Deathminor, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο επί των γραφομένων μου:
Η παρατήρησή μου δεν αφορούσε το πείραμά καθ' αυτό, ως μία φυσική έρευνα. Αντίθετα, αφορά τη διάσταση του πειράματος που είναι έξω από αυτό και λειτουργεί σε ένα πλαίσιο περισσότερο κοινωνικοπολιτικό και λιγότερο φυσικοερευνητικό. Πρόκειται για μία γενικότερη τάση υποβαθμίσεως και γελοιοποιήσεως της έννοιας του θεού, που εκφράζεται με την κατάχρηση του όρου "θεϊκός".
Οι πραγματικοί ερευνητές δεν μπλέκουν τέτοιες ανοησιολογίες με την πραγματική φύση της επιστήμης της φυσικής. Ακόμα και η χρήση του όρου "πείραμα του αιώνα" υποδηλώνει την προσπάθεια θαυματοποιήσεως της επιστήμης στα μάτια του "μέσου ανθρώπου". Στην πραγματικότητα, κάθε νέα ανακάλυψη δεν έχει διαφορά, πχ. από τα κουάρκς. Πρόκειται για θεωρητικά κατασκευάσματα (θεωρήματα) που ανήκουν περισσότερο στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας, παρά στο χώρο του πραγματικού. Φυσικά, κάθε αντίθετη άποψη είναι σεβαστή και αποδεκτή, στα πλαίσια του σύγχρονου σχετικισμού.
Η άποψή μου έχει ως εξής, και φυσικά είναι προσωπική:
Οι φυσικές επιστήμες ως τρόπος εξέτασης του κόσμου φτάνουν στα απώτερα όριά τους (εκείνα των διευρυμένων αισθήσεων). Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον άρχισαν να δημιουργούνται και να αναπτύσσονται θρησκείες επιστημονισμού (αθεϊα), που σπεύδουν να καπηλευτούν τη γνώση και τον λογισμό της σύγχρονης επιστήμης, συμπληρώνοντας μεταφυσικά επιπλεόν τις οριακές αδυναμίες της. Η μεταφυσική τους συμπλήρωση είναι αναμενόμενη: "δεν υπάρχει μεταφυσική".
Για να μην μακρυγορώ, το πείραμα του CERN είναι ένα πείραμα όπως τόσα και τόσα άλλα στην ιστορία της επιστήμης. Η ανάδειξή του σε "πείραμα του αιώνα" και -όπως σωστά παρατήρησες- η σχεδόν τηλεοπτικής ανοησίας διαφήμισή του με χρήση όρων όπως "το σωμάτιο του θεού" καταδεικνύουν σπασπωδικές κινήσεις από επιστημονιστικούς κύκλους (κι όχι επιστημονικούς) να διαδώσουν τη θρησκεία που φέρουν, δυσφημώντας, υποβαθμίζοντας και κατατέμνοντας σταδιακά την έννοια του θεού, ώστε να την επαναφέρουν αργότερα με άλλη μορφή. Σε άλλο θέμα (θεολογική απορία) αυτού του πεδίου συζητήσεων είχα γράψει:
"πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτώμαστε αν όντως είμαστε θρήσκοι (μιας νέας θρησκείας) και δεν το γνωρίζαμε"
... καυχώμενοι την "αθειστική αντικειμενικότητά μας" (συμπληρώνω).
Εννοείται πως με το πείραμα καθ'αυτό δεν έχω καμία αντίρρηση περισσότερη από όση έχουν οι άνθρωποι που ασχολούνται πραγματικά μαζί του, πέρα από κάποιους προσωπικούς ηθικούς ενδοιασμούς. Το φυσικό πείραμα, όντως, λέγεται πως παύθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων, που σύμφωνα με τον τίτλο και κατ'αναλογία προς αυτόν, αξιώνει τον τίτλο:
"CERN, το τεχνικό πρόβλημα του αιώνα"
μιας και το τεχνικό πρόβλημα πρωταγωνιστεί στην διαδικασία του "πειράματος του αιώνα".