ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Εξειδίκευση των νέων από το λύκειο?

    Kata9liptikia
    24.05.2010, 18:12

    θα ηθελα την γνωμη σας σε κατι...

    πιστευετε πως ειναι η σωστη αυτη η προωρη εξιδικευση στα σχολεια?(κυριως στο λυκειο)

    θελω να πω πως απο την δευτερα λυκειου και μετα που χωριζομαστε σε κατευθυνσεις,οι μαθητες αδιαφορουν για τα μαθηματα γενικης παιδειας και ειναι υπερ της αποψης οτι οι καθηγητες πρεπει να βοηθουν σε αυτα και οσον αφορα το κατα ποσο ειναι βατα τα θεματα στα διαγωνισματα η ακομη και οσον αφορα την βαθμολογια...με αυτον τον τροπο τα παιδια εξιδικευονται απο νωρις σε κατι και δεν αποκτουν γενικες γνωσεις...

    θα φερω ως παραδειγμα τον εαυτο μου που ειναι θεωρητικη κατευθυνση...φυσικη,μαθηματικα,χημεια κτλπ δεν παω καθολου καλα και δεν εχω ιδεα πραγματικα τι κανουμε στην ταξη!συγκεκριμενα ο ιδιος ο μαθηματικος μας ειχε πει πως τουλαχιστον με τα παιδια της θεωρητικης θα δειξει επιεικεια!(κατι που οχι μονο κανει τους μαθητες να αναπαυονται αλλα και ειναι και αδικο για τους υπολοιπους που στ'αληθεια κοπιαζουν!)τελοσπαντων δεν κυνηγαω βαθμους και για να λεμε την αληθεια δεν θα μου χρησιμευσουν ποτε σε αυτο που θα κανω στην ζωη μου τα μαθηματικα!

    και κατα την γνωμη μου πολλοι καθηγητες που κατακρινουν τα παιδια οτι δεν διαβαζουν τπτ αλλο εκτος απο κατευθυνση δεν θα πρεπε να το κανουν...γτ στην τελικη ειναι το συστημα τετοιο με τις πανελληνιες που μας βαζει στο τρυπακι να διαβασουμε μονο αυτα!

    αλλα απο την αλλη γτ να μην λανβανουμε γενικες γνωσεις?το σχολειο δν ειναι μοναχα για μας τροφοδοτησει με συγκεκριμενα πραγματα ωστε να κανουμε ενα επαγγελμα στο μελλον...κυριως αυτο,οκ!αλλα οχι μονο αυτο!η παιδεια ενος ανθρωπου καλλιεργειται απο νωρις μεσω την μορφωσης πιστευω,αλλα φυσικα δεν συμβαινει κατι τετοιο!και δεν φταινε μονο οι μαθητες που δεν δινουν την καταλληλη προσοχη(αφου οπως ειπα πριν ειναι το συστημα που μας αναγκαζει)αλλα και οι καθηγητες που δεν δινουν με την σειρα τους βαρυτητα στο να μαθουμε 5 πραγματα παραπανω!

    εσεις τι θεωρειτε σωστο και αναγκαιο?

     

     


    punkster
    24.05.2010, 18:24

    Το μυαλο ανοιγει πραγματικα μονο με πολυπλευρη γνωση. Γι αυτο και φυσικα διαφωνω με καθε μορφης αποκλειστικη εξειδικευση.

    Γι αυτο εχουμε φτασει και σε αυτο το σημειο, να ειμαστε αμορφωτοι μαθητες, αμορφωτοι σπουδαστες, αμορφωτοι επαγγελματιες. Ειναι απαραδεκτο να εχει φοιτησει κανεις σε δωδεκαχρονο σχολειο και να μην ξερει βασικη χημεια ή ιστορια. Δεν υπαρχει "αχρηστη γνωση". Καθε πληροφορια, εφ οσον ειναι αληθης, ειναι τροφη για το μυαλο.

    Η εξειδικευση μας ακολουθει εφ ορου ζωης, καθως πλεον καλος επαγγελματιας ειναι ο εξειδικευμενος επαγγελματια. Παραλληλα, ο εργαζομενος, ο φοιτητης, ο μαθητης, ειναι τοσο πηγμενοι που ουτε περναει απ το μυαλο τους να ψαχτουν και να αποκτησουν επιπλεον γνωσεις. Αλλωστε, η μορφωση ειναι υποτιθεται ευθυνη του κρατους, το οποιο εχει αρχισει ηδη να πασαρει στα μυαλα των μαθητων το παραμυθι της "αυτομορφωσης".

     


    musichell
    24.05.2010, 18:43

    είναι πολύ μεγάλο το ζήτημα αυτό σχετικά με το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πολυσυζητημένο.Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.Όσον αφορά την εξειδίκευση αυτό είναι η τάση της εποχής μας,,θα το δείς και αργότερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση..Σκοπός είναι ''παραχθούν'' μελλοντικοί εργαζόμενοι που να αποδίδουν εργασιακά...το αν θα είναι καλλιεργημένοι και θα έχουν ευρεία μόρφωση είναι κάτι αδιάφορο ή μάλλον κάτι αρνητικό για το κυρίαρχο οικονομικό-πολιτικό σύστημα..η γνώση είναι δύναμη..αλλα δεν αρκεί,χρειάζεται και σοφία.....το θέμα δεν είναι πάντως το αν θα πρέπει ένας μαθητής να έχει βαθιά γνώση όλων των διδασκόμενων μαθημάτων γιατί πέρα απ το γεγονός ότι ο καθένας έχει ιδιαίτερη κλίση προς κάτι είναι πολύ σημαντικό  να αποσυνδεθούν τα μαθήματα απο την πίεση των εξετάσεων..γενικά πάντως άποψη μου είναι ότι πρέπει να δωθεί μεγαλύτερη έμφαση στις ανθρωπιστικές επιστήμες στο σχολείο,,ιστορία,έκθεση.κείμενα,φιλοσοφία,κοινωνιολογία κτλ είναι μαθήματα που όλοι οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν ευκολότερα και η σωστή εκπαίδευση τους με πιο βελτιωμένα βιβλία θα τους είναι πολύ χρήσιμη στην ζωή τους ανεξάρτητα με το αν γίνουν γιατροί,βιολόγοι,δικηγόροι ή έργάτες...


    Kata9liptikia
    24.05.2010, 20:11

    cat66 δεν το θεωρω απολυτο αυτο που λες...οπως ειπες ο καθενας εχει κλιση σε διαφορετικα πραγματα...επομενως το αν θα μπορουν ολοι οι μαθητες να κατανοησουν ιστορια για παραδειγμα δεν ειναι δεδομενο...πολλοι μαθητες βρισκουν δυσκολο να αποστηθησουν μεγαλες εκτασεις κειμενων,να εκφραζονται σωστα και να αναπτυσουν λογο(τουλαχιστον οπως ακριβως απαιτειται)...και δεν μιλαω μονο για ιστορια γενικα για γλωσσικα μαθηματα...

    παρ'ολα αυτα συμφωνω οτι ειναι χρησιμα στην ζωη τετοιου ειδους μαθηματα σε σχεση με αυτα των θετικων επιστημων...