ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Τελείωσα το Υποχρεωτικό Αρμονίας. Στο Ειδικό γιατί χρειάζονται κατατακτήριες;

    NikosVy
    03.09.2011, 09:29

     

    Είμαι σπουδαστής του Εθνικού Ωδείου, σε παράρτημα. Τελείωσα το 3ο έτος Υποχρεωτικό Αρμονίας και μπαίνω τώρα στο Ειδικό Αρμονίας.

     

    Μου είπαν ότι, αφού εγγραφώ στο 1ο έτος Ειδικού Αρμονίας, σε λίγο θα με ειδοποιήσουν και θα πρέπει να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις στο Κεντρικό Εθνικό Ωδείο, για να με κατατάξουν:

     

    α) Στο 1ο έτος, αν εξεταστώ προφορικά στη Θεωρία της Μουσικής και στο Σολφέζ, (και θα με κατατάξουν στο 1ο έτος Ειδικό Αρμονίας)

     

    β) Στο 2ο έτος, αν εξεταστώ γραπτώς στην Αρμονία μέχρι και πέμπτη μεθ’ εβδόμης (και θα με κατατάξουν στο 1ο ή στο 2ο έτος Ειδικό Αρμονίας ανάλογα)

     

    Εμένα δεν με ενδιαφέρει να πηδήξω τάξη.

     

    Ο νόμος δεν λέει τίποτα τέτοιο.

    Όμως αυτοί επιμένουν, λες και είναι κάτι τελετουργικό (κάτι σαν το μπαρ μίτσβα που κάνουν οι Εβραίοι).

     

    Αν εγώ γραφτώ και παρακολουθώ στο 1ο Έτος, αλλά δεν πάω να δώσω «κατατακτήριες εξετάσεις στο Κεντρικό του Εθνικού» επειδή τις θεωρώ παράλογες, μια και τα έχω περάσει όλα αυτά, (είναι σαν να παίρνεις πτυχίο πανεπιστημίου και να σου ζητάνε να πάνε να δώσεις πάλι κατατακτήριες με ύλη αποφοίτησης Λυκείου), τι θα συμβεί;

     

    Μήπως θα πρέπει να συνεχίσω αλλού το Ειδικό της Αρμονίας, που δεν κάνουν τέτοιες κατατακτήριες; ή και αλλού θα κάνουν άλλα πράγματα ανεξήγητα;

     

    Όλα αυτά είναι λεφτά, εκτός των άλλων.

    Τέλος, άκουσα ότι όταν ένας έχει τελειώσει όλες τις τάξεις της Ανώτερης φοίτησης του πιάνου, γράφεται στις "τάξεις (ή τάξη;) του Πτυχίου του Πιάνου". Που προβλέπεται αυτό;

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 03-09-2011 11:43 ]

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 03-09-2011 13:49 ]

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 03-09-2011 14:25 ]


    marilloumajore
    03.09.2011, 21:53

    Αυτό περι κατάταξης το ξέρω λίγο διαφορετικά: αν δε δώσεις μπαίνεις 1ο ετος.

    Αν δώσεις κατατακτηριες ουσιαστικά δείχνεις ότι τις γνώσεις του υποχρεωτικου τις εχεις ηδη και πας στο 2ο ετος του ειδικου. Δεν πηδας ετος, είναι συνηθης διαδικασια.

    Την τελευταια ερωτηση με το πιανο δεν την καταλαβα: μήπως εννοείς ότι τελείωνεις τα 3 ετη της ανωτέρα και δίνεις στο 4ο για πτυχιο??? αν ναι, τοτε πράγματι συμβαίνει σε μερικά ωδεία, αν και σε άλλα σε αφήνουν να δώσεις και στο 3ο ετος. (μονο το Αθηνων νομίζω απαιτεί 4 χρονια τρομάρα του.....)


    NikosVy
    04.09.2011, 00:42

    Παράθεση:

    Το μέλος marilloumajore στις 03-09-2011 στις 21:53 έγραψε...

    Αυτό περι κατάταξης το ξέρω λίγο διαφορετικά: αν δε δώσεις μπαίνεις 1ο ετος.

    Αν δώσεις κατατακτηριες ουσιαστικά δείχνεις ότι τις γνώσεις του υποχρεωτικου τις εχεις ηδη και πας στο 2ο ετος του ειδικου. Δεν πηδας ετος, είναι συνηθης διαδικασια.

    Την τελευταια ερωτηση με το πιανο δεν την καταλαβα: μήπως εννοείς ότι τελείωνεις τα 3 ετη της ανωτέρα και δίνεις στο 4ο για πτυχιο??? αν ναι, τοτε πράγματι συμβαίνει σε μερικά ωδεία, αν και σε άλλα σε αφήνουν να δώσεις και στο 3ο ετος. (μονο το Αθηνων νομίζω απαιτεί 4 χρονια τρομάρα του.....)

    Ευχαριστώ marilloumajore για την απάντησή σου. Εγώ νόμιζα πως τελειώνοντας τα 3 χρόνια του υποχρεωτικού Αρμονίας, μπαίνω στο 1ο έτος του Ειδικού Αρμονίας. Είχα σκοπό να κάνω αυτό που ήταν το σωστό, το ενδεδειγμένο, για να μάθω σωστά και όχι βεβιασμένα μόνο για να πάρω ένα χαρτί

    Εσύ ίσως το λες πιο καθαρά από ό,τι μου το είπαν. Λες δηλαδή ότι έχουν δημιουργήσει εθιμικά το σύστημα αυτό των "Κατατακτηρίων εξετάσεων", επομένως όποιος έχει τελειώσει το Υποχρεωτικό, με τις εξετάσεις αυτές συνεχίζει στο 2ο έτος του Ειδικού. Εγώ είπα ότι "θέλω να κάνω το 1ο έτος", με πρόθεση να κάνω το σωστό.  Γι' αυτό είπε και ο δάσκαλος "θα δώσεις τις εξετάσεις είμαι σίγουρος θα τις περάσεις και αν θέλεις το 1ο έτος, παρακολούθησε το 1ο έτος. Αν πάω στο 2ο έτος δεν έχω χάσει τίποτα, μια και το μάθημα είναι δε "ατομική βάση";

    Για την "τάξη του διπλώματος του πιάνου" έτσι το άκουσα όπως το είπες και το επιβεβαίωσες εσύ ως προς ορισμένα Ωδεία.


    caterina08
    04.09.2011, 16:35

    [ τροποποιήθηκε από τον/την caterina08, 23-11-2013 02:04 ]


    NikosVy
    04.09.2011, 19:56

    Παράθεση:

    Το μέλος caterina08 στις 04-09-2011 στις 16:35 έγραψε...

    Εγω θα στο γενικευσω. Σε οποιοδηποτε οργανο η θεωρητικο που μπορεις να αποκτησεις πτυχιο απο καποιο ωδειο πρεπει να παρακολουθησεις μαθηματα 2 χρονων... ακομα και αν (σε ιδιαιτετα για παραγειγμα) εσυ εισαι ανωτερα γ πρεπει να μπεις στην ανωτερα ...[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 04-09-2011 17:45 ]

    Δεν σε καταλαβαίνω

    Παράθεση:
    Το μέλος caterina08 στις 04-09-2011 στις 16:35 έγραψε...

    ...γιατι εφοσον περασεις τις εξετασεις δε θα εχεις προφανως καποιο κενο δεδομενου οτι η υλη στο α ετος ειναι η ιδια σε υποχρεωτικο και ειδικο...[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 04-09-2011 17:45 ]

    Δηλαδή άσκοπα έκανα το Υποχρεωτικό της Αρμονίας, θέλεις να πείς;

     

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 04-09-2011 19:57 ]


    music4u
    04.09.2011, 21:32

    Δεν έμαθες κάτι λιγότερο από όλες αυτές τις σπούδές, απλά....την πάτησες! Είναι σύνηθες σε ωδεία αυτή η τακτική διότι κάνοντας 3 χρόνια θεωρία- σολφέζ , και 2 υποχρ. Αρμονία+4ο και 5ο Σολφέζ και μετά 3 χρόνια ειδικό σε έχουν 8 χρόνια!

    Ενώ αν κάνεις 3 θεωρία και μετά ΑΜΕΣΩΣ κατάταξη για 1ο ειδικό σε έχουν 6 χρόνια. 2 λιγότερα.

    Απλά οικονομικά!!!

    Καλλιτεχνικά τώρα, στα υποχρεωτικά ΔΕΝ μπλέκει πουθενά το Υπουργείο, ενώ στο ειδικό για να δώσει πτυχίο θα πρέπει να "ΔΕΙ" οτι υπάρχει ένας μαθητής που ξέρει θεωρία και θα μάθει αρμονία. Μετά από αυτή την κατάταξη θα ξαναέρθει το Υπουργείο να σε τσεκάρει στο πτυχίο. Αυτη τη σημασία έχει η κατάταξη, κάτι σαν έλεγχος-τσεκάρισμα.

    Απλά πιος ο λόγος να μάθεις υποχρεωτική αρμονία (δηλαδή ένα 60%) και μετά να ξαναμάθεις αρμονία για το ειδικό. Πάς μια και καλή στο ειδικό.


    NikosVy
    04.09.2011, 22:59

    Ας υποθέσουμε ότι είναι τα πράγματα έτσι όπως τα είπες. Εγώ έκανα συγχρόνως το 1ο και 2ο έτος του υποχρεωτικού Αρμονίας την πρώτη χρονιά που πήγα στο Ωδείο και το 3ο έτος τη δεύτερη χρονιά.

    Έμαθα αρκετά πράγματα από Αρμονία. Αλλά χρειάζομαι πολύ περισσότερα ακόμα. Έκανα επίσης και προχωρημένο Σολφέζ. Το πιάνο και τα ακουστικά τα έκανα σε ιδιαίτερα μαθήματα και έχω πολύ δρόμο μπροστά μου. Εμένα δεν με ενδιαφέρει απλά να πάρω ένα πτυχίο στο Ειδικό Αρμονίας και να εξασκήσω συγκεκριμένο επάγγελμα. Δεν θα εξασκήσω τέτοιο επάγγελμα.

    Θέλω να προχωρήσω όσο μπορώ για να καταλάβω τουλάχιστον την Οργανογνωσία, το πως γίνεται η διεύθυνση της Ορχήστρας, τα μυστικά της σύνθεσης και όσο καταφέρω να μάθω από όλα αυτά. Η δοκιμασία των Εξετάσεων και των τίτλων είναι πολύ χρήσιμη και η πιστοποίηση των εξετάσεων είναι ένα σωστό και αποτελεσματικό τέστ και δοκιμασία, με βάση την οποία μπαίνει κανείς στον κόπο να προσπαθήσει κάθε φορά και το δυσκολότερο (γι' αυτό δεν μ' αρέσει η ιδέα ενός απλού "ακροατή").

    Επομένως στο σημείο αυτό που είμαι, το σωστό είναι να γραφτώ κανονικά στο Ειδικό της Αρμονίας, 1ο ετος όπως μου είπαν, και να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις στο Κεντρικό του Εθνικού Ωδείου στην Αρμονία (με γραπτή εξέταση μέχρι και την 5η μεθ' εβδόμης) για να μπω απ' ευθείας στο 2ο έτος και έτσι να κάνω το 2ο και 3ο έτος του Ειδικού και στη συνέχεια να συνεχίσω αντίστiξη;

    Ούτως ή άλλως και να είχα μπει απ' ευθείας στο 1ο έτος Ειδικού Αρμονίας όπως λες, πάλι δεν θα είχα κάποια καθυστέρηση ώστε το πιάνο μου να φτάσει σε επίπεδο Μέσης; (είμαι πολύ πολύ πιο κάτω σε επίπεδο, μόλις τώρα άρχισα ένα MENUET στην αρχή στο Anna Magdalena του Μπαχ)

    Πως μπορώ να αποκομίσω ό,τι καλύτερο, με το υπάρχον σύστημα;

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 04-09-2011 23:02 ]


    caterina08
    05.09.2011, 18:05

    Για να μπεις στο ειδικο ΔΕΝ γραφεσαι. Περνας απο εξετασεις. Σε οποιο ωδειο και αν εισαι. Αν το επιπεδο σου ειναι μετριο και πανω περνας στο 2ο ειδικο, ενω αν εχεις κενα στο 1ο. Τις εξετασεις δεν τις γλιτωνεις. (οταν φυσικα εξεταστεις στην αρμονια α υποχρεωτικου και οχι στην γ θεωρια)

    Επομενως δηλωνεις οτι θες να εξεταστεις για ειδικο, περνας και παρακολουθεις 2ο και 3ο με τα υποχρεωτικα τους φυσικα, περνεις πτυχιο με λιαν καλως και πανω και συνεχιζεις αντιστιξη με τα υποχρεωτικα της κι αυτη.... και παει λεγοντας.

    Αν δεν υπηρχε ενημερωση απο το ωδειο σου για το "τι ειναι ειδικο" στο τελος της γ θεωριας και εφοσων θα σε ενδιεφερε κατι τοτε.... οφειλεις να τους ριξεις ενα γερο βρισιμο και να αλλαξεις ωδειο.

    Σε οποιο ωδειο και να πας θα ακολουθηθει η ιδια διαδικασια οσον αφορα το ειδικο. Στο οργανο περνας κατατακτηριες και σε βαζουν αυτοι σε οποια ταξη του συστηματος τους πιστευουν οτι ανταποκρινεσαι...

    Υπαρχει και η καλη πλευρα των πραγματων. Τωρα εχεις αποκτησει περισσοτερη μουσικη εμπειρια, ωριμοτητα και ικανοτητα απο πριν. Απλα τωρα ΤΙΠΟΤΑ δεν απαγορευεται....!!! Εκμεταλλευσου το!


    NikosVy
    05.09.2011, 19:53

    Δεν είχα τελειώσει Γ' θεωρία, αλλά με ιδιαίτερα με τη δασκάλα του πιάνου μου. Οπότε, δεν μπορώ να τους βρίσω. Θα επωφεληθώ από τα καλά, όπως λες, μέχρι εκεί που μπορώ.Θα δώσω εξετάσεις επιζητώντας να μπω στο Β΄έτος ειδικού Αρμονίας, ελπίζοντας ότι θα φτάσει και το επίπεδό του πιάνου μου στο επίπεδο Μέσης (όπως απαιτείται) εγκαίρως.

    Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τις συμβουλές.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : NikosVy στις 06-09-2011 00:04 ]