ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Η ομοιότητα φέρνει την εμπιστοσύνη

    andri14
    04.04.2005, 11:21
    Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που μπορεί να μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ένα άγνωστο πρόσωπο; Η ομοιότητα των φυσιογνωμικών του χαρακτηριστικών με τα δικά μας, απαντούν Αμερικανοί ψυχολόγοι. Το επιχείρημα τους το στηρίζουν σε σειρά ερευνών που διεξήγαγαν σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο του εν λόγω ψυχολογικού πειράματος ζήτησαν από 144 φοιτητές να δουν ζεύγη φωτογραφιών άλλων φοιτητών.

    Κάθε φορά καλούνταν να υποδείξουν ποια μεταξύ των δύο προσώπων που έβλεπαν, θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εμπιστευτούν. Η πλειοψηφία διάλεξε την "αντανάκλαση" της. Δηλαδή, πρόσωπα που διέθεταν παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά τους. Αυτό που δεν γνώριζαν οι φοιτητές ήταν ότι τα πρόσωπα στις φωτογραφίες που επέλεγαν είχαν προηγουμένως υποστεί επεξεργασία ούτως ώστε να αποκτήσουν ομοιότητες με τη δική τους φυσιογνωμία. Το συμπέρασμα είναι απλό εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας δρ Λιζα ΝτεΜπρούιν: "οι άνθρωποι ακούσια αναγνωρίζουν την ομοιότητα. Αυτό τους οδηγεί να θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους 'δικούς τους' και άρα να τους εμπιστεύονται".

    Άλλο εμπιστοσύνη, άλλο έρωτας

    Οι ίδιοι φοιτητές ρωτήθηκαν κατά πόσο ένιωσαν να έλκονται από τα πρόσωπα που επέλεξαν ως αξιόπιστα. Η πλειοψηφία απάντησε αρνητικά. Μάλιστα προτίμησε για πιθανoούς συντρόφους, ανθρώπους με τελείως διαφορετικό παρουσιαστικό.

    Αυτή η "συγγενική" ομοιότητα λοιπόν αποδείχτηκε ως απωθητικός παράγοντας για σεξουαλική σχέση.

    "Τα αποτελέσματα στηρίζουν την άποψη ότι οι άνθρωποι ενστικτωδώς εμπιστεύονται τους ομοίους τους: ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανήκουν στην ίδια 'οικογένεια'. Ταυτόχρονα τους ίδιους τους αποκλείουν ως πιθανούς συντρόφους εξαιτίας του κόστους της αιμομιξίας" δήλωσε η ΝτεΜπρούιν .

    Η έρευνα διεξήχθη για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά και τώρα συνεχίζεται στα Πανεπιστήμια Αμπερντίν και Σεν Αντριους των ΗΠΑ.


    πηγή:www.typos.com.cy

    Προφανής η σχέση του κειμένου με την κοινότητα μας έτσι;
    revekka
    04.04.2005, 11:29
    Μην ξεχνάμε πως η έρευνα αυτή έγινε στην αμερική, πως υπάρχουν αδέρφια που δε μοιάζουν και άνθρωποι με καμία συγγένεια που μοιάζουν. Ότι το πείραμα στηρίχθηκε μόνο σε απαντήσεις φοιτητών ενός πανεπιστημίου και τώρα προχωράει σε άλλα πανεπιστήμια αλλα τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα στον τύπο! Οπότε οι φοιτητές που θα ρωτηθούν επόμενοι ξέρουν ήδη τις ερωτήσεις και το σκεπτικό πίσω απο την έρευνα.

    it is not the ordinary things that threaten to close an open mind


    [ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: revekka on 04-04-2005 11:53 ]
    vouliakis
    04.04.2005, 11:51
    Συμπτωματικά, στην πρώτη σελίδα του pathfinder.gr, υπάρχει ένα εκτενές άρθρο με τίτλο Από πού ξεκινά η εμπιστοσύνη;
    revekka
    04.04.2005, 21:56
    Το θετικό που υπάρχει στο άρθρο είναι αυτό:
    Η αγάπη είναι μια πρωτόγονη, βασική συναισθηματική κατάσταση. Το ίδιο είναι και η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη έχει το παιδί για τη μητέρα του, εμπιστοσύνη υπάρχει και ανάμεσα σε ένα ερωτικό ζευγάρι."
    Η μελέτη του συγκεκριμένου εγκεφαλικού κέντρου και των λειτουργιών του μπορεί να έχει εφαρμογή πέρα από το συναίσθημα της εμπιστοσύνης, υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Montague. "Ελπίζουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση παθήσεων όπως η σχιζοφρένια και ο αυτισμός."

    To αρνητικό είναι πως στα πειράματα χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο εμπιστοσύνης μεταξύ των ζευγαριών, το αν θα δώσουν με ευκολία χρήματα ο ένας στον άλλο...


    vouliakis
    04.04.2005, 23:01
    Δεν ήταν βέβαια και ό,τι καλύτερο.
    Όμως, στο πείραμα για την εμπιστοσύνη, τα ζευγάρια δεν ήταν ζευγάρια στη ζωή, αλλά φοιτητές (από όσα κατάλαβα άγνωστοι μεταξύ τους).
    Το ένα μέλος κάθε ζευγαριού ήταν στο κολέγιο Baylor (Χιούστον), ενώ το άλλο στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Pasadena (Καλιφόρνια), "σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων ο ένας από τον άλλο".



    MariannaP
    05.04.2005, 10:09
    Quote:

    Το μέλος andri14 στις 04-04-2005 στις 11:21 έγραψε:

    "Τα αποτελέσματα στηρίζουν την άποψη ότι οι άνθρωποι ενστικτωδώς εμπιστεύονται τους ομοίους τους: ανθρώπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανήκουν στην ίδια 'οικογένεια'. Ταυτόχρονα τους ίδιους τους αποκλείουν ως πιθανούς συντρόφους εξαιτίας του κόστους της αιμομιξίας" δήλωσε η ΝτεΜπρούιν .




    Συμπέρασμα: Το ένστικτο μας οδηγεί να επιλέγουμε συντρόφους τους οποίους δεν εμπιστευόμαστε...
    Χμμμμ... είναι κι αυτή μια εξήγηση!
    Anyway, αν σε αυτόν τον πλανήτη όλα αυτά είναι φυσιολογικά από που πάνε για τον Άρη;
    StavmanR
    02.08.2007, 13:32
    Δε σε σώζει ούτε ο ’ρης, αλλά ούτε και ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος.

    Αυτή την έρευνα την είχα διαβάσει κάποια στιγμή. Φαίνεται να ισχύει σε γενικές γραμμές, αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν αντίστοιχες στις οποίες ο καθένας εμπιστεύεται άτομα της φυλής του περισσότερο από αντίστοιχα άλλων φυλών. Το ίδιο ισχύει με το χρώμα, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση κλπ.