Θα κανω ενα off topic post, αλλα νομιζω πως αξιζει τον κοπο, γιατι θα καταλαβετε για ποιο λογο επιμενω τοσο στο θεμα "διαβαζω πριν ρωτησω".
Εχω περιπου 8 χρονια που περιτριγυριζω τα μουσικα forums και πρεπει να παραδεχτω πως εμαθα παρα πολλα. Τα πιο επικοδομητικα, δυστυχως, ηταν τα ξενα forums, ομως καταλαβαινα πως ηταν αδυνατο για την ελληνικη επικρατεια να υπαρχει η πληθωρα τοσων πολλων αποψεων ( ε, 9.000.000 ειμαστε ρε παιδια, οχι τοσα δισεκατομμυρια ξενοι εκει εξω ).
Αυτο ομως που ειδα με μεγαλη απογοητευση ειναι πως στα 8 αυτα χρονια η κατασταση δεν εχει αλλαξει. Στο εξωτερικο τα περισσοτερα posts εχουν συνηθως ως αρχη:
"Γεια σας, δοκιμασα στο Cubase να κανω αυτο το πραγμα και κολλησε. Διαβασα το manual, ομως δεν εγινε τιποτα οταν το προσπαθησα. Εχω αυτον τον εξοπλισμο, αυτο το PC και αυτες τις συνδεσεις"
Απο την αλλη εχω δει και posts οπως αυτο του συγκεκριμενου topic. Ασαφη, προβληματικα, που πρεπει να μαντεψεις κανοντας 800 ερωτησεις τι ακριβως εννοει ο δημιουργος του. Και βεβαια, στα forums του εξωτερικου υπαρχουν αυστηροι mod που απαντανε αμεσως
"Give us more details. Until then your topic is being locked. You can edit your first post"
ή και
"Read the manual" ( στην Ελλαδα εχει μεταφερθει και ως RTFM που σημαινει Read the Fucking Manual ).
Δεν περιμενω απο τον μεσο ελληνα χρηστη μουσικο να γινει σαν τον μεσο χρηστη του εξωτερικου, ομως οταν θετουμε μια ερωτηση ( και οχι μονο μουσικη ) τεχνικου τυπου, καλο ειναι να αναφερουμε τα παντα. Αλλιως, θα πρεπει να αναλωθει και το topic σε 200 ερωτησεις κι απο αυτες οι 198 να ειναι διευκρινιστικου τυπου.
Επισης, καλο ειναι να συνηθισουμε σαν κουλτουρα να μην θεωρουμε το manual κατι αχρηστο που απλως το εβαλε ο δημιουργος του προγραμματος για να μας σπασει τα νευρα και να πιασει χωρο στο σκληρο.
Το 98% των ερωτηματων ( συμφωνα με ερευνα του KVR VST, ενος απο τα μεγαλυτερα site για VST, VSTi και DAW ) απαντιεται απο τα manuals των προγραμματων!
Πρεπει να κατανοησουμε πως ο καλυτερος τρπος για να μας βοηθησει καποιος, ειναι να ειμαστε κι εμεις περιγραφικοι ( εως και βαθμου αηδιας ) για το τι αντιμετωπιζουμε, τι δοκιμασαμε για λυση, τι εξοπλισμο εχουμε και πως τον εχουμε συνδεσει!
Τελος το off topic.
Το κλεισιμο μου αφορα ολους ( κι εμενα ακομα ) κι οχι αποκλειστικα τον Mikko, ασχετα εαν πηρα ως εναυσμα μου το δικο του topic, το οποιο θεωρω το πλεον ασαφες topic, γιατι δεν περιραφει βασικα πραγματα, οπως:
1) ανοιξα καποιο VSTi και δεν εβγαζε ηχο;
2) συνεδεσα απλα το midi keyboard και βλεπω ενα πραγμα να πηγαινει πανω κατω ( το midi in ), αλλα δεν ακουω τιποτα;
3) Ολα δουλευουν ρολοϊ, αλλα μονο απο το VSTi δεν εχω ηχο; Ή γενικα απο ολα τα audio καναλια;
Αυτα τα ολιγα