Η έκταση σου δεν έχει ανοιξει πλήρως γιατί είναι ακόμα νωρίς! Συνεπώς είναι ακόμα πολύ νωρίς να σκέφτεσαι για σοπράνο η μετζοσοπράνο. Το φά κατω απο το μεσαίο ντο μπορούν να το τραγουδήσουν άνετα ακομά και οι ψηλές κολορατούρες σοπράνο, γι αυτό δε αποτελεί ένδειξη. Σημασία είχε το χρώμα της φωνής και όχι τόσο που βολεύεται τονικά γιατί πάντα τα ψηλά θα χρειαζονται περισσότερη δουλειά, κόπο και προσπάθεια σε αντίθεση με τις χαμηλές νότες που ειναι πιο ξεκούραστες.
Κάποιοι δάσκαλοι σε βάζουν λίγο να φωνάξεις παραπάνω στα πρώτα μαθήματα. Δε πιστεύω πως για λίγα μαθήματα θα είναι καταστροφικό με ένα μέτρο βέβαια. Αν μετά το μάθημα βραχνιάζεις αρκετά και δεν έχεις απλά ενοχλήσεις που υποχωρούν 1-2 ώρες μέτα, πιστεύω πως δεν είναι απόλυτα υγιές.
Η προστασία φωνής δεν διδάσκεται ακριβώς. Προστασία φωνής σημαίνει να βρεις τον πιο υγιή τρόπο και το καλύτερο ακουστικό αποτελεσμα. Δε θα σου πει καμία δασκάλα "σήμερα θα κάνουμε προστασία φωνής". Αυτο έρχεται με τον καιρό την εμπειρία, την εκγύμναση των μυών, την απελευθέρωση του λαιμού και της στήριξης της φωνής με το σώμα.
Καλό θα ήταν να μιλήσεις ξεκάθαρα με τη δασκάλα σου για τους προβληματισμούς σου. Είναι δυσκολο στην αρχή να διακρίνεις τον καλό απο τον κακό δάσκαλο διότι το αυτί σου δεν εχει εμπειρία και δεν αναγνωρίζει το ζόρισμα, το wobbling και άλλα προβλήματα.
Κατα τη γνώμη μου η μελέτη στο σπίτι πρέπει να είναι πιο ήπια απο το μάθημα και να ασχολείται με την περιοχή της φωνής οπου ξεκινάει το πρόβλημα. Λογικά θα αρχίζεις να πιέζεις απο το μεσαίο φα/φα#.
Μιας και αποφάσισες να ασχοληθείς με το τραγούδι, καλό θα είναι να προσέξεις και λίγο τον τρόπο ζωής σου. Να κοιμάσαι 8 ώρες. Να αποφεύγεις να φωνάζεις χωρίς λόγο ή τα μέρη με πολύ φασαρία (καφετέριες με δυνατή μουσική, κλαμπσ) αν έχεις σκοπό να κάνεις μελετήσεις. Να πίνεις νερό (όχι υπερβολές! σε λογικά πλαίσια). Να μάθεις να νιώθεις τη φωνή και να προσαρμόζεις τη μελέτη σου ανάλογα με την υγεία της. (μη τραγουδάς όταν είσαι αρρωστη, όταν εχεις ξενυχτίσει κτλ κτλ)