίας, που αποσκοπεί στην ικανοποίηση λαϊκών συναισθημάτων και προσδοκιών 3. (κακόσ.) ο έπαινος και η κολακεία των ελαττωμάτων του λαού, καθώς και η υιοθέτηση επιχειρημάτων ή θέσεων που ευχαριστούν το λαό (και γενικότερα τους πολλούς), χωρίς όμως να τον ωφελούν, με σκοπό την εξασφάλιση της εύνοιάς του. - λαϊκίζω ρ.
[ΕΤΥΜ. Μετάφρ.δάνειο από αγγλ. populism]
Σημείωση
λαϊκισμός-λαϊκότητα: Οι δύο λέξεις αποτελούν τις δύο όψεις της έννοιας "λαϊκός": την εύσημη, που είναι η λαϊκότητα, δηλ. το γνήσιο λαϊκό στοιχείο, με χαρακτηριστικά την απλότητα και τη λιτότητα, και την κακόσημη πλευρά, που είναι ο λαϊκισμός, δηλ. το ψεύτικο, φτιαχτό λαϊκό στοιχείο, που μιμείται τη συμπεριφορά του λαού, για να την εκμεταλλευτεί (πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά κτλ.) Μιλούμε με θετικό πνεύμα για τη λαϊκότητα της σκέψης και της συμπεριφοράς των απλών ανθρώπων του λαού, αλλά με αρνητική χροιά για το λαϊκισμό στην πολιτική, στα συνθήματα, στη σκέψη, στη συμπεριφορά των ανθρώπων, που, χωρίς να προέρχονται από τον απλό λαό, επιζητούν να τον κολακεύουν, για να αποκομίζουν προσωπικά, πολιτικά ή άλλα οφέλη.
πηγή: Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας Γ.Μπαμπινιώτη- β' έκδοση, β' ανατύπωση 2005 εμπλουτισμένη
Θα σου έλεγα!
Το κάναμε και στο σχολείο...Αλλά δε θυμάμαι!!!