Νομοσχέδιο για τους bloggers ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το νομοσχέδιο αφορά τη λειτουργία του Διαδικτύου και ιδιαίτερα τον χώρο των ιστολογίων. Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να περιλαμβάνει διατάξεις που να άρουν το δικαίωμα της ανωνυμίας στα blogs, αλλά πρόκειται να διευκολύνει τις διαδικασίες αποκάλυψης της ταυτότητας των bloggers.
Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που είχε εξαγγείλει πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος «για την κύρωση της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο», στο οποίο προβλέπονται διατάξεις για την αντιμετώπιση μεταξύ άλλων των ρατσιστικών σχολίων και την αναζωπύρωση των φυλετικών διαφορών μέσα από δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο.
Το νομοσχέδιο για τους bloggers είναι σύμφωνα με πληροφορίες εντελώς διαφορετικό και αν πάρει την οδό για ψήφιση θα αποτελέσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία για τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που θα έχει σχεδιάσει ένα νομοσχέδιο ειδικά για τους bloggers.
Το νέο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνει τη δυνατότητα σε όποιον αισθάνεται ότι θίγεται από δημοσίευμα ιστολογίου να καταφεύγει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να ζητεί την αποκάλυψη της ταυτότητας του ιστολόγου, προκειμένου στη συνέχεια να ασκήσει διώξεις ανάλογα με την περίπτωση.
Οπως διαβεβαιώνουν πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται προς το παρόν να προσθέσει στο σχέδιο νόμου διατάξεις που θα αντιμετωπίζουν τα ιστολόγια ως μέσα ενημέρωσης, ούτε πρόκειται με βάση τον νέο νόμο να υποχρεώνονται τα ενημερωτικά ιστολόγια να αναρτούν την ταυτότητα των διαχειριστών τους.
Οι αρμόδιοι από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων προσβολής της προσωπικότητας μέσω των ιστολογίων. Παραδέχονται δε ότι η ανάγκη για ανάλογες ρυθμίσεις έγινε πιο επιτακτική ύστερα από την υπόθεση με το blog press.gr. Επισημαίνουν επίσης ότι σκοπός του υπουργείου είναι να διευκολύνει τη διαδικασία της αναζήτησης της ταυτότητας των ιστολόγων, όταν εκείνοι προσβάλλουν τις προσωπικότητες άλλων, και τον καταλογισμό των ευθυνών.
Από το υπουργείο διευκρινίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει σκέψη να μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα το αδίκημα της προσβολής της ανθρώπινης προσωπικότητας μέσω του Διαδικτύου.
Πηγή: Το Βήμα