Παρότι ο Σοπενάουερ ενέπνευσε τη μεγάλη Γερμανική Σχολή των Nietzsche, Wittgenstein, Freud, Wagner ακόμα και τον Einstein, δεν νομίζω ότι αποτελεί ό,τι καλύτερο για να ξεκινήσει κανείς τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις.
Δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποιο στάδιο φιλοσοφικής μελέτης βρίσκεσαι, αλλά ο Σοπενάουερ είναι ο κύριος ίσως εκπρόσωπος του Πεσσιμισμού και φτάνει σε συμπεράσματα που ενδεχομένως να σε οδηγήσουν σε πολλούς προβληματισμούς και να σε μπλέξουν.
Ήταν από τους πρώτους που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιθυμίες μας (πάσης φύσεως) δεν πρόκειται ποτέ να ικανοποιηθούν. Προωθεί την έννοια της Θέλησης (Wille zum Leben), την οποία δεν χρησιμοποιεί μόνο στο πεδίο του ατόμου, αλλά ολόκληρης της φύσης και των φαινομένων της.
"Τα Πάθη του Κόσμου" είναι ένα από τα πρώιμα έργα του και επηρεάζεται από τη γενικότερη κατάσταση στη Γερμανία στις αρχές του 19ου αιώνα. Είναι καθαρό έργο πεσσιμισμού και πραγματεύεται το μάταιο του κόσμου που ζούμε.
Σαν θέμα νομίζω ότι είναι κάπως βαρύ, ειδικά για αναγνώστες στην ηλικία σου.
Παρολαυτά ο Σοπενάουερ έχει γραφή βατή και τον βοηθά και το γεγονός ότι πραγματεύεται θέματα που αφορούν και στην ψυχολογία. Δεν είναι δσνόητος. Είναι απλά απαισιόδοξος.
Αν αποφασίσεις να τον διαβάσεις κάποια στιγμή, δοκίμασε να αρχίσεις με τη βασική του θεωρία για τη Θέληση. Έστω και επιγραμματικά, για να έχεις μια ιδέα για τη δύναμη που κινεί τη σκέψη και το έργο του.
Σου εύχομαι καλές περιδιαβάσεις στον αχανή μα πανέμορφο κόσμο της Φιλοσοφίας.
Φιλικά
Γιάννης