ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Νόμπελ Λογοτεχνίας

    vouliakis
    18.12.2004, 18:14
    Παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας η αυστριακή συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ

    Η αυστριακή συγγραφέας Ελφρίντε Γέλινεκ παρέλαβε το βράδυ της Παρασκευής στη Βιένη το μετάλλιο για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και επαινέθηκε γιατί "διεύρυνε την τέχνη της λογοτεχνίας".

    Ο πρόεδρος της επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ, Κγιέλ Έσπμαρκ, έκανε αυτές τις παρατηρήσεις στη διάρκεια μιας μικρής τελετής στην κατοικία της σουηδής πρεσβευτού στη Βιένη, αφού η Γέλινεκ επικαλέστηκε την αγοραφοβία της προκειμένου να μην μεταβεί στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα για να παραλάβει το Νόμπελ.

    Αντί να παραστεί στη Στοκχόλμη και να εκφωνήσει τον παραδοσιακό λόγο των Νόμπελ, η Γέλινεκ έδωσε τη διεύθυνσή της την περασμένη εβδομάδα μέσω βίντεο.

    Στην τελετή παρέστη επίσης ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, Οράς Ένγκνταλ. Τα μόνα άλλα πρόσωπα που ήταν παρόντες ήταν δύο φωτογράφοι και κινηματογραφικά συνεργεία.

    Η 58χρονη Γέλινεκ παρέλαβε επίσης μια επιταγή 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ).

    Πηγή: news.pathfinder.gr, ΕRΤ3.GR (Μιχάλης Ουζούνης)


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: vouliakis on 18-12-2004 23:54 ]
    jorge
    18.12.2004, 18:40
    Τελικά η αγοραφοβία είναι τόσο έντονο συναίσθημα που σε κάνει να μην τιμάς αυτούς που σε τιμούν (και σου δίνουν και 1.100.000 ευρώ);


    Hastaroth
    18.12.2004, 22:39
    Οι φοβίες είναι σοβαρή υπόθεση.Μπορεί σ'εμάς να φαίνεται παράξενο,αλλά γιά φανταστείτε τί θα συνέβαινε άν η Γέλινεκ πάθαινε σόκ την ώρα τής απονομής εν μέσω πλήθους κόσμου;
    nefos
    13.12.2005, 05:44
    @ Ο Πίντερ τα έλεγε από το '70

    Του ΒΑΣΙΛΗ ΡΟΥΒΑΛΗ

    «Εξοχα δυναμικός και επιδραστικός», χαρακτηρίστηκε ο Χάρολντ Πίντερ στην τελετή απονομής του φετινού Νόμπελ Λογοτεχνίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Σουηδική Ακαδημία. Ο 75χρονος θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και ποιητής είχε δηλώσει νωρίτερα, τις προηγούμενες ημέρες, την αδυναμία του να παρευρεθεί εξαιτίας της κακής κατάστασης της υγείας του. Η απονομή, παρουσία του εκδότη του Στίβεν Πέιτζ, έλαβε χώρα ουσιαστικά ως απόηχος της μαγνητοσκοπημένης ομιλίας του (την περασμένη Τετάρτη) και των αιχμών που άφησε για την αμερικανική και τη βρετανική πολιτική ισχύος στο Ιράκ αλλά και στον κόσμο.



    απόσπασμα από το άρθρο:

    Σε ένα άλλο σημείο ο Πίντερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εχω μια ιδιαίτερη σχέση με τις λέξεις που βάζω στο χαρτί και με τους χαρακτήρες που αναδύονται από εκεί, που κανένας άλλος δεν μπορεί να μοιραστεί μαζί μου. Και πιθανόν γι' αυτό εξακολουθώ να παραμένω σαστισμένος από τον έπαινο αλλά και εξαιρετικά αδιάφορος απέναντι σε κάθε προσβολή. Δεν γνωρίζω τον άνθρωπο στον οποίο αναφέρονται. Ξέρω τα έργα, αλλά μ' έναν απόλυτα διαφορετικό τρόπο, μ' έναν ιδιωτικό τρόπο. Κι αν χρειαστεί να μιλήσω, προτιμώ να μιλήσω πρακτικά για πρακτικά θέματα. Αλλά αυτό είναι μόνο ευσεβής πόθος, διότι συνήθως εύκολα κανείς καταφεύγει στη θεωρία. Και δεν εμπιστεύομαι τη θεωρία. Με όποιον τρόπο κι αν δούλεψα στο θέατρο, και εκτός από τη συγγραφή, αφού έχω παίξει και έχω σκηνοθετήσει, είδα ότι η θεωρία δεν ήταν ποτέ χρήσιμη...».

    Εύλογα, ο φετινός νομπελίστας, 35 χρόνια νωρίτερα, πίστευε ότι κάθε καλλιτέχνης «δημιουργεί έναν κόσμο ο οποίος, με κάποιον τρόπο, αποκτά τη δική του ζωή. Σε αντικρίζει, είναι πεισματάρης και πολύ συχνά σε πολεμάει και σε νικάει». Κι εξομολογούνταν το αυτονόητο: «Οταν δεν μπορείς να γράψεις, νιώθεις πως έχεις εξοριστεί από τον εαυτό σου...».

    enet 12/-5/05 όλο το άρθρο ε δ ώ
    nefos
    02.02.2006, 07:43
    Μαύρες σκιές τρέχουν...


    Μπορεί να βασανίζεται από την αρρώστια του, που δεν του επέτρεψε να πάει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ, ο Χάρολντ Πίντερ όμως εξακολουθεί να γράφει ποιήματα -το μόνο μέσο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει πια και στο οποίο αφιερώνει το χρόνο του, εκτός βέβαια από το να παίρνει ενεργό θέση στα διάφορα πολιτικά προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.


    Ηδη, μέσα από την ποίησή του, όπως βλέπουμε από το πιο πρόσφατο ποίημά του «Λαγνεία», το οποίο παραχώρησε στην εφημερίδα μας (και θα συμπεριληφθεί στην τρίτη έκδοση της συλλογής των ποιημάτων του που θα κυκλοφορήσει από τον «Κέδρο»), επιτίθεται ενάντια στους «ισχυρούς» (με άλλα λόγια, τον Αμερικανό πρόεδρο Μπους και τους πιστούς υποστηρικτές του, όπως ο Βρετανός Μπλερ) και τα κελιά που αυτοί έχουν στήσει στο Γκουαντανάμο αλλά και στην Ευρώπη, συνεχίζοντας την τρομοκρατία τους ενάντια σ' ένα δήθεν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

    Λαγνεία/Lust

    Είναι ένας απειλητικός ήχος
    που απλώνεται στο λόφο επάνω
    εσύ γυρνάς μακριά απ' το φως
    που φωτίζει το μαύρο τοίχο.

    Μαύρες σκιές τρέχουν
    στο ρόδινο λόφο επάνω
    χασκογελώντας ενώ ιδρώνουν
    χτυπώντας τη μαύρη καμπάνα.

    Ρουφάς το υγρό φως
    που πλημμυρίζει το κελί
    και μυρίζεις των ισχυρών τη λαγνεία
    που την ουρά της τινάζει.

    Γιατί η λαγνεία των ισχυρών
    απειλητικό ρίχνει στον τοίχο ήχο
    κι η λαγνεία των ισχυρών
    -η γλυκιά μαύρη της θέληση-
    σε χαϊδεύει ακόμη.

    Χάρολντ Πίντερ, 2006


    (μετάφραση: Νίνος Φένεκ Μικελίδης)

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/06



    επισυναπτόμενα: enet.jpg 
    nefos
    13.03.2006, 20:32
    Ο Πίντερ είναι παρών

    Της ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Πριν ακριβώς από τρεις μήνες, στις 10 Δεκεμβρίου του 2005, ο Χάρολντ Πίντερ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει στη Στοκχόλμη για να παραλάβει επίσημα το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το πήρε από τα χέρια του βασιλιά της Σουηδίας Κάρολου Γουσταύου ο εκδότης του, Στίβεν Πάγκεν. Η εύθραυστη υγεία του μεγάλου συγγραφέα δεν τον είχε, όμως, εμποδίσει από το να δώσει την παραδοσιακή ομιλία του Νομπελίστα από μια τεράστια βιντεοοθόνη, μετατρέποντάς την σε μια καταγγελία της πολιτικής των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας.



    Διάβασε το υπόλοιπο άρθρo εδώ.
    nefos
    15.03.2006, 05:58

    «Να ζήσω την εξέγερση της Ευρώπης κατά των ΗΠΑ»

    Το όνειρο του Χάρολντ Πίντερ, όπως το εξέφρασε παραλαμβάνοντας το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου.

    «Θα ήθελα να έχω μπροστά μου τόσες μέρες όσες χρειάζονται για να ζήσω τη μέρα που η Ευρώπη θα ενωθεί σε έναν αγώνα εναντίον της εξουσίας των Ηνωμενών Πολιτειών της Αμερικής. Το παράδειγμα μας το δίνει η Λατινική Αμερική».

    Αντιαμερικανός, όπως πάντα, αλλά και ευρωπαϊστής αυτή τη φορά ως όφειλε ο Χάρολντ Πίντερ, αφού τα παραπάνω λόγια τα είπε το βράδυ της Κυριακής στό Τορίνο, την ώρα που έπαιρνε τη σημαντικότερη θεατρική διάκριση της ηπείρου μας, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου, που έχουν θεσπίσει η Κομισιόν της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο Χάρολντ Πίντερ, συνοδευόμενος από την Ιταλίδα μεταφράστριά του Αλεσάντρα
    Σέρα, την ώρα που παραλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου



    Στηριγμένος σε ένα μπαστούνι, αλλά κατά τα άλλα ευσταλής και με φωνή στεντόρεια, ο 75χρονος νομπελίστας και κορυφαίος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας του κόσμου, που παλεύει ηρωικά τον καρκίνο, ευχαρίστησε την επιτροπή που του απένειμε το βραβείο, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Θεατρολογίας της Σορβόνης Ζορζ Μπανί, και στη συνέχεια παρακολούθησε μαζί με το εκλεκτό κοινό, που είχε κατακλύσει το θέατρο Καρινιάνο του Τορίνο, μια παράσταση-θεατρικό αναλόγιο από το Gate Theatre του Δουβλίνου.

    Ο τίτλος της ήταν «Θέατρο, Ποίηση και Πρόζα του Πίντερ». Οι κορυφαίοι θεατρικοί ηθοποιοί Τζέρεμι Αϊρονς, Τσαρλς Ντανς, Μάικλ Γκαμπόν και Πενέλοπε Γουίλτον καθισμένοι σε καρέκλες πάνω στη σκηνή διάβασαν αποσπάσματα από έργα του. Ακολούθησε δεξίωση.

    Ο Τζέρεμι Αϊρονς διαβάζει έργα του Πίντερ στην τελετή, που έγινε στο Τορίνο



    enet 14/3/06
    nefos
    15.03.2006, 18:40

    @ To ότι συμφωνώ με αυτά που λέει είναι πασιφανές πλέον.

    Για άλλη μια φορά κάντε μια απολαυστική ανάγνωση!!!

    ____________________________________________________________________

    «Και οι Αμερικανοί νιώθουν αηδία για τα έργα του προέδρου τους»

    Δύσκολα θα ξεμπερδέψουν από την κριτική του Χάρολντ Πίντερ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ο νομπελίστας συγγραφέας, εντυπωσιακά καλύτερα στην υγεία του, αποκάλεσε, για άλλη μια φορά, τους ηγέτες που ξεκίνησαν τον καταστροφικό πόλεμο στο Ιράκ εγκληματίες πολέμου. Τα «πυρά» του Πίντερ εκτοξεύτηκαν από το Τορίνο αυτή τη φορά. Ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας βρέθηκε στην ιταλική πόλη το περασμένο Σαββατοκύριακο για να παραλάβει την ύψιστη θεατρική ευρωπαϊκή διάκριση, το βραβείο «Europe Theatre Prize».

    «Ντρέπομαι βαθύτατα για τις πράξεις της βρετανικής κυβέρνησης», είπε ο Πίντερ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του συμπατριώτη του, κορυφαίου θεατρικού κριτικού της «Γκάρντιαν», Μάικλ Μπίλινγκτον. «Θεωρώ ότι η δουλικότητα του Μπλερ στον Τζορτζ Μπους είναι αισχρή και αηδιαστική. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είναι και η απροθυμία του ακόμα και να αποδεχτεί το γεγονός ότι όταν ρίχνεις βόμβες πάνω σε χιλιάδες πολίτες ενός κυρίαρχου κράτους -οτιδήποτε κι αν σκέφτεσαι γι' αυτό- δεν είναι είναι μόνο πράξη μαζικής δολοφονίας. Είναι εγκλήματα πολέμου».

    Η μόνη βεβαιότητα που φαίνεται να χαροποιεί τον Πίντερ είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη είναι ενήμεροι πια για τις θηριωδίες, για ό,τι συνέβη στο Αμπού Γκράιμπ. «Γνωρίζουμε ότι αυτά τα γεγονότα προέρχονται από την κορυφή. Εχουμε στρέψει το βλέμμα μας στο Λευκό Οίκο. Κοιτάζουμε το Πεντάγωνο και τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ».

    Γεγονότα σαν αυτά που συνέβησαν στο Αμπού Γκράιμπ και στο Γκουαντάναμο δεν σηματοδοτούν, βέβαια, μια καινούργια πολιτική στάση των ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική της Αμερικής τα τελευταία 50 χρόνια επικεντρώνεται αυστηρά σε ένα μόνο στόχο: "Ποιο είναι το συμφέρον μας;". Υπάρχουν πάρα πολλοί Αμερικανοί που νιώθουν αηδία, ντροπή και θυμό για όλα αυτά, όπως κι εγώ. Μετά την ομιλία μου στην απονομή του Νόμπελ έλαβα αρκετά γράμματα από Αμερικανούς που βρίσκονται για τους ίδιους λόγους σε απόγνωση. Με έχουν χλευάσει βέβαια στο παρελθόν, μ' έχουν αποκαλέσει μέχρι και ηλίθιο επειδή επιτέθηκα στην αμερικανική πολιτική. Αλλά όλοι ξέρουμε τώρα πια την αλήθεια».

    «Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος πολιτικός στη Βρετανία που εκτιμάτε», τον ρωτά ο Μπίλινγκντον. «Υπήρχε ένας στην κυβέρνηση των Εργατικών, ο Ρόμπιν Κουκ, τον οποίο εκτιμούσα βαθιά. Είχε το θάρρος να υψώσει τη φωνή του και να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών επειδή διαφωνούσε με τον πόλεμο στο Ιράκ. Ηταν ένας αξιοθαύμαστος άνθρωπος. Αλλα το να παραιτείσαι για ζητήματα αρχής δεν είναι δημοφιλές στην κοινωνία μας».

    Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Χάρολντ Πίντερ, που πάσχει από καρκίνο, προσπάθησε να περιγράψει τη σχέση που έχει αναπτύξει με το θάνατο, αλλά και την οδυνηρή εμπειρία του από την πρόσφατη επιδείνωση της υγείας του, όταν κυριολεκτικά αισθανόταν ότι πεθαίνει: «Δεν υπάρχει χρόνος να σκεφτείς. Απλώς το αισθάνεσαι. Παλεύεις να παραμείνεις ζωντανός. Προσπαθείς και επιμένεις πεισματικά να συνεχίσεις να αναπνέεις».




    Οσοι αγαπούν τα θεατρικά έργα του Πίντερ μάλλον θα απογοητευτούν από την επιβεβαίωση της γνωστής απόφασής του να μην ξαναγράψει θέατρο. «Θα συνεχίσω όμως να γράφω ποιήματα, μέχρι να πέσω ξερός. Εγραψα 29 αναθεματισμένα θεατρικά έργα. Δεν είναι αρκετά;»

    ενετ 15/03/2006




    nefos
    28.04.2006, 00:38

    @ Οι Βορειοελλαδίτες για διαβάστε!

    _______________________________________________________________

    Μονόπρακτα Πίντερ στην Κομοτηνή


    Τα δύο μονόπρακτα του Νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ «Το πάρτι» και «Τέφρα στην τέφρα» σε ενιαία παράσταση με τίτλο «Πάρτι-κομμάτια» παρουσιάζει από σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε σκηνοθεσία του Βούλγαρου Στέφαν Στάιτσεφ. Παίζουν οι Μανώλης Σορμαΐνης, Κώστας Λειβαδίτης, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Ελένη Αμπανούδη, Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Χριστίνα Καραβεζύρη, Μαρία Παπαδοπούλου. Τα σκηνικά-κοστούμια είναι του Ανδρέα Σαραντόπουλου. Το έργο θα παιχτεί στη Δράμα (16 Μαΐου), στην Καβάλα (17) και στην Ορεστιάδα (19).


    ενετ - 27/04/2006
    nefos
    06.07.2006, 02:13

    @ Για διάβασε αυτό....

    ____________________________________________________________


    Στη φυλακή για τον Τσόμσκι

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Τούρκος εισαγγελέας στην Κωνσταντινούπολη ζήτησε την επιβολή ποινής, που μπορεί να φτάσει και τα έξι χρόνια κάθειρξης, για τρεις Τούρκους υπηκόους οι οποίοι εξέδωσαν στην τουρκική γλώσσα βιβλίο του πολιτικού ακτιβιστή και γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι και του Εντουαρντ Σ. Χέρμαν, υποστηρίζοντας ότι προσβάλλει το «εθνικό φρόνημα των Τούρκων, την τουρκική δημοκρατία και το κοινοβούλιο». Το βιβλίο με τίτλο «Δημιουργώντας Συναίνεση: Η Πολιτική Οικονομία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» αποτελεί ανάλυση της λογοκρισίας του Τύπου στις ΗΠΑ και στον κόσμο και είναι έντονα επικριτικό για τις σχέσεις μεταξύ κυβερνήσεων, μεγάλων επιχειρήσεων, διαφημιστών και μέσων ενημέρωσης.

    ενετ- 05/07/2006


    nefos
    07.07.2006, 17:35
    «Διά προσβολήν της τουρκικής ταυτότητας»

    Ο Τούρκος εκδότης Φατίχ Τας, όπως γράφαμε και προχθές στις εξωτερικές σελίδες, αντιμετωπίζει την πιθανότητα να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης μέχρι και 6 χρόνων, διότι μεταφράζοντας το βιβλίο «Η Κατασκευή της Συναίνεσης: Η Πολιτική Οικονομία των ΜΜΕ» των Αμερικανών διανοουμένων Νόαμ Τσόμσκι και Εντουαρντ Χέρμαν, που γράφτηκε το 1987, συμπεριέλαβε έναν καινούργιο πρόλογο που έγραψαν οι συγγραφείς για την αναθεωρημένη έκδοση του 2001, στον οποίο ασκείται σκληρή κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για την πολιτική της απέναντι στους Κούρδους, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης προτείνει ανεπιφύλακτα, όπως λέει, την καταδίκη του εκδότη, με το σκεπτικό ότι τα σχόλια που μετέφρασε περί «απάνθρωπης συμπεριφοράς των τουρκικών αρχών εναντίον της κουρδικής μειονότητας» συνιστούν «προσβολή κατά της τουρκικής ταυτότητας». Ο κ. Τας, ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Αράμ», αντιμετωπίζει άλλες 21 δίκες με παρόμοιου σκεπτικού κατηγορητήριο. Εχει ήδη καταδικαστεί σε τρεις από τις δίκες αυτές πρωτοδίκως, και έχει προσφύγει στο Εφετείο. Ο δικηγόρος του σκοπεύει να παραδώσει από έναν ογκώδη φάκελο με όλες τις δικογραφίες σε κάθε υπουργό Δικαιοσύνης των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να προστεθεί και αυτός, όπως είπε χθες, στον άλλον ογκώδη φάκελο, εκείνον της εκτίμησης της πορείας της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

    ενετ- 07/07/2006


    nefos
    18.01.2007, 00:02
    Στη γαλλική Λεγεώνα της Τιμής

    Με την ανώτερη διάκριση του γαλλικού κράτους, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, θα τιμηθεί ο Βρετανός θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ, ένας από τους πλέον διαπρύσιους κατηγόρους του πολέμου στο Ιράκ.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος ηγήθηκε της γαλλικής πρωτοβουλίας κατά του πολέμου στο Ιράκ την εποχή που ήταν επικεφαλής του ΥΠΕΞ της χώρας του, θα απονείμει στον Πίντερ τη διάκριση, κατά τη διάρκεια τελετής που θα οργανωθεί στο Λονδίνο.

    Ο Πίντερ, συγγραφέας διάσημων έργων όπως το «Πάρτι Γενεθλίων» κι η «Επιστροφή στο Σπίτι», έχει τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2005. Μολονότι η βαριάς μορφής ασθένειά του τον εμπόδισε να παραλάβει το βραβείο, ο ίδιος άδραξε την ευκαιρία για να βγάλει έναν φιλιππικό, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, κατά των Βρετανών κι Αμερικανών πολιτικών που προώθησαν τον πόλεμο.

    enet- 17/01/2007
    Shakti_
    18.01.2007, 00:48
    Εύγε nefos για την "δουλειά" και την έρευνα που κάνεις
    συχνά πυκνά σε διάφορα θέματα!