Λίγο μπλεγμένα....και αν δεν λανθάνομαι, ακριβώς η ίδια παρατήρηση κι απορία κυκλοφορεί σε άλλα φόρουμς. Τέσπα!
Το να προσπαθεί κανείς να ερμηνεύσει με ακρίβεια, οποιοδήποτε σύμβολο, που κυκλοφορεί ανά τις χιλιάδες χρόνια είναι σχεδόν ακατόρθωτο.
Δημιουργία, στόχοι, λειτουργία, κατάσταση, γεωγραφία και περίοδος λειτουργίας, ακομα και "κληρονομιά". Όλα αυτά επηρεάζουν την εξέλιξη ενός συμβόλου.
Σύμβολα με ειρηνική καταγωγή και φυσιολατρεία έχουν εξελιχθεί και καταγραφεί στην πρόσφατη συλλογική μας μνήμη ως σύμβολα μίσους.
Δεν ξέρω γιατί ακριβώς μπλέκεις τον δικέφαλο με το Ισραήλ και την εκκλησία ενώ ρίχνεις και σαν ζάρι τους Σουμέριους... Χωρίς κάποια χρονογραμμή, κάποια εξήγηση, κάποια απόδειξη αλλά με υπονοούμενα και δήθεν σκεπτικισμό.
Ο αετός υπήρξε από ανέκαθεν σύμβολο δύναμης και ισχύος σε διάφορους πολιτισμικούς χώρους και εποχές.
Ο δικέφαλος αετός ως σύμβολο πάει πίσω στην εποχή των Χετταίων, κατά το 2000 πΧ.
Στη βυζαντινή οικοσημολογία, τα δύο κεφάλια του αετού αντιπροσωπεύουν τη διπλή εξουσία του αυτοκράτορα (κοσμική και θρησκευτική), καθώς και την κυριαρχία των βυζαντινών αυτοκρατόρων από την ανατολή έως τη δύση.
Αν δεν λανθάνομαι στο Βυζάντιο, ο δικέφαλος αετός, υιοθετήθηκε πρώτα ως αυτοκρατορικό οικόσημο.
Διάφορες βαλκανικές χώρες, η Ρωσία αλλά και η Αρμενία το κληρονόμησαν ουσιαστικά από το Βυζάντιο και το χρησιμοποιούνε μέχρι σήμερα.
Αλλά τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ, έχουν τον δικέφαλο αετό στις σημαίες τους, ομάδες που επανιδρύθηκαν μετά την μικρασιατική καταστροφή.
Επίσης χρησιμοποιήθηκε στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Περσία και στην Τουρκία.
Παράλληλα το συναντάμε στον Μασσονισμό (ήρεμα εσύ:Ρ)...
Σύμβολο, σημαία, οικόσημο... Οι διάφορες λεπτομέρειες που υπάρχουν στο καθένα από αυτά, μπορούνε να διαμορφώσουν τον χαρακτήρα και τους παραλληλισμούς του.
Ο Δικέφαλος αετός της βυζαντινής αυτοκρατορίας πχ: Η αριστερή κεφαλή (που είναι στραμμένη προς την δύση) συμβολίζει τη Ρώμη, ενώ η δεξιά (προς την ανατολή) συμβολίζει την Κωνσταντινούπολη. Ο σταυρός και η σφαίρα στα νύχια συμβολίζουν την πνευματική και κοσμική εξουσία αντίστοιχα. Ο αετός στέκει επάνω σε δάφνινο στεφάνι, που συμβολίζει τη νίκη.
Αφαιράς τον σταυρό αφαιράς και τον χριστιανισμό.
Αφαιράς τη σφαίρα αφαιράς την κοσμική εξουσία.
Μπορείς να προσθέσεις ένα κεραυνό και κράτα το στεφάνι πχ και πάμε πίσω στη Ρώμη και μπερδευόμαστε.
Αντί για σταυρό, βάλε το αστέρι του Δαυίδ, να σου η εβραϊκή κοσμοκρατορία, μέσω του δικέφαλου... για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω συναντήσει σε εβραϊκό ανάγλυφο ή σύμβολο όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι σε αμφισβητώ.
Στη σελίδα του μουσείου, δεν τον βρήκα, τον βρήκα όμως σε ένα σχετικό φόρουμ. Δύο δικέφαλοι του Ισραήλ εκεί. Καμία σχέση μεταξύ τους ή με τον βυζαντινό. Στον ένα μάλιστα, τα φτερά είναι κλειστά και κοιτάνε προς τα κάτω. Ξέρεις πόση διαφορά κάνει μια τέτοια λεπτομέρεια σε ένα σύμβολο;
Κατά τα άλλα δεν νομίζω ότι πρέπει να μπλέξουμε τον ένα πολιτισμό με τον άλλο μέσω ενός συμβόλου. Υπάρχουνε πολλά περισσότερα που ενώνουνε τον εβραίσμό με τον χριστιανισμό, εξάλλου.
Και τα σύμβολα με αρχέγονες ρίζες μας θυμίζουν ότι προερχόμαστε από τους ίδιιους γονείς.
Βρίσκεις κάτι το κακό στις γέφυρες που ενώνουν τις ιδεολογίες;
Υπάρχει κάτι πιο θετικό από το να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι έχουμε κοινές ρίζες καταγωγής;
Θα ήμουνα μια νύμφη της θάλασσας, να μεθώ με τ' αστέρια του πατέρα ουρανού καθώς θα 'φερνα τον αφρό στο ύψος του γαλαξία, και τους ναυτικούς σώους στην Ιθάκη τους.
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : movflower στις 04-04-2008 19:21 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : movflower στις 04-04-2008 19:30 ]