ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Επιστολή Αρχιεπισκόπου στον Παπαδήμο

    antwnispatra
    02.02.2012, 20:00

    Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του τόπου που υποθηκεύεται απευθύνει με επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα αναφέρει στην επιστολή του πως η υπομονή των Ελλήνων εξαντλήθηκε και δεν μπορεί να αγνοείται ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης “ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους».

    Συντάξεις κόπηκαν, μεροκαματιάρηδες είναι σε απόγνωση και η ανασφάλεια έχει φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι, σημειώνει ο κ. Ιερώνυμος.

    Μόνα θετικά σημάδια είναι πως αυτές τις ώρες, λέει ο κ. Ιερώνυμος, ξεπροβάλλει το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων που στηρίζουν  τους απελπισμένους.

    Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτηρίζει όλες τις πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα (Βλ. Μνημόνιο) αποτυχημένες, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να ζητούνται και άλλα σκληρότερα, επώδυνα και άδικα μέτρα «στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας».

    «Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο» λέει ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του στον Πρωθυπουργό και αφήνει αιχμές για την επιθυμία τους να υποθηκεύσουν την εθνική μας κυριαρχία.

    «Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας», κάνοντας λόγο για «ύποπτη εμμονή σε αποτυχημένες συνταγές. Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας».

    Ο Αρχιεπίσκοπος καλεί όλους να αποκρούσουν τους έξωθεν εκβιασμούς και τις θανατηφόρες συνταγές τους, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν».

     

    Ολόκληρη η επιστολή:

    Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

    Σπαράσσεται η καρδιά και θολώνει ο νους μας με όσα συνέβησαν τους τελευταίους καιρούς και εξακολουθούν να συμβαίνουν στον Τόπο μας.
    Άνθρωποι με αξιοπρέπεια χάνουν, από τη μία στιγμή στην άλλη, τη δουλειά, ακόμη και το σπίτι τους.

    Το φαινόμενο των αστέγων, αλλά και των πεινασμένων – φαινόμενο κατοχικών εποχών – παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες μέρα με τη μέρα.

    Το ίδιο και τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα νέα παιδιά, τα καλύτερα μυαλά του Τόπου, παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης.
    Οι πατεράδες μας δεν μπορούν να ζήσουν, μετά τις δραματικές περικοπές των συντάξεών τους.

    Οικογενειάρχες και ιδίως οι πιο φτωχοί, οι πολύτεκνοι, οι μεροκαματιάρηδες, βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των μισθών τους και τους αβάσταχτους νέους φόρους.

    Η πρωτόγνωρη καρτερία των Ελλήνων εξαντλείται, η οργή παραμερίζει τον φόβο και ο κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης δεν μπορεί να αγνοείται πια, ούτε από εκείνους που διατάσσουν, ούτε από εκείνους που εκτελούν τις φονικές συνταγές τους.

    Στις δύσκολες και - αναντίλεκτα- κρίσιμες αυτές ώρες, οφείλουμε όλοι να ξέρουμε και να καταλαβαίνουμε τι σημαίνει το γεγονός ότι η ανασφάλεια, η απόγνωση και η κατάθλιψη έχουν φωλιάσει σε κάθε ελληνικό σπίτι.

    Ότι προκάλεσαν δυστυχώς – και συνεχίζουν να προκαλούν – ακόμη και αυτοκτονίες, εκείνων που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το δράμα των οικογενειών και τον πόνο των παιδιών τους.

    Μπροστά σε όλα αυτά, η Εκκλησία της Ελλάδος αξιοποιεί κάθε δυνατότητα αλληλεγγύης. Και είναι θετικό που, μέσα στην τόση καταχνιά, ξεπροβάλλει η ευαισθησία, το φιλότιμο και ο αγνός πατριωτισμός των Ελλήνων.

    Για να δώσει ένα πιάτο φαϊ, ένα ρούχο, μια ανάσα ζωής στους απελπισμένους.

    Δυστυχώς, όμως. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται πλέον, το δράμα της Πατρίδας μας όχι μόνο δεν τελειώνει εδώ, αλλά μπορεί να προσλάβει και νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

    Ζητούνται, άλλωστε, τις ώρες αυτές, ακόμη σκληρότερα, ακόμη πιο επώδυνα, ακόμη πιο άδικα μέτρα, στην ίδια αδιέξοδη και αποτυχημένη γραμμή του πρόσφατου παρελθόντος μας.

    Ζητούνται ακόμη μεγαλύτερες δόσεις ενός φαρμάκου που αποδεικνύεται θανατηφόρο.

    Ζητούνται δεσμεύσεις που δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αναβάλλουν μόνο προσωρινά τον προαναγγελθέντα θάνατο της Οικονομίας μας. Και υποθηκεύουν, ταυτόχρονα, την εθνική μας κυριαρχία.

    Υποθηκεύουν τον πλούτο που έχουμε, αλλά και αυτόν που μπορεί να αποκτήσουμε στα εδάφη και τις θάλασσές μας.

    Υποθηκεύουν την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Εθνική μας Αξιοπρέπεια.

    Απογοητευμένοι, απελπισμένοι και ανήσυχοι Ελληνες μας ρωτούν και ζητούν υπεύθυνες, ειλικρινείς και πειστικές απαντήσεις.

    Ρωτούν τι τους ξημερώνει η επόμενη ημέρα.

    Ρωτούν που πάει η Πατρίδα μας. Ρωτούν τι επιτέλους μπορεί να σταματήσει το δράμα.

    Τι μπορεί να ξαναγεννήσει την χαμένη ελπίδα. Δυστυχώς όμως !
    Στη διαμόρφωση των αποφάσεων, οι φωνές των απελπισμένων, οι φωνές των Ελλήνων, αγνοούνται προκλητικά.

    Δυστυχώς, σήμερα, οι Έλληνες δεν βρίσκουμε απάντηση ούτε στα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται, ούτε στα όσα ζητούνται από τους ξένους.
    Είναι, μάλιστα, τουλάχιστον ύποπτη η εμμονή τους σε αποτυχημένες συνταγές.

    Και είναι προκλητικές οι αξιώσεις τους σε βάρος της Εθνικής μας κυριαρχίας. Και αυτό είναι, ίσως, το πιο ανησυχητικό. Δεν μπορεί, άλλωστε να αγνοείται από κανέναν ότι οι αντοχές των ανθρώπων γύρω μας εξαντλήθηκαν. Όπως εξαντλήθηκαν και οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας.

    Και βέβαια, δεν μπορεί παρά να υπάρχουν μπροστά μας και άλλοι δρόμοι.

    Δρόμοι πνευματικής ανάτασης και οικονομικής ανάταξης.

    Δρόμοι δημιουργίας, ελπίδας και προοπτικής.

    Δρόμοι ανοικτοί για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα.

    Σε αυτούς τους δρόμους οφείλουμε να πορευθούμε όλοι, με τη συναίσθηση της μετάνοιας. Ενώνοντας τις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας.
    Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους. 

    Έχοντας, πάνω απ’ όλα, ακλόνητη τη βεβαιότητα, ότι με τη βοήθεια του Θεού και την πίστη στις δυνατότητές μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.
    Η Ελλάδα του Πολιτισμού, η Ελλάδα της Ιστορίας, η Ελλάδα των Παραδόσεων δεν μπορεί να χαθεί ούτε γιατί κάποιοι το πίστεψαν, ούτε γιατί κάποιοι μπορεί να το θέλουν. Η Ελλάδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Μπορεί, και πάλι, να τραβήξει μπροστά.

    Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε,

    Αυτόν τον δρόμο αναζητούμε και προσδοκούμε οι Έλληνες σήμερα...

    ΠΗΓΗ: www.romfea.gr


    antwnispatra
    02.02.2012, 20:09

    "Αποκρούοντας, ταυτόχρονα, τους έξωθεν εκβιασμούς και απορρίπτοντας τις θανατηφόρες συνταγές τους."

     

    Από τις πιο δυνατές γράσεις της επιστολής.

    Μια επιστολή-καμπανάκι που πολλοί σχολίαζαν καιρό τώρα πως χρειαζόταν.Πολλοί ισχυρίζονται πως ο Αρχιεπίσκοπος έδρασε πολύ πιο αργά από ότι θα έκανε ο προκάτοχος του.

    Έστειλε αυτή λοιπόν την επιστολή στον διορισμένο πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο και να δούμε αν θα υπάρξουν αντιδράσεις.

    Αν και δε νομίζω να "ιδρώσει" το αυτί κάποιου ούτε αυτή τη φορά.


    mary_omikron
    02.02.2012, 21:16
    Αν είχαν αυτιά για να ιδρώσουν πρωτίστως θα άκουγαν τον λαό που ωρύεται..
    jorge
    03.02.2012, 00:58
    Σε ποιό από τα συρτάρια του Μαξίμου να κατέληξε;
    antwnispatra
    03.02.2012, 01:01

    Στα "χαμηλά" τους...που θα λεγε και ένας καλός φίλος.

    Τα συρτάρια φυσικά. {#emotions_dlg.whistling}


    trelakias
    03.02.2012, 01:42

    Παράθεση:

    Το μέλος mary_omikron στις 02-02-2012 στις 21:16 έγραψε...

    Αν είχαν αυτιά για να ιδρώσουν πρωτίστως θα άκουγαν τον λαό που ωρύεται..

     

    Μήπως αυτός ο λαός πρέπει να ξυπνήσει και να κατέβει στο δρόμο επιτέλους κάποια στιγμή? Μήπως πρέπει να αντιδράσει αντί να προβληματίζεται και να περιμένει με σκυφτό το κεφάλι?


    mary_omikron
    03.02.2012, 01:56

    Ασφαλώς και πρέπει Παναγιώτη... ηγεσία με πειθώ και μπροστάρηδες δεν βλέπω που να εμψυχώσουν για το "νέο" και οι ασθενικές κινητοποιήσεις που σκάνε μύτη κατά καιρούς είναι καταδικασμένες εν τη γενέσει (κοίτα Σπίθα Ε.ΛΑ.Δ.Α κλπ). Που είναι ο ηγέτης που θα "κουνήσει" τον λαό?


    optiras
    03.02.2012, 10:03

    Θα συμφωνήσω με τον πεντατονικό...

    Πιο πολύ το ερμηνεύω σαν μια διεκδίκηση ρόλου από μεριάς της εκκλησίας στην επόμενη κατάσταση(το σκηνικό το είδα πιο πριν στην ιταλία με παρόμοιες κινήσεις του βατικανού)...

    Άλλωστε είναι και ευκαιρία να αλλάξει  επικοινωνιακά την αρνητική εικόνα που δημιουργήθηκε από την συμπόρευση της εκκλησίας με το πολιτικό  κατεστημένο (βαβύλης,μητροπολίτες,μκο,προνόμια της εκκλησίας,βατοπέδια,εφραίμηδες,βίλες,εμπλοκή με ξένα παιγνίδια εξουσίας-ισραήλ,ρωσία,τουρκία,σκόπια-με μικρό γιατί αναφέρομαι στο κράτος και όχι στην πρωτεύουσα του κρατιδίου κτλ,δηλώσεις μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κτλ...).

    Για την ταμπακιέρα τίποτα!

    Δεν λέω ότι αυτά που αναφέρει η επιστολή δεν υπάρχουν...Υπάρχουν και τα βλέπουμε όλοι...Αλλά νομίζω ότι από πίσω κρύβεται το παιγνίδι εξουσίας για την επόμενη μέρα....

    Άλλωστε ο τιτανικός βυθίζεται και έτσι όλοι σπεύδουν να τον εγκαταλείψουν (μμε-αυτά που έχουν απομείνει,εκκλησία..)

    Στην Θεσσαλονίκη είναι γνωστές οι πολιτικές παρεμβάσεις της εκκλησίας για την κατεύθυνση των πιστών προς συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις...Δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει....

    Απλώς για το θεαθήναι πρέπει να δείξει και η εκκλησία αλλαγή στάσης...'Αλλιώς κινδυνεύει και αυτή να απωλέσει τα προνόμιά της-που δεν είναι και λίγα-στην μπόρα που πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα...

    Δεν είναι τυχαίο ότι η επέμβαση έρχεται τώρα,τρία χρόνια σχεδόν μετά την αρχή της κρίσης, που φαίνεται πως όλα είναι χαμένα....

    Και δεν είδα ουσιαστικές παρεμβάσεις...Ούτε ιδιαίτερο κράξιμο/καταδίκη κάποιων νοοτροπιών παλιότερα(άλλη ομοιότητα με τους ''κακούς'' του βατικανού...)

     

     

     


    Post αρνητικής αξιολόγησης
    o-Zone
    03.02.2012, 12:47

    Παράθεση:

    Το μέλος mary_omikron στις 03-02-2012 στις 01:56 έγραψε...

    Ασφαλώς και πρέπει Παναγιώτη... ηγεσία με πειθώ και μπροστάρηδες δεν βλέπω που να εμψυχώσουν για το "νέο" και οι ασθενικές κινητοποιήσεις που σκάνε μύτη κατά καιρούς είναι καταδικασμένες εν τη γενέσει (κοίτα Σπίθα Ε.ΛΑ.Δ.Α κλπ). Που είναι ο ηγέτης που θα "κουνήσει" τον λαό?



     

    Αν χρειαζόμαστε "ηγεσία με πειθώ" και "μπροστάρηδες" για να βγούμε στο δρόμο, να διαμαρτυρηθούμε για τα άδικα και ανάλγητα μέτρα και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας, τότε είμαστε "χαμένοι από χέρι", που λένε...

    Δε μιλάμε για τίποτε "νέο" στη παρούσα φάση. Διεκδικούμε τα ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ μας!

    Το ότι "οι ασθενικές κινητοποιήσεις που σκάνε μύτη κατά καιρούς είναι καταδικασμένες εν τη γενέσει (κοίτα Σπίθα Ε.ΛΑ.Δ.Α κλπ)", παρόλο που δε συμφωνώ μαζί σου (...), δεν οφείλεται στις κινήσεις-κινητοποιήσεις αυτές καθαυτές, αλλά στο ότι κάποιοι κάθονται στη βολή του δερμάτινο καναπέ τους  και περιμένουν τους άλλους "να βγάλουν το φίδι απ' τη τρύπα".

    Θα πρέπει κάποια στιγμή, να αναλογιστούμε ΣΟΒΑΡΑ την ατομική ευθύνη που έχουμε για τη ζωή μας και τη κοινωνία μας...


    mary_omikron
    03.02.2012, 13:17

    @ ο-Ζone Είμαι της παλιάς σχολής και έτσι το αντιλαμβάνομαι, δεν αντιλέγω σ΄αυτά που λες για το ξεβόλεμα του δερμάτινο καναπέ αλλά πιστεύω ότι εκδηλώσεις αγανάκτησης ή διεκδικήσεων από ετερόκλητο πλήθος, πότε για το ένα και πότε για το άλλο,  χωρίς οργάνωση, διασκορπίζεται ή ατονεί  και δεν γίνεται χείμαρρος. Μπορεί να κάνω λάθος και μακάρι να διαψευστώ.

    Ναι, έχουμε ατομική ευθύνη ο καθένας και πρέπει να βγούμε στους δρόμους (όπως λες), όμως τι ακριβως από την εξέλιξη φρέναρε ο δρόμος? και προφανώς τις δημοσκοπήσεις τις είδες, η Σκύλα τώρα πιστεύεται καλλίτερη απ΄τη Χάρυβδη και μεταξύ τυφλών βασιλεύει μονόφθαλμος ... τι να πει κανείς μετά απ΄αυτό? να μην αναρωτηθεί πού είναι το "νέο" και οι μπροστάρηδες?


    gikostas
    03.02.2012, 21:16

    Τώρα ξύπνησε ο Jeronimo.Έπρεπε να φτάσουν οι Έλληνες στα όρια της εξαθλίωσης και να υποθηκευθεί το μέλλον της χώρας;Όλους αυτούς τους δήθεν τους έχω σιχαθεί!!!Απο όπου κι αν προέρχονται.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : gikostas στις 03-02-2012 21:17 ]


    klefths
    03.02.2012, 22:20
    Τι? Ο φτωχουλης αρχιεπισκοπος ειναι κι αυτος παιδι του λαου? Τιποτα για την εκκλησιαστικη περιουσια ομως δεν ανεφερε. Αυτα ειναι για τους βαθια θρησκευομενους και ανω των 60 που αρχιζουν και αυτοι να δυσανασχετουν βλεπωντας τον κληρο να εχει δυο υματια τυπου land rover και να μην δινουν το ενα. Οι υπολυποι εχουν πια παρει χαμπαρι τον ρολο της εκκλησιας, ιδιος ρολος και επι δικτακτωριας, ιδιος και επι κατοχης, ιδιος και επι τουρκοκρατιας, παντα οι ρασοφοροι και ειδικα οι ηγετες τους απολαμβαναν προνομια ενω το ποιμνοιο τους υπεφερε. Προδοτες.
    yiannisyiannis
    04.02.2012, 10:10

    O φίλος Pentatonikos ανέφερε ότι αυτές οι επιστολές δεν έχουν νόημα και καλύτερα θα ήταν να επικοινωνούσε μαζί του τηλεφωνικώς ή με skype, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατ' αρχάς, σίγουρα επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικώς, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Οι επιστολές πρωτοκολλούνται και αρχειοθετούνται, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορείς να ασκήσεις νομικές πιέσεις ή να εγείρεις απαιτήσεις, σε περίπτωση που γραπτώς προειδοποίησες για κάτι, αλλά έφαγες γείωση. Αντίθετα, με τον προφορικό λόγο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, γι' αυτό και το γνωστό λατινικό ρητό λέει «Verba volant, s c r i p ta manent» όπου στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν".

    Για το φίλο Klefths, που έκανε πάσα σε άλλο θέμα, έχω να πω τα εξής πολύ σύντομα. Η εκκλησία έχει εκχωρήσει πάνω από το 95% της περιουσίας της στο κράτος, με 3 νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν και αποτελούν σήμερα νόμους του κράτους. Ευτυχώς που δεν παραχώρησε το 100% της περιουσίας της, διότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα την έτρωγαν κι αυτή τα λαμόγια. Σήμερα εν μέσω κρίσης, η εκκλησία -εκτός των άλλων- προσφέρει 250.000 μερίδες φαγητό καθημερινά.

    Κι εγώ θα προτιμούσα ο αρχιεπίσκοπος να έπαιρνε θέση νωρίτερα, αλλά από την άλλη δεν είναι πολιτικός. Κι εκτός αυτού, εγώ που είμαι ανώνυμος μπορώ να λέω οτιδήποτε. Εκείνος όμως κατέχει ένα θεσμικό ρόλο κι αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε πει, θα εκληφθεί ως μια επίσημη θέση της εκκλησίας. Και είμαι σίγουρος πως αν έκανε κάτι τέτοιο, οι ίδιοι που σήμερα λένε γιατί ο αρχιεπίσκοπος δεν μιλάει, θα ξεσπάθωναν και θα έλεγαν ότι η εκκλησία προσπαθεί να αναμιχθεί στα πολιτικά, να επηρεάσει τον πρωθυπουργό, θέτει σε κίνδυνο το PSI και άλλες μπούρδες.

    Πάντως όπως και να έχει, νομίζω πως είναι άστοχο να λέμε ότι δεν γίνεται τίποτε, να ισοπεδώνουμε και να απαξιώνουμε όλα όσα κάνει η εκκλησία, μόνο και μόνο από μια εμπάθεια. Ακόμη κι ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο γνωστός συγγραφέας κι εκδότης της Ρήξης, πρώην πολέμιος της εκκλησίας, ανέκρουσε πρύμνη, διότι αναγνώρισε την μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρεται σήμερα. Φανταστείτε να είχε εκχωρήσει το 100% της περιουσίας της τι θα γινόταν. Όχι 250.000 μερίδες ημερησίως αλλά ούτε 250 δεν θα μπορούσε να προσφέρει.


    -----------------
    Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, σαν ταξιδάκι αναψυχής μ’ ένα κρυμμένο τραύμα.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : yiannisyiannis στις 04-02-2012 10:12 ]


    mary_omikron
    04.02.2012, 10:41

    Παράθεση:

    Το μέλος yiannisyiannis στις 04-02-2012 στις 10:10 έγραψε...

    O φίλος Pentatonikos ανέφερε ότι αυτές οι επιστολές δεν έχουν νόημα και καλύτερα θα ήταν να επικοινωνούσε μαζί του τηλεφωνικώς ή με skype, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Κατ' αρχάς, σίγουρα επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικώς, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Οι επιστολές πρωτοκολλούνται και αρχειοθετούνται, έτσι ώστε στο μέλλον να μπορείς να ασκήσεις νομικές πιέσεις ή να εγείρεις απαιτήσεις, σε περίπτωση που γραπτώς προειδοποίησες για κάτι, αλλά έφαγες γείωση. Αντίθετα, με τον προφορικό λόγο κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, γι' αυτό και το γνωστό λατινικό ρητό λέει «Verba volant, s c r i p ta manent» όπου στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν".

    Συμφωνώ κι εγώ για το δεοντολογικό της επιστολής, η θέση και η άποψη δημοσίων θεσμικών προσώπων καταγράφεται πρωτοκολλάται και παραμένει σε αντίθεση με την ευκαμψία του προφορικού λόγου που πολλοί  -το έχουμε δει- τον ανακαλούν ή τον ανασκευάζουν.

    Παράθεση:

    Η εκκλησία έχει εκχωρήσει πάνω από το 95% της περιουσίας της στο κράτος, με 3 νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ψηφίστηκαν και αποτελούν σήμερα νόμους του κράτους.

    Εκχώρησε το 95% της περιουσίας της? Δεν ντρέπομαι να πω οτι είμαι εντελώς αδιάβαστη και θα σου ήταν εύκολη κάποια επί πλέον πληροφόρηση?


    yiannisyiannis
    04.02.2012, 11:09

    Μary_omikron όλοι μας είμαστε αδιάβαστοι πάνω σε διάφορα θέματα, τα οποία δεν μας κέντρισαν το ενδιαφέρον για να εμβαθύνουμε. Η εκκλησία παρεχώρησε περίπου το 96% της περιουσίας της στο ελληνικό δημόσιο, με τους νόμους 1072/1917, 2050/1920 και κυρίως με τον σκανδαλώδη νόμο 4684/1931, βάση του οποίου αποφασίστηκε η ρευστοποίηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας. Κι όπως καταλαβαίνεις, αντί τα κτήματα να δωθούν στους απόρους γεωργούς και κτηνοτρόφους, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία, μετά τη ρευστοποίηση, ότι εισπράχθηκε κατασπαταλήθηκε και εξανεμίστηκε . Αλλά και αυτό το 4% περίπου της περιουσίας που παρέμεινε, δεν έμεινε εντελώς ανέγγιχτο.  Με διάφορες συμβάσεις όπως την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", το νόμο Τρίτση κλπ. έβαλαν -και βάζουν ακόμη- χέρι και σ' ότι απέμεινε. Ολοκληρωμένη μελέτη για την εκκλησιαστική περιουσία, με στοιχεία και ντοκουμέντα περιέχει η έκδοση της Αγροτικής Τράπεζας του 1988, η οποία έγινε εξ αφορμής του νόμου 1700/87, γνωστού και ως νόμου Τρίτση.


    mary_omikron
    04.02.2012, 11:22

    Με νόμους του 1917,1920,1931 και 1952...!!! Ενδιαφέρον και θέλει επέκταση, είμαστε off topic, άνοιξα νέο θέμα "περί εκκλησιαστικής περιουσίας" με αφορμή την απάντησή σου για να συζητηθεί εκτενέστερα.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 04-02-2012 11:58 ]


    o-Zone
    04.02.2012, 13:43

    Αν δε κάνω λάθος, η Εκκλησία της Ελλάδος και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν προσφέρουν τις 250.000 (;) μερίδες φαγητού από τα δικά τους έσοδα ή τη ρευστοποίηση της περιουσίας των, αλλά απλώς συλλέγουν, μεταφέρουν και αποθηκεύουν (και αυτό μάλιστα, άκουσα ότι πλέον δεν είναι εφικτό λόγω περιορισμένων αποθηκευτικών χώρων και μέσων μεταφοράς) τρόφιμα που προσφέρουν οι απλοί πολίτες, μέσα από ένα δίκτυο αλληλεγγύης-πρόγραμμα, που έχει στηθεί στα μεγαλύτερα supermarkets (κι όχι μόνο) όλης της χώρας. Δηλαδή, απλώς "ηγείται" της πρωτοβουλίας και διανέμει (με ότι αυτό μπορεί να υποκρύπτει) τα τρόφιμα που προσφέρει ο απλός κόσμος.

    Πάντως, το να αυτοεξαιρούνταν η εκκλησιαστικοί υπάλληλοι (κληρικοί, κλπ.) και οι ενορίες από την υποχρέωση του Κράτους να τους πληρώνει και να τους συντηρεί μέσα από το κρατικό προϋπολογισμό (δηλαδή από το φορολογούμενο Έλληνα) θα ήταν μια πραγματική ανακούφιση για τα οικονομικά της χώρας και μια ουσιαστική κίνηση "καλής θέλησης" για το Εκκλησιαστικό κατεστημένο.


    -----------------
    Επιλέγεις τη μουσική που ακούς, όπως επιλέγεις τους φίλους σου.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : o-Zone στις 04-02-2012 13:44 ]


    antwnispatra
    04.02.2012, 14:01

    Ακριβώς,δεν κάνεις λάθος.Και αν ανατρέξουμε στο παρελθόν μπορούμε να βρούμε περίπτωση στην οποία συγκεντρώθηκε βοήθεια από  απλούς πολίτες και παρέμεινε στο "ράφι".

    Η τωτινή προσπάθεια έχει μπροστάρηδες τους ιδιοκτήτες μεγάλων super market που λειτουργούν στη χώρα,καθώς και γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό (με μεγάλη διαφήμιση μέσω της όλης ενέργειας).

    Όσο για την κίνηση "καλής θέλησης" που αναφέρεις,μένει σε επιστολές προς το παρόν,επειδή s c r i p ta manent όπως αναφέρθηκε ή για "τα μάτια του κόσμου" που επίσης αναφέρθηκε και με βρίσκει πιο σύμφωνο.


    yiannisyiannis
    04.02.2012, 17:25

    Αυτό το έργο κάπου το 'χω ξαναδεί.