Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που μπορεί να μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ένα άγνωστο πρόσωπο; Η ομοιότητα των φυσιογνωμικών του χαρακτηριστικών με τα δικά μας, απαντούν Αμερικανοί ψυχολόγοι. Το επιχείρημα τους το στηρίζουν σε σειρά ερευνών που διεξήγαγαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο του εν λόγω ψυχολογικού πειράματος ζήτησαν από 144 φοιτητές να δουν ζεύγη φωτογραφιών άλλων φοιτητών.
Κάθε φορά καλούνταν να υποδείξουν ποια μεταξύ των δύο προσώπων που έβλεπαν, θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εμπιστευτούν. Η πλειοψηφία διάλεξε την "αντανάκλαση" της. Δηλαδή, πρόσωπα που διέθεταν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά τους. Αυτό που δεν γνώριζαν οι φοιτητές ήταν ότι τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που επέλεγαν είχαν προηγουμένως υποστεί επεξεργασία ούτως ώστε να αποκτήσουν ομοιότητες με τη δική τους φυσιογνωμία. Το συμπέρασμα είναι απλό εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας δρ Λιζα ΝτεΜπρούιν: "οι άνθρωποι ακούσια αναγνωρίζουν την ομοιότητα. Αυτό τους οδηγεί να θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους 'δικούς τους' και άρα να τους εμπιστεύονται".
Άλλο εμπιστοσύνη, άλλο έρωτας
Οι ίδιοι φοιτητές ρωτήθηκαν κατά πόσο ένιωσαν να έλκονται από τα πρόσωπα που επέλεξαν ως αξιόπιστα. Η πλειοψηφία απάντησε αρνητικά. Μάλιστα προτίμησε για πιθανoούς συντρόφους, ανθρώπους με τελείως διαφορετικό παρουσιαστικό.
Αυτή η "συγγενική" ομοιότητα λοιπόν αποδείχτηκε ως απωθητικός παράγοντας για σεξουαλική σχέση.
"Τα αποτελέσματα στηρίζουν την άποψη ότι οι άνθρωποι ενστικτωδώς εμπιστεύονται τους ομοίους τους: ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανήκουν στην ίδια 'οικογένεια'. Ταυτόχρονα τους ίδιους τους αποκλείουν ως πιθανούς συντρόφους εξαιτίας του κόστους της αιμομιξίας" δήλωσε η ΝτεΜπρούιν .
Η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά και τώρα συνεχίζεται στα Πανεπιστήμια Αμπερντίν και Σεν Αντριους των ΗΠΑ.
πηγή:www.typos.com.cy
Προφανής η σχέση του κειμένου με την κοινότητα μας έτσι;