Σπουδασα θεωρητικα κι ανωτερα θεωρητικα ( Φουγκα ) σε δημοτικο ωδειο κοντα στην περιοχη μου.
Ειμαι 27 χρονων και απο τα 14 μου ( με μικροδιαλειμματα λογω σχολειου και σπουδων ) "εζησα" το συγκεκριμενο ωδειο και τους καθηγητες του.
Καταρχας οποιοδηποτε πτυχιο παρεις απο δημοτικο ωδειο ειναι σιγουρα επιβεβαιωμενο κι αναγνωρισμενο απο το κρατος. Αντιθετως, υπαρχουν πολλες σχολες μουσικης που λειτουργουν υπο παραξενο νομικο καθεστως ( ιδιαιτερα στην Αττικη ) και τα πτυχια που δινουν οχι μονο αναγνωρισμενα δεν ειναι, αλλα σε παραπλανουν με δηθεν εξομοιωσεις ξενα πανεπιστημια ( προφανως απλως το ονομα "δανειζονται" και σου δινουν μη αναγνωρισμενα πτυχια ).
Κατα δευτερον, η επιλογη του καθηγητη απο τα ωδεια εξαρταται απο τη διευθυνση του. Ειχα την τυχη στο ωδειο που πηγαινα να εχουμε καλλιτεχνικο διευθυντη τον κ.Τρανουδακη Μιχαλη ( διευθυντη μουσικου σχολειου τοτε ) και η επιλογη των καθηγητων να ειναι η καλυτερη δυνατη ( οι περισσοτεροι ειχαν εμπειρια απο μουσικα σχολεια ή αρκετη μουσικη εργασια στην πλατη τους ). Αντιθετως, σπουδαστες ιδιωτικου ωδειου πανω στη Ποσειδωνος ( εκει που γινεται Εθναρχου Μακαριου ) ειχαν πολλα παραπονα απο τις τιμες και την ποιοτητα των καθηγητων.
Κατα τριτον, η εξελιξη σου ως σπουδαστη δεν εξαρταται μονο απο τον καθηγητη αλλα και απο την προσωπικη μελετη που θα κανεις. Αλιμονο εαν περιμεναμε απο τους καθηγητες να κανουν τη διαφορα στην ποιοτητα της μελετης μας και την προσωπικης μας ενασχολησης με το αντικειμενο της μουσικης! Εαν ηταν ετσι, θα μπορουσαν με ενα μηχανημα απλως να μας διοχετευαν τις γνωσεις μεσα στο κεφαλι μας!
Οπως καταλαβαινετε ειναι καθαρα υποκειμενικο το εαν θα πας σε δημοτικο ωδειο ή ιδιωτικο. Σαφως υπαρχουν δημοι που δεν εχουν καταξιωμενα και καλα ωδεια ( σαν εγκαταστασεις ή σαν προσωπικο ) ομως το ιδιο ισχυει και στα ιδιωτικα ωδεια, ποσο μαλλον στις παραξενες σχολες που δινουν και...παραξενα πτυχια!
Εγω θα προτεινα σε οποιον ενδιαφερεται να σπουδασει μουσικη σε ωδειο να το επισκεφθει προσωπκα, να μιλησει με τους καθηγητες και να αφησει στην ακρη προκαταληψεις που εχουν διοχετευθει απο "εξυπνακηδες" ιδιωτες και "πονεμενους" σπουδαστες ( "τοσα λεφτα εδωσα ρε φιλε, αρα το πτυχιο μου ειανι ανωτερο απο το δικο σου" ).
...απλως και στα ιδιωτικα ωδεια ειναι ευκολο να παρεις "πουλημενο" πτυχιο..οποτε μην αγωνιατε!