Απ'όσο ξέρω,μόνο στα ΚΤΕΛ υπάρχει αυτή η κακή "συνήθεια"-μάλιστα είχα εδώ και καιρό διαβάσει το περιστατικό με τον σκύλο που πέθανε από ασφυξία μέσα στο κλουβί του που είχε τοποθετηθεί στον χώρο αποσκευών τού λεωφορείου.
Στα πλοία όχι μόνο ταξιδεύουν ελεύθερα-μόνο στο κατάστρωμα όμως,δέν επιτρέπεται να βρίσκωνται στούς κλειστούς χώρους όπως π.χ. τά σαλόνια-αλλά όλα τα ακτοπλοϊκά επιβατικά πλοία πρέπει να έχουν ειδικούς χώρους αεριζόμενους και προσπελάσιμους,στους οποίους οι επιβάτες βάζουν,εφ'όσον θέλουν,τα ζώα τους.Πάντως επειδή ταξιδεύω συχνά με πλοίο,ιδίως το καλοκαίρι,βλέπω ότι τα μέν γατιά τα έχουν οι ιδιοκτήτες τους μέσα στα ειδικά κλουβιά,τα δέ σκυλιά περιφέρονται κοντά στον χώρο που βρίσκεται το αφεντικό τους.Κάποια πλοία μάλιστα,κυρίως τού Αργοσαρωνικού,θεωρούνται ιδιαιτέρως "σκυλάδικα",αφού τά προτιμούν γιά τίς μετακινήσεις τους πολλοί κυνόφιλοι.
Στά αεροπλάνα τα μικρόσωμα ζώα μπορούν να ταξιδεύουν (μέσα σε κλουβιά ή και χωρίς κλουβί) στην θέση δίπλα από αυτήν τού ιδιοκτήτη τους-πληρώνοντας εισιτήριο κανονικού επιβάτη-ενώ τά μεγάλα (π.χ. μεγαλόσωμα σκυλιά) μπαίνουν μέσα σε κλουβιά που τοποθετούνται σε ειδικό χώρο τού cargo hold (δηλαδή τού χώρου αποσκευών) που έχει επαρκή αερισμό και συμπιεζόμενη ατμόσφαιρα όπως και ο θάλαμος επιβατών.
Γιά τα τραίνα ισχύει ό,τι και γιά τα πλοία,αλλά δέν έχω δεί ποτέ μεγαλόσωμο σκύλο μέσα σε τραίνο-μόνο μιά ή δυό φορές στον ΗΣΑΠ (είναι μάλιστα υποχρεωτικό να φοράνε φίμωτρο).Πάντως έχω δεί αρκετές φορές άτομα να κουβαλάνε κλουβιά με γατιά και μικρόσωμα σκυλιά,ακόμα και κουνέλια είχα δεί δυό-τρείς φορές....