Τέτοιες ώρες EVA νομίζω πως, πράγματι, εσύ τις νιώθεις κάπως διαφορετικά από εμάς τους υπολοίπους, που δεν είχαμε ποτέ εμπειρίες σαν τις δικιές σου...
Ίσως εσύ μπορείς να αισθάνεσαι κάτι, που είναι πέρα από το φόβο ή την αγωνία του θανάτου (συναισθήματα που διακατέχουν γενικά τον άνθρωπο)...
Οι σκέψεις σου αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν ένα "σκηνικό" που υποψιάστηκα...
Ισως αυτοί οι άνθρωποι που ζουν καθημερινά υπό το κράτος του θανάτου...εξοικειώνονται με κάτι τρομακτικό...Δεν παύουν ποτέ να το φοβούνται - όπως κι εσύ τον πόλεμο - όμως έχοντας την ιδέα του θανάτου συνεχώς στο προσκήνιο της σκέψης τους, ως πιθανό ενδεχόμενο να συμβεί ανα πάσα στιγμή, η αντιμετώπιση και τα συναισθήματά τους ίσως και να "εντοπίζουν" και μια άλλη διάσταση..., να εμπλουτίζονται και με έναν άλλο διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του θανάτου - που δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσαμε να τον αισθανθούμε εμείς που ζούμε σε συνθηκες ειρήνης - και εννοώ τον τρόπο της "κυνικής" εξοικίωσης...., η οποία δεν αποκλείει το φόβο, αλλά δεν παύει να είναι και ...εξοικίωση...
Έτυχε να διαβάσω αυτές τις μέρες, μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν ζήσει τον προηγούμενο πόλεμο, στον Κόλπο και οι οποίοι γενικότερα έχουν μάθει να ζουν σε κλίμα πολεμικό,...σε κλίμα θανάτου. Όταν τους ρώτησαν τι αισθάνονταν, εν αναμονή των βομβιστικών επιθέσεων, όταν η ζωή τους παιζόταν ουσιαστικά σε ...ρώσικη ρουλέττα, απάντησαν κατά ομοφωνία σχεδόν ότι αυτό που υπερίσχυε δεν ήταν ο φόβος τόσο όσο η ανυπομονησία....!!!!
Έλέγαν..."...άντε επιτέλους, ότ,ι είναι να γίνει ας γίνει γρήγορα..."
Δεν αποκλείω ότι μπορεί να κρύβουν τα λόγια τους αυτά φόβο..., ούτε οι ίδιοι το απέκλειαν....όμως νομίζω πως δεν ήταν μόνο αυτό ...
~~~~~~~~~~~~~~~~
Ίσως πάντως το χρήσιμο που μπορούμε να αποκομίσουμε, βάζοντας το μυαλό μας σε τέτοιες σκέψεις είναι να ανακαλύψουμε ποιοι τρόποι (στάσεις ζωής) υπάρχουν, που μπορούν να μας οδηγήσουν νοητικά και συναισθηματικά πιο "κοντά" στο θάνατο, σε αυτή την απόλυτα φυσική κατάσταση του ανθρώπου, που να μας κάνουν να μην φερόμαστε..."δεισιδαιμονικά" στο άκουσμά και μόνο του ονόματός του και να μας οδηγήσουν σε έναν δρομο,απ' όπου θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κάπως διαφορετικά τη ζωή...
Η δική μου άποψη, προς το παρόν - παρότι νομίζω πως και εγώ κατά ένα μεγάλο μέρος - καταλαμβάνομαι από αυτό που η ΖΟΙ ονομάζει σωστά ως "αλαζονεία του νέου ανθρώπου" - είναι ότι
η σκέψη του θανάτου πρέπει να είναι το ίδιο, κομμάτι της ζωής μας, όπως είναι κομμάτι της ζωής μας και ο θάνατος....
Να είναι όμως κομμάτι της ζωής μας, με μια εξοικίωση όχι "κυνική" αλλά "δυναμική"και "δημιουργική", της οποίας ο ρόλος επομένως θα είναι να μας υπενθυμίζει ότι κάθε στιγμή πρέπει να αναζητάμε τη μεγάλύτερη χαρά που μπορεί να μας δώσει αυτή η ζωή (και θα συμφωνήσω εδώ απόλυτα με την CLAIRE και τη GLAFKI).... Τη....μεγαλύτερη όμως χαρά...,, ....χωρίς περιορισμούς και μακριά από μετριότητες...
Κι ίσως έτσι...
"...η γνώση του θανάτου να μας δώσει μια βαθιά αίσθηση ελευθερίας...."
(όπως λέει και ο αγαπημένος μου Μπουσκάλια, στον οποίο θα δώσω και το λόγο και για την τελευταί λέξη....:
"...Ίσως η πιο ανεύθυνη φράση στη γλωσσα είναι: "Θα έπρεπε να..."
"..το να περιμένεις να ζήσεις, σημαίνει ότι σου αρέσει να περιμένεις, τίποτε περισσότερο..."
)
"Η ζωή χωρίς μουσική θα ήταν ένα σφάλμα..." Νίτσε
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: gate στις 21-03-2003 17:37 ]