ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Περιβάλλον και Πολιτισμός : Ένας νέος θεσμός
Το Υπουργείο Πολιτισμού, έχοντας τη πεποίθηση ότι τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης συνδέονται άρρηκτα με τον πολιτισμό, σχεδιάζει και θέτει σε εφαρμογή από το 2008 το νέο θεσμό Περιβάλλον και Πολιτισμός, προκειμένου να αναδειχθούν και να γίνουν συνείδηση όλων οι δεσμοί ανάμεσα στο φυσικό και τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας. Με το νέο θεσμό εγκαινιάζεται ένας ακόμη δίαυλος επικοινωνίας που θα φέρει τους πολίτες στο πλευρό των προσπαθειών για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνει μια πρόσκληση για μια γιορτή Άνοιξης, ανοιχτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων - όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση. Κεντρικό θέμα της εκστρατείας για το 2008 είναι «Το Δέντρο της Ζωής σε 4 εποχές» με τους συμβολισμούς που απορρέουν από τη μορφή του αλλά και την απεικόνισή του στη τέχνη διαχρονικά.
Ο εορτασμός θα πλαισιώνεται από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της επικράτειας. Την ευθύνη της διοργάνωσης και το συντονισμό της εκστρατείας, στην οποία συμμετέχουν 84 Υπηρεσίες και εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Κατά τη διάρκεια του εορτασμού, Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Μαΐου 2008, η είσοδος στα συγκεκριμένα δημόσια μουσεία, μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη. Στους επισκέπτες θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό.
Ο Πολιτισμός δεν αποτελεί μία κάθετη ενότητα δραστηριοτήτων της ελληνικής Πολιτείας αλλά διατρέχει όλες τις πολιτικές της με τη μορφή οριζόντιας δράσης. Η προστασία και ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού πλούτου της χώρας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας της ζωής μας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν προς αυτή την κατεύθυνση όλοι μας.
Περιβάλλον και Πολιτισμός 2008: Το Δέντρο της Ζωής σε τέσσερις εποχές
Ο συμβολισμός του δέντρου, ανεξάντλητος και βαθιά ριζωμένος στη σκέψη των ανθρώπων, συνδυάζει μύθους και θρησκευτικές δοξασίες, παραδόσεις και φιλοσοφικές αναζητήσεις, που αποτυπώνονται σε τέσσερις μεγάλες εποχές του ελληνικού πολιτισμού – Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Νεότερος Ελληνισμός αλλά και στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Κάθε αντικείμενο και κάθε χώρος φέρει πάνω του τα σημάδια του χρόνου και της συνέχειας. Αποτελεί δημιούργημα μιας διαχρονικής αειφορίας του πνεύματος αλλά και της ύλης. Περικλείει μέσα του τη γόνιμη σκέψη και την εξέλιξη. Στους αρχαιολογικούς χώρους, στα εξωκλήσια και στους παραδοσιακούς οικισμούς η φύση και η τέχνη συνομιλούν, όπως συνομιλούν τα έργα τέχνης με τα τοπία που τα ενέπνευσαν. Ας συμμετάσχουμε κι εμείς όλοι σ’ αυτό το διάλογο.
Κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Μαΐου 2008, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί πενήντα επτά μουσεία και σαράντα επτά αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην επικράτεια που θα φιλοξενήσουν τις εκδηλώσεις, Έτσι, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν ένα θέμα τόσο επίκαιρο και πάντα διαχρονικό: το περιβάλλον και τη σχέση του με τον πολιτισμό.
Επιλέγοντας τους χώρους στους οποίους επιθυμούν να περιηγηθούν, οι επισκέπτες ακολουθούν τις προτεινόμενες διαδρομές και στάσεις και με τη βοήθεια ενημερωτικού υλικού ανακαλύπτουν μόνοι τους πολλές διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Απεικονίσεις δέντρων με ιδιαίτερους συμβολισμούς σε αρχαία τέχνεργα αλλά και έργα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, παραστάσεις δέντρων με κρυμμένα νοήματα πάνω σε μνημεία, ακόμα και φυσικά δέντρα συνδεδεμένα με τοπικές λατρείες και ιερά, αποτελούν μόνο τις αφορμές για να ανακαλύψει κανείς την πολλαπλή έκφραση ενός συγκεκριμένου θέματος σε χώρους πολιτισμικής αναφοράς και επομένως να έρθει σε επαφή, με αφορμή τις εκδηλώσεις, με τα μνημεία της πόλης ή της περιοχής του.
Σήμερα, μια εποχή που οι δεσμοί του ανθρώπου με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον έχουν χαλαρώσει, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ακραίες καταστροφές που πλήττουν καίρια τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. Θεωρώντας ότι η κοινή προστασία τους είναι υπόθεση όλων μας, το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει τη συζήτηση
σαν προσπάθεια δείχνει ενδιαφέρουσα ελπίζω να αξίζει κιόλας