ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Απειλούν οι υπολογιστές την ύπαρξη της ανθρωπότητας;

    mary_omikron
    26.11.2012, 14:49

    computer

    Απειλούν οι υπολογιστές την ύπαρξη της ανθρωπότητας;

    Κορυφαίοι διανοητές και επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου Κέμπριτζ ανησυχούν ότι είναι θέμα χρόνου τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας, ιδίως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, να γίνουν τόσο έξυπνοι και ικανοί, που να στραφούν εναντίον των ανθρώπων που τους δημιούργησαν, απειλώντας έτσι την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας…Γι’ αυτό τον λόγο, ορισμένοι επιφανείς ακαδημαϊκοί αποφάσισαν να πάρουν πιο σοβαρά το ζήτημα και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν εντός του 2013 ένα νέο επιστημονικό Κέντρο για τη Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου (www.cser.org). Μεταξύ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας είναι ο Χάου Πράις, καθηγητής φιλοσοφίας στην έδρα «Μπέρτραντ Ράσελ», ο βασιλικός αστρονόμος και καθηγητής κοσμολογίας & αστροφυσικής λόρδος Μάρτιν Ρις, μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών, καθώς και ο προγραμματιστής λογισμικού Γιαν Τάλιν, ένας από τους ιδρυτές του Skype και εσχάτως «ευαγγελιστής» των δυνητικών τεχνο-απειλών.

    Το νέο Κέντρο θα καταπιαστεί με κάθε τεχνολογία και ανθρωπογενές φαινόμενο που μπορεί να απειλήσει την ύπαρξη της ανθρωπότητας, όπως η βιοτεχνολογία- συνθετική βιολογία, η νανοτεχνολογία, η ακραία κλιματική αλλαγή και η τεχνητή νοημοσύνη.

    Όπως είπε ο Πράις, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του βρετανικού πανεπιστημίου, «στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης, κάποια στιγμή, σε αυτόν ή τον επόμενο αιώνα, μπορεί να αντιμετωπίσουμε μία από τις μείζονες μεταβολές στην ανθρώπινη -ίσως και ακόμα και στην κοσμική- ιστορία, όταν η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεφύγει πια από τους περιορισμούς της βιολογίας». Στο μέλλον, προειδοποίησε, «όταν δεν θα είμαστε πλέον τα εξυπνότερα όντα στον πλανήτη», η ανθρωπότητα μπορεί να βρίσκεται «στο έλεος μηχανών που δεν θα είναι κακόβουλες, απλώς τα ενδιαφέροντά τους δεν θα μας συμπεριλαμβάνουν».

    http://www.anatropinews.gr/2012/11/26/%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%8D%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BE%CE%B7-%CF%84%CE%B7/


    Hastaroth
    26.11.2012, 20:42

    Οταν,στά τέλη τού 19ου αιώνα,ο Richard Trevithick έφτιαξε ένα από τα πρώτα αυτοκινούμενα-και δή ατμοκινούμενα-οχήματα,η Βρετανική κυβέρνηση το εθεώρησε ώς μέγιστη απειλή γιά την ανθρωπότητα διότι,μεταξύ άλλων,θα ετρόμαζε τα βοοειδή στα χωράφια και έτσι αφ'ενός οι αγελάδες δέν θα παρήγαν γάλα,τα δέ βόδια και μοσχάρια θα πέθαιναν από τον τρόμο τους-οπότε θα εσημειώνετο έλλειψις κρέατος παγκοσμίως άν η "διαβολική αυτή εφεύρεσις" διαδιδόταν παντού.Απ'όσο ξέρω όμως,τα αυτοκίνητα δέν απείλησαν την ύπαρξη τής ανθρωπότητος-παρ'όλο που σήμερα διαθέτουν και GPS,γιά να μάς λένε από μόνα τους πώς να τα οδηγήσουμε εκεί που θέλουμε.Φυσικά,δέν μάς το λένε "από μόνα τους"-δέν διαθέτουν αυτήν την νοημοσύνη.Ανθρωποι είναι αυτοί που φτιάχνουν τα προγράμματα με τα οποία λειτουργεί το GPS και τα άλλα συστήματα πλοήγησης και εν γένει κυκλοφορίας.

    Οι ίδιοι φόβοι εκφράστηκαν πάντοτε γιά οποιαδήποτε εφεύρεση τού ανθρώπου-οι ίδιοι εκφράζονται και γιά τους υπολογιστές,που και αυτοί όμως δημιούργημα τού ανθρώπου είναι.Δέν πρόκειται να γίνουν ξαφνικά από μόνοι τους "έξυπνοι" οι υπολογιστές,άν δέν βρεθούν άνθρωποι που θα φτιάξουν κατάλληλα προγράμματα,θα αναπτύξουν υπερ-πολύπλοκα νευρωνικά δίκτυα κλπ.Και τότε όμως,πάλι θα λείπη από τα κατασκευάσματα αυτά η συνείδηση τής ύπαρξής τους,αυτό που έχει ο άνθρωπος (και πολλά άλλα ζωικά είδη) και ορίζεται ώς "έχω συναίσθηση τής ύπαρξής μου" (self-awareness).Μ'άλλα λόγια,ένα ρομπότ αποκλείεται να αποκτήση ποτέ συναίσθηση τού ότι υπάρχει.

    Οσο γιά το τί θα γίνη στο "απώτερο,μακρυνό μέλλον",αυτό δέν μπορούμε να το ξέρουμε εμείς,ούτε όμως και θα το ζήσουμε.....   


    mary_omikron
    26.11.2012, 21:03

    Αυτές είναι και δικές μου αλλά και οι συνήθεις σκέψεις όλων, αλλά αυτοί οι "κορυφαίοι διανοητές" που αναφέρονται στό δημοσίευμα από τι ακριβώς αισθάνονται απειλή σε σημείο μάλιστα να βιάζονται να δημιουργήσουν μέσα στο 2013 το νέο επιστημονικό Κέντρο για τη Μελέτη του Υπαρξιακού Κινδύνου (www.cser.org) ? Μήπως σε ενδεχόμενο επιστημονικό λάθος?

    Δεν γνωρίζω παρά ελάχιστα και εντελώς επιγραμματικά για την τεχνητή νοημοσύνη και αναδημοσίευσα το άρθρο ελπίζοντας ίσως  ενημερωθώ από τις απαντήσεις.


    freak
    26.11.2012, 21:37


    noizreduction
    26.11.2012, 23:34

    Παράθεση:

    Το μέλος Emmanuelle στις 26.11.2012, 16:51 έγραψε...

    Κάποια στιγμή στο απώτερο μακρινό η’ κοντινό μας μέλλον τα robots παραβιάζοντας τον πρώτο και δεύτερο νόμο της  ρομποτικής του Ισαάκ Ασίμωφ  καθώς και τον μηδενικό νόμο της ρομποτικής θα κάνουν και αυτά την επανάσταση τους… Το πότε θα γίνει αυτό είναι άγνωστο, αλλά κάποια στιγμή –θεωρητικά- θα γίνει… Το τι επιπτώσεις θα έχει κάτι τέτοιο όταν θα γίνει τότε, δεν θα μπορούμε -εκ των καταστάσεων τότε…-  να τις υπολογίσουμε… Αλλά μπορούμε να τις αναλογιστούμε στον παρόντα χρόνο…





    Ο μηδενικος νομος ομως οδηγησε το Ρομποτ Ντανιελ να δωσει λυση στο προβλημα της Γαλαξιακης Αυτοκρατοριας, ασχετα εαν ο Ασιμωφ ποτε δεν συνεχισε τη σειρα...

    Και ο Μηδενικος Νομος του Ασιμωφ ειναι προϊον 2 διαφορετικων ρομποτ, το ενα με την ικανοτητα αναγνωσης του ανθρωπινου νου ( Ρομποτ Γκισγκαρντ ) και το αλλο ως ανθρωπομορφο ρομποτ που ειχε την ικανοτητα να ξεφυγει στις σκεψεις των τριων νομων χωρις να μπλοκαρει το ποζιτρονικο του εγκεφαλο ( Ρομποτ Ντανιελ ). Μαλιστα στο "Ρομποτ και Αυτοκρατορια" o Γκισγκαρντ στην ουσια "σβηνει" και δινει τη γνωση της τηλεπαθειας στον Ντανιελ.

    Αυτο που θελω να πω με τα παραπανω, ειναι πως ο Ασιμωφ ποτε δεν ειχε καταστροφικη σκεψη για το Ρομποτ και παντα ηθελε ( οπως και ο ιδιος αναφερει στο εισαγωγικο σημειωμα του βιβλιου "Ερχονται τα Ρομποτ" ) να αποδειξει πως αλλο ο Φρανκεσταϊν και το καταστροφικο δημιουργημα του κι αλλο το Ρομποτ και η χρηση του απο τον ανθρωπο.

    Ιδιαιτερα για τον Ασιμωφ, αξιζουν συγχαρητηρια γιατι ηταν ο πρωτος επιστημονας που αξιοποιωντας τις τοτε γνωσεις συνεδεσε την αυτονομη σκεψη των μηχανων με την εξελιξη του ανθρωπου!! Βεβαια ηταν αρκετα ουτοπιστης σε πολλα θεματα, ομως παντα προσεγγιζε το θεμα με νηφαλιοτητα. Εξου και η αναγκη των 3 νομων!

    Οι 3 νομοι ( 4 μαζι με τον μηδενικο νομο ) ειναι συγγραφικα δημιουργηματα και δεν υφιστανται πρακτικα! Μην συγχεουμε ασχετα πραγματα μεταξυ τους!
    -----------------

    Dreamcatcher Music DreamCatcher

    [ τροποποιήθηκε από τον/την noizreduction, 26-11-2012 23:35 ]


    Mad4U
    27.11.2012, 00:09
    Ρε παιδια τι λετε τι γαλαξιες και terminator? Ποιος φτιαχνει τα PC? Ο ανθρωπος, το pc ξερει 2 λεξεις περναει δεν περναει ρευμα. Οι ανθρωποι δημιουργουν και καταστρεφουν την ανθρωπότητα.