Συγγνώμη axlilleas23 που απάντησα αργά στο ερώτημά σου, δεν το είχα δει.
Το επίπεδό μου στα θεωρητικά της Μουσικής είναι στο τέλος του Γ' έτους του υποχρεωτικού Αρμονίας σε Ωδείο στο οποίο παρακολουθώ. Τα θέματα της Αρμονίας, πέραν του να μαθαίνουμε απλά τη θεωρία και να λύνουμε τα θέματα, δημιουργούν και ορισμένες άλλες σχέσεις και συσχετισμούς με πορίσματα άλλων επιστημών (Ψυχολογία - Πληροφορική, Βελτιστοποίηση Μηχάνών Αναζήτησης κλπ).
Όλα αυτά φαίνονται παράξενα σε άλλους που φοιτούν σε τέτοιες τάξεις του Ωδείου όπως εγώ, αφού ο κανόνας της παιδείας και της εκπαίδευσης υποχρεωτικής και προαιρετικής (επιμόρφωσης) είναι ότι "ο καθένας μαθαίνει αυτό το οποίο διδάσκουν και σιωπά σε ό,τι κοινά βρίσκει με άλλες επιστήμες. Όμως η κορύφωση και λύση δεν είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται μόνο στη Μουσική. Υπάρχουν και άλλες επιστήμες που εφαρμόζουν παρόμοιες μεθόδους, όπως είναι οι επιστήμες που προανέφερα καθώς και άλλες.
Σε μια διάλεξη που είχε γίνει πριν 2 μήνες στο χώρο διαλέξεων του Ιανού, η ομιλία δεν περιορίστηκε μόνο στη Μουσική και στις σχέσεις της με τα μαθηματικά του Πυθαγόρα, αλλά με δημόσια συζήτηση που επακολούθησε, στην οποία πήρα μέρος, εξετάστηκαν και άλλες επιστήμες και η σχέση τους, ενώ σε ερώτημα ακροατού "τι λείπει σε μια μουσική σύνθεση που μας αρέσει και εν τούτοις δεν έχει καμία σχέση με μαθηματικά ή με αρμονία;" δόθηκαν διεξοδικές απαντήσεις με κατάλληλες παρεμβάσεις διαφόρων είτε ομιλητών είτε ακροατών. Τέτοιες συζητήσεις υποθέτω, θα γίνονται σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων (όπου μάλιστα οι συναφείς αυτές επιστήμες διδάσκονται και σε συγκεκριμένα μέρη τους). Δυστυχώς δεν είμαι εκεί.
Διαβάζοντας όμως τη "Θεωρητική Αρμονία" του Σένμπερκ, διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία ο συγγραφέας πέραν της θεωρίας της αρμονίας σε στενή έννοια, κάνει και γενικότερες διαπιστώσεις και συμπεράσματα, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν θέμα για δημόσιες συζητήσεις. Το ερώτημά μου είναι, πως εγώ θα μπορούσα, στο επίπεδο που βρίσκομαι να μετάσχω σε τέτοιες συζητήσεις, που γίνονται (στον Ιανό έγινε μια, που ξέρω αν και πότε θα ξαναγίνει και με τι θέμα), πως μπορώ να συμμετάσχω χωρίς να περιμένω προηγουμένως να τελειώσω το Ειδικό Αρμονίας, τη Φούγκα, την Αντίστιξη, τη Σύνθεση και ποιος ξέρει άλλο τι;
Στην Ελλάδα που στην αρχαιότητα γεννήθηκε η επιστήμη και μεγαλούργησε με δημόσιες συζητήσεις, πρέπει να συμπεράνω ότι στη δική μου περίπτωση, πρέπει απλά ".... να κάνω υπομονή μερικά χρόνια";
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 22-05-2011 19:02 ]