Σχετικά με τη διαδσκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σε περιοχές όπως η Θράκη όπου υπάρχουν και μουσουλμάνοι μαθητές, τα Θρησκευτικά που διαδαχτήκαμε οι Ορθόδοξοι μαθητές δεν διδάσκονται εννοείται.
Θεωρώ ότι θα έπρεπε να δίνεται πλέον έμφαση στην σχέση του ανθρώπου με το Θεό (όποιος κι αν είναι αυτός), ειδικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Στο δημοτικό πάντως συμφωνώ να γνωρίσουν κάποια πράγματα τα παιδιά για τον Χριστιανισμό και τη διδασκαλία του Χριστού, διότι όπως και να το κάνουμε πολλές πτυχές της ζωής μας είναι συνηφασμένες με το Χριστιανισμό. Παραδείγματα? Χριστούγεννα, Πάσχα, Δεκαπενταύγουστος και άλλα πολλά. Θέλουμε δεν θάλουμε έχουμε μεγαλώσει με ένα τρόπο ζωής που έχει τις βάσεις του και στη Χριστιανική Πίστη.
Όταν όμως μπει κάποιος στην εφηβεία και αρχίσει να ανακαλύπτει και να διαμορφώνει τον εαυτό του, νομίζω ότι πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει κι όχι να του επιβάλλουν να διδάσκεται και μάλιστα να εξετάζεται γραπτά για κάποια πράγματα. Όσο για το λύκειο, κάτι αμυδρές αναμνήσεις περιλαμβάνουν την επι μέρους διδασκαλία των άλλων θρησκειών και την προσπάθεια του βιβλίου να με πείσει για την υπεροχή του Χριστιανισμού έναντι άλλων θρησκειών.
Τα θρησκευτικά πρέπει να είναι εσωτερική αναζήτηση και να προσφέρουν στήριξη πνευματική στους μαθητές. Διότι όπως και να έχει η πίστη σε κάποιο Θεό είναι πνευματικό στήριγμα για τον άνθρωπο ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές.
Βέβαια όλοι μας κατά καιρούς έχουμε σκεφτεί αν όντως αυτά περί θρησκείας δεν είναι ένα καλοστημένο παραμυθάκι. Σας παραπέμπω και στο σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Οrfeus που περιμένουμε να εκδοθεί...
Το μεγάλο θαύμα
Σχετικά με το Χριστόδουλο πάντως, είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε στο εκκλησιαστικό αυτό αξίωμα δεν έπαψε να επεμβαίνει στην πολιτική και γενικότερα δημόσια ζωή των Ελλήνων και μάλιστα πολλές φορές με άσχημο τρόπο (λέγε με θέμα ταυτοτήτων). Κάποιος γνωστός μου τον αποκάλεσε "Βουγιουκλάκη" για να χαρακτηρίσει τις συχνές σημόσιες εμφανίσεις και την συμπεριφορά του ως εθνικός σταρ αλλά μετά απέσυρε το χαρακτηρισμό με το σχόλιο "Και τι μου φταίει η Βουγιουκλάκη?"
Ε πείτε μου τώρα ότι δεν περιμένατε να αναμειχτεί και σε κάτι που τον αφορά πολύ περισσότερο από τα άλλα???
Ας κάτσει στα αυγά του λέω εγώ να μαζέψει κάποιους ανθρώπους της Εκκλησίας που μόνο Χριστιανούς δεν τους λες έτσι όπως φέρονται και μετά ας ασχοληθεί και με ένα μάθημα των σχολείων