ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Αν σκέφτονταν όλοι έτσι.... !!!!!

    mary_omikron
    18.03.2013, 12:00

    ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ.........

    “Το 1982 δούλευα σε μεγάλη βιομηχανική Αμερικανική εταιρεία στην Νέα Υόρκη. Η ύφεση άρχιζε και στο Διοικητικό Συμβούλιο γινόταν η συζήτηση για το πόσο κόσμο θα απολύσουμε. Ήμουν υπεύθυνος για το σχέδιο κερδοφορίας και είχα μαζέψει όλες τις προτάσεις από 42 χώρες. Όλοι είχαν προτείνει περικοπές προσωπικού - 15.000 υπάλληλοι παγκοσμίως. Ο κάθε Αντιπρόεδρος έκανε τις προτάσεις του.

    Ο Πρόεδρός μας δεν μιλούσε.

    Κοιτάζαμε όλοι ο ένας τον άλλον και δεν είχαμε ιδέα γιατί ήταν αμίλητος. Όταν τελειώσαμε, ξαφνικά ο Πρόεδρος ζήτησε την άδεια να μιλήσει. Ο λόγος του έχει μείνει αποτυπωμένος στο μυαλό όλων που ήμασταν εκεί, και αν και έχουν περάσει 28 χρόνια, τον θυμάμαι λες και ήταν χθες. Θα τον αναπαράγω όσο πιο σωστά μπορώ, διότι η αξίες που περιέχει είναι αθάνατες και μπορούν να φανούν χρήσιμες σε αυτό που θα ζήσουμε σύντομα.

    «Ο καθαριστής όταν περνά την πόρτα του εργοστάσιου είναι σύζυγος, πατέρας παιδιών που πάει στο σπίτι που χρωστάει και κοιτάζει με υπερηφάνεια αυτά που δημιούργησε και αν και λίγα, του είναι αρκετά.

    Αποφασίζουμε σήμερα να τον διώξουμε. Να χάσει την δουλειά του, να πάει σπίτι άνεργος με μια επιταγή δυο μηνών. Τί θα πει στα παιδιά του; Τί θα πει στην γυναίκα του, πώς να τους εξηγήσει ότι από αύριο χάνει την αξιοπρέπειά του; Και εάν σε τρεις μήνες δεν έχει βρει δουλειά θα χάσει το σπίτι του και ίσως την γυναίκα του. Δεν μπορώ να βάλω την υπογραφή μου σε ένα σχέδιο που καταδικάζει την ζωή και την ύπαρξη τόσων ανθρώπων.

    ΑΛΛΑ, την ιδία στιγμή, έχω και υποχρέωση στους μετόχους μου, που μου εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους, και εάν δεν κάνω κάτι, τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν θα έχουν λεφτά για τις συντάξεις. Οι απολύσεις που όλοι μου προτείνετε μειώνουν τα ετήσια έξοδα κατά $135.000.000. Έκανα ένα απλό υπολογισμό και προτείνω το εξής σχέδιο:

    Ελάττωση του μισθού μου, 75% ελάττωση μισθού όλων των αντιπρόεδρων, 50% ελάττωση μισθού γενικών διευθυντών, 40% υψηλόμισθων στελεχών κλπ. Καμία απόλυση. Θέλω τους αριθμούς σε μια ώρα».

    Σηκώθηκε και έφυγε...κι όπως έφευγε, είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο:

    «Κρίμα που θα παίζετε γκολφ μόνο τρεις φορές αντί για έξι παιδιά...».

    Περάσαμε την θύελλα χωρίς να διώξουμε ούτε ένα άτομο, και σε τρία χρόνια η αξία της μετοχής ήταν $ 147 από $ 7.5 το 1980 πριν αρχίσει η κρίση. Α ναι, είχαμε και 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας από απλούς εργάτες σ' αυτό το διάστημα. Δεν χρειάζεται να πω ότι ο κόσμος έπινε νερό στο όνομά του.

    Το 1992, στο τραπέζι που του κάναμε για την συνταξιοδότησή του (και είχαμε έρθει από όλο τον κόσμο, αν και δουλεύαμε σε άλλες εταιρείες), τον ρωτήσαμε να απαντήσει στον αποχαιρετιστήριο λόγο του, γιατί διάλεξε να κάνει αυτό που έκανε. Oπως το θυμάμαι η απάντηση ήταν:

    «Ακούστε, μπορεί να είχε και συναισθηματικές ρίζες η απόφαση αυτή. Αλλά δεν χωρούν συναισθήματα σε τέτοιες αποφάσεις. Απλώς βρήκα μια λύση που απαντούσε και στη λογική και στο συναίσθημα. Ήμαστε σε 42 χώρες, από τις οποίες οι 38 είναι φτωχές. Θα κατέστρεφα ολόκληρες μικρές κοινωνίες, διότι όπως ξέρετε τα εργοστάσια μας είναι σε κωμοπόλεις. Εάν το έκανα, όπως μου είχατε προτείνει, είναι αυτονόητο ότι θα έφερνα ανθρώπους στην απελπισία. Και κανείς, μα ΚΑΝΕΙΣ, δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει ένας απελπισμένος άνθρωπος. Η πιθανότητα ακόμα και να ΕΚΑΙΓΑΝ το εργοστάσιο ήταν μεγάλη.

    Ενώ εσείς που ήσασταν δίπλα μου, και όλο το μισθό να σας έπαιρνα δεν θα κάνατε τίποτα, γιατί πιστεύετε ότι είστε μέσα στο ΣΥΣΤΗΜΑ, και άνθρωποι που αισθάνονται κομμάτι του συστήματος δεν κάνουν επαναστάσεις. Να θυμάστε, ότι η πραγματική καταστροφή έρχεται όταν ο κόσμος αισθάνεται αποκλεισμένος από το σύστημα, νιώθει αδικία και δεν έχει καμία ελπίδα. Τότε είναι έτοιμος για όλα... και εργοστάσια καίει».

    Σήμερα ζωγραφίζει στο San Francisco και είναι στο στρογγυλό τραπέζι της κουζίνας (άτυπη συνάντηση κάθε 8 εβδομάδες) του Όμπαμα...

    Γιατί το έγραψα;

    Βλέπω όλους τους να βγαίνουν στη τηλεόραση/ράδιο και να μιλούν για διαρθρωτικές αλλαγές (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), ανάγκη για αλλαγή (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ), αλλαγή νοοτροπίας (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ). Όλα αυτά, χωρίς ίχνος συμπόνιας και λογικής σκέψης για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα.

    Ζουν με την φαντασίωση ότι ΑΥΤΟΙ δεν χρειάζεται να αλλάξουν. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν διότι είναι με το ΣΥΣΤΗΜΑ. Έτσι, θα είναι όχι μόνο προστατευμένοι, αλλά η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ (σας θυμίζει κάτι αυτό;) να γεμίσουν περισσότερο τις τσέπες τους.

    Λοιπόν, νάνοι της νοημοσύνης, έγραψα το άρθρο αυτό για να ξέρετε πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι που είναι πραγματικά σκεπτόμενοι. Έτσι, δεν θα έχετε καμία δικαιολογία ότι δεν ξέρατε, όταν όμορφα «εργοστάσια» όμορφα καίγονται... ΠΑΝΤΟΥ!”

    Info:

    Το κείμενο μας ήρθε ανυπόγραφο στο μεηλ. Αξίζει να δημοσιευθεί, ακόμα και σαν διδακτικός μύθος. Αν και γνωρίζω ότι είναι αληθινό.

    www.e-fungus.gr

    ________________________________________

    Πόσο δύσκολο είναι να σκεφτούν και να λειτουργήσουν όλοι με τον ίδιο τρόπο?

    Κι όμως.... θα υιοθετηθεί εύπεπτα σαν διδακτικός μύθος !!!


    noizreduction
    18.03.2013, 12:11

    Μαιρη, δεν πιστευω πως αυτη τη στιγμη ο μεσος επιχειρηματιας/μετοχος/πολιτικος ενδιαφερεται να μειωσει το δικο του κοστος ζωης. Οι απολαβες ειναι αυτες που τον εκαναν να βρισκεται εκει που ειναι ( περα απο τον πολιτικο, που τον ανεκτηκαμε κι εμεις ), οποτε μην περιμενουμε ευαισθησια απο ανθρωπους που δεν καταννοουν τιποτα παραπανω απο τη τσεπη τους!

    Διδακτικος ο λογος του, ελπιζω να ειναι και πραγματικη ιστορια.


    Hastaroth
    18.03.2013, 19:45

    Ο πρόεδρος τής αεροπορικής εταιρίας Cathay Pacific πάντως,έτσι είχε σκεφτεί όταν ο κλάδος τών αερομεταφορών αντιμετώπισε σοβαρώτατη κρίση μετά την 11.09.2001.Θυμάμαι μάλιστα ότι στο σχετικό ρεπορτάζ που είχα διαβάσει τότε,έγραφε ότι ο συγκεκριμένος είπε πως "όλοι ήμασταν μαζί στίς καλές εποχές,όλοι θα είμαστε μαζί και στίς κακές.Δέν θ'απολυθή κανένας και θα το ξεπεράσουμε".

    Επίσης,στην Ιταλία-και μάλιστα μερικά χρόνια πρίν,όταν δέν υπήρχε κάν σκέψη ότι μπορεί να ενσκήψη κρίση-ένας βιομήχανος αποφάσισε να δοκιμάση να ζήση αυτός και η οικογένειά του με τον ίδιο μισθό που έδινε στους εργάτες τής βιομηχανίας του.Και όταν διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν τίς δυσκολίες που αντιμετώπιζαν αυτοί,κατάλαβε πόσο δικαιολογημένο ήταν να κάνη ουσιαστικές αυξήσεις μισθών στο προσωπικό του.

    Αυτά βεβαίως,γίνονται στον έξω κόσμο,όχι στην Ελλάδα τής κρατικοδίαιτης "επιχειρηματικότητας".....