Για να μπεις στα 4 τμήματα ΑΕΙ (Αθήνα, ΑΠΘ, Μακεδονίας, Κέρκυρας) θα πρέπει να ξέρεις αρμονία και ΕΑΙ (dictee). Αυτά μπορείς να τα μάθεις σε ωδείο ή σε κάποιο καθηγητή με ιδιαίτερα. Πιστεύω πως μπορείς να τα βγάλεις σε 1 χρόνο αρκεί να δουλέψεις. Το επίπεδο που απαιτείται δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό (ύλη υποχρεωτικού αρμονίας).
Όταν λέμε "κατεύθυνση εκτέλεσης" εννοούμε ειδίκευση σε κάποιο όργανο ή διεύθυνση ορχήστρας ή διεύθυνση χορωδίας.
Σε ό,τι αφορά στο τεχνολογικό στοιχείο θα σου πω για την κέρκυρα που ξέρω. Υπάρχει στην κατεύθυνση σύνθεσης η υποκατεύθυνση "σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής" και στην κατεύθυνση μουσικών επιστημών η υποκατεύθυνση "ηλεκτρονική μουσική". Το μάθημα της "Μουσικής Ακουστικής" είναι υποχρεωτικό σε όλες τις κατευθύνσεις για 1 εξάμηνο και ασχολείται με τον ήχο σαν φυσικό φαινόμενο, τα κύματα, τις ταλαντώσεις, συχνότητες κτλ. Για το τί γίνεται ακριβώς στα άλλα τμήματα δεν ξέρω. Θα βρείς όμως τα προγράμματα στις ιστοσελίδες που σου έδωσα.
Υπάρχουν και κάποια τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ για τα οποία δεν χρειάζονται τα ειδικά μαθήματα, όπως το "Τεχνών Ήχου και Εικόνας" στην Κέρκυρα, οπου κάνουν ηχοληψία, μοντάζ κτλ κτλ. Υπάρχουν και διάφορα άλλα τμήματα "Μουσικής Τεχνολογίας". Αν το ψάξεις στο google θα βρεις τις αντίστοιχες σελίδες.
Να ξέρεις οτι αν μπεις σε τμήμα μουσικών σπουδών και θελήσεις μετά να δουλέψεις σε μουσικό σχολείο ως καθηγητής μπορείς να πας μόνο με πτυχίο με κατεύθυνση εκτέλεσης (στο αντιστοιχο όργανο) ή κατεύθυνση σύνθεσης (στα θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής). Τα υπόλοιπα πτυχία δεν έχουν ειδίκευση σε μάθημα που διδάσκεται στα συγκεκριμένα σχολεία. Μπορούν να μπουν μόνο στα σχολεία γενικής παιδείας. Ισως να είναι πολύ νωρίς για να σε απασχολείσει αυτό αλλά καλό είναι να το ξέρεις πριν επιλέξεις κάτι.