Η Αλβανια αρνηθηκε να καταστραφει στο εδαφος της μερος των χημικων οπλων της Συριας και τελικα θα καταστραφει στην Ελλαδα δυτικα της Κρητης.
Εδώ το άρθρο απο το BBC με την αναλυτική πορεία της επιχείρησης καταστροφής των χημικών.
Πουθενά δεν αναφέρεται η Κρήτη...
l“Η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή στην καρδιά της Μεσογείου, ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σικελία” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΜΚΟ “Αρχιπέλαγος” την οποία συνυπογράφουν 13 ακόμα φορείς και επιστήμονες.
Όπως αναφέρει η ΜΚΟ “υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η διαδικασία να οδηγήσει στην απελευθέρωση τόνων τοξικών αποβλήτων στη Μεσόγειο Θάλασσα, αποτελώντας μία σημαντική απειλή προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αλβανία – οι οποίες διαθέτουν εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων αποβλήτων – έχoυν ήδη αρνηθεί την καταστροφή των χημικών όπλων εντός των συνόρων τους, επικαλούμενες «έλλειψη υποδομών». Ωστόσο, κρίνεται τώρα σαν ασφαλής επιλογή η καταστροφή εν πλω, σε διεθνή ύδατα, όπου ο έλεγχος είναι ουσιαστικά ανέφικτος.
Επιπλέον, η απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων στη θάλασσα, μία δραστηριότητα που κανονικά απαγορεύεται βάσει διεθνών πολυμερών συμφωνιών, επιτρέπεται κατ” εξαίρεση σε στρατιωτικά πλοία που έχουν χορηγηθεί απαλλαγή από συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών – μία αμφισημία που ανέχεται εδώ και χρόνια ο ΟΗΕ. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση της Βασιλείας για τον Έλεγχο των Διασυνοριακών Κινήσεων Επικίνδυνων Αποβλήτων και την Επεξεργασία τους και αυτό θέτει ένα επιπλέον ερώτημα όσον αφορά στην έγκριση της διαδικασίας μεταφόρτωσης, εφόσον αυτό δεν συμβαίνει μέσα σε μία στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Η Ε.Ε., η οποία συμμετέχει στη χρηματοδότηση της επιχείρησης, καθώς και ο ΟΗΕ θα πρέπει να παρέμβουν άμεσα για να προσδιορίσουν μία ασφαλή μέθοδο καταστροφής στην ξηρά. Επιπροσθέτως, η καταστροφή άκρως επικίνδυνων χημικών όπλων με τη χρήση τεχνολογίας, η οποία δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν σε τέτοιο εύρος, θα πρέπει να επανεξεταστεί προς αποφυγήν κινδύνου δηλητηρίασης της Μεσογείου.
Παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της μεθόδου καταστροφής από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), πολλοί εμπειρογνώμονες από τη Μεσόγειο και την Ε.Ε. ανησυχούν εξαιρετικά. Αυτό οφείλεται στους πιθανούς κινδύνους μίας τόσο περίπλοκης διαδικασίας καταστροφής που λαμβάνει χώρα πιλοτικά σε ασταθείς θαλάσσιες συνθήκες. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 20 ημέρες κατά τη διάρκεια δυσμενών χειμερινών καιρικών συνθηκών. Η μέθοδος και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί είναι η Field Deployable Hydrolysis System, η οποία έχει αναπτυχθεί μόνο κατά το τελευταίο έτος, και χρησιμοποιεί μία πληθώρα χημικών παραγόντων για την εξουδετέρωση των όπλων. Αυτή παράγει μεγάλες ποσότητες υγρών τοξικών αποβλήτων, γνωστές ως εκροές. Η μέθοδος και ο εξοπλισμός που εγκαθίστανται στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ MV Cape Ray έχει δοκιμαστεί μόνο μία φορά εν πλω, και για την εξουδετέρωση μίας μικρής ποσότητας χημικών όπλων. Αυτό ξεπερνάται κατά πολύ από το μέγεθος του συριακού οπλοστασίου προς καταστροφή, το οποίο είναι πάνω από 700 τόνους όπλων. Έπειτα, το MV Cape Ray είχε σχεδιαστεί αρχικά για τη μεταφορά τροφίμων και εξοπλισμού, πριν από 36 χρόνια, ενώ συνήθως ένα στρατιωτικό σκάφος πρέπει να παροπλίζεται μετά από 30 χρόνια. Επίσης, δεν είναι στεγανό, και χτισμένο με ένα μόνο κύτος, γεγονός που το καθιστά ακατάλληλο για μία τέτοια επιχείρηση υψηλού κινδύνου λόγω αυξημένης πιθανότητας ατυχήματος. Οι συνέπειες από την ενδεχόμενη απόρριψη (ακούσια ή εσκεμμένη) από στερεά ή υγρά απόβλητα που παράγονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα λόγω του κινδύνου διασποράς μέσα στη Μεσόγειο, μέσω ισχυρών θαλάσσιων ρευμάτων.
Όπως δήλωσε ο Δρ. Γιδαράκος, καθηγητής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, «δεν είναι δυνατό τη στιγμή που απαιτείται εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης και δημόσια διαβούλευση για την κατασκευή ενός απλού βιολογικού καθαρισμού, τέτοιου είδους και κλίμακας διαδικασίες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων να παραμένουν ασαφείς και να γνωστοποιούνται σε κράτη και αρμόδιους φορείς μέσω δημοσιευμάτων του τύπου.»
Τίθενται ερωτήματα σχετικά με την επιλογή τόπου για τη διαδικασία: Γιατί πρέπει το πλοίο που μεταφέρει τα όπλα να ταξιδέψει πάνω από 1.000 μίλια από τη Συρία προς την Ιταλία, σε μία περιοχή όπου η παρακολούθηση είναι σχεδόν ανέφικτη, αντί να παραμείνει σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Συρίας; Γιατί η δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα σε μία από τις βαθύτερες θαλάσσιες τάφρους της Μεσογείου, μία επιβαρημένη περιοχή με ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και ένα ιστορικό παράνομης απόρριψης τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν;
Η επιλογή του τόπου δεν έγινε τυχαία, δεδομένου ότι πολλές χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρή οικονομική κρίση και πολιτική αστάθεια, και αυτό κάμπτει την αντίδραση και την εγρήγορση των πολιτών. Ο OPCW, υπεύθυνος οργανισμός για τη διεργασία, εκμεταλλεύεται αυτές τις συνθήκες και θέτει τον κίνδυνο της μετατροπής της Μεσογείου σε μία περιοχή απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταδικαστεί αυστηρά από τη διεθνή κοινότητα.
Ο χρόνος δε μας αφήνει περιθώρια. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, καθώς η καταστροφή μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα. Η κοινωνία των πολιτών και εξειδικευμένοι επιστήμονες ζητούν άμεση δράση από την Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τις αρχές της Ελλάδα, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Μάλτας και άλλων παράκτιων χωρών της Μεσογείου.
Η διαδικασία της καταστροφής εν πλω πρέπει να ακυρωθεί και μία κατάλληλη ασφαλής εναλλακτική λύση σε χερσαίες εγκαταστάσεις πρέπει να βρεθεί αμέσως – κάπου όπου η παρακολούθηση πιθανών ρυπάνσεων θα καταστεί εφικτή και ο κίνδυνος θα είναι ελεγχόμενος. Η καταστροφή των ιδιαίτερα ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Μεσογείου και των πόρων της, που βρίσκονται ήδη υπό απειλή, θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο.
Πηγή: econews.gr
ΝΟ COMMENT...
Κινδυνολογία στο μεγαλείο της...
Με λίγα λόγια μιλάμε για μια διεργασία υδρόλυσης που εφαρμόζεται πάνω από 10ετία και έχει ερευνηθεί συστηματικά από πολλούς φορείς και μετατρέπει τo sarin (άκρως επικίνδυνο) σε ενώσεις πολύ λιγότερο τοξικές από πολλά άλλα χημικά που βρίσκονται γύρω μας και παράγονται σε αφθονία... Μέχρι τώρα γινόταν σε χερσαίες εγκαταστάσεις και ένας από τους λόγους που εδώ και ένα χρόνο το μετέτρεψαν σε κινητή μονάδα είναι ότι η δυσκολία και το ρίσκο μεταφοράς των όπλων είναι αρκετό.
Ο σχεδιασμός του Cape Ray μια χαρά έχει φροντίσει για όλα (δεν είναι σαν τα υποβρύχια του Τσοχατζόπουλου. Αυτά μόνο εδώ γίνονται). Τα χημικά που προκύπτουν άλλωστε μένουν αποθηκευμένα και προορίζονται για πώληση. Πάνω στο Cape Ray είναι πρόβλημα δηλαδή τα χημικά ενώ μετά όχι? Ή μήπως τόσες χιλιάδες καράβια με χειρότερα χημικά και on board processing απασχόλησαν κανέναν? Εδώ μιλάμε κιόλας για μια απλή σχετικά χημική διεργασία όπου το ζήτημα είναι να μην έχει διαρροές (not a big deal, οι περισσότερες έτσι είναι).
Το αντεπιχείρημα που στέκει (και εκεί πατάνε τα δημοσιεύματα κάνοντας την τρίχα τριχιά εννοείται) είναι η τεχνολογία για το environmental recovery σε πιθανό ατύχημα... Δεν είναι επαρκές ακόμα... so what? είδαμε τα αποτελέσματα στις πλέον γνωστές μεθόδους... είδαμε την ευαισθησία του καθενός γενικότερα, οπότε έχει δίκιο να φωνάζει τώρα...
Το να καθόμαστε να αμφισβητούμε τους μεγαλύτερους παγκόσμιους οργανισμούς επιστημόνων και μηχανικών σε αυτά τα θέματα και να σιχτιράμε τα χημικά από το καφενείο είναι μάλλον αστείο...
Πέρα από το αστείο όμως το τραγικό είναι ότι οτιδήποτε βρίσκεται έξω από την πόρτα μας δεν μας απασχολεί καθόλου. Όταν έριχναν τα χημικά όπλα στη Συρία δεν είδα να πολυνοιάζεται κανένας, ούτε να ψάχνει τι και πως (μάλλον δεν είδαν και πολλοί τις εικόνες καν...) Όταν από το 50 Ρωσσία και ΗΠΑ κατασκευάζουν όπλα με sarin πάλι κανένας δε μίλησε. Όταν βρέθηκαν ίχνη sarin σε τρομοκρατικές ενέργειες πάλι τα ίδια. Το τι κάνει η Συρία ούτε αυτό μας νοιάζει... Το πως βρέθηκαν τέτοια όπλα και τι δουλειά έχουν οι Αμερικάνοι εκεί ούτε κι αυτό... Γιατί καταστρέφουν αυτά μόνο και όχι τα δικά τους, ούτε κι αυτό θα το σκεφτούμε και πολύ (και η Ελλάδα είναι στον OPCW)...
Δεν είναι όλοι σαν εμάς εκεί έξω... Αν έφτιαξαν ένα Cape Ray για τέτοιας σημασίας δουλειές, θα το έκαναν όπως πρέπει. Τα υπόλοιπα είναι Λιακοπουλικού τύπου ιστορίες κατε με.
[ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 12-05-2014 19:14 ]
Λιακοπουλικού ή όχι τύπου ιστορίες, εγώ κρατάω μία επιφύλαξη βάσει όσων διαβάζω.
Αν ήταν ακίνδυνα τελείως, υποθέτω, θα τα κατέστρεφαν παντού.. δε θα υπήρχε καμιά διαμαρτυρία και κανείς δε θα το αρνιόταν (εφόσον είναι για καλό) να καταστραφούν ακόμα και στη "γειτονιά" του.. όπως και κανείς δε θα είχε το παραμικρό πρόβλημα..
Δεν είμαι όμως χημικός(όπως δεν ξέρω αν είσαι και συ τρελάκια μου) οπότε δεν μπορώ να ξέρω.
Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δέχομαι πληροφορίες από παντού και πάντα με την αναγκαία επιφύλαξη.. ένθεν κακείθεν.
Παράθεση:
|
Για να τα καταστρέφουν παντού έφτιαξαν το καράβι, μέχρι τώρα τα κατέστρεφαν στις ΗΠΑ σε χερσαίες εγκαταστάσεις... Δικαίωμα του κάθε κράτους είναι φυσικά να μην θέλει να έρχονται ξένοι τσάμπα να καταστρέφουν όπλα στο χώρο του. Δεν είναι περιβαλλοντικό αλλά και πολιτικό το θέμα και οικονομικό καθώς κάποιος πρέπει να αναλάβει την οργάνωση και το κόστος να επεξεργαστεί μετά τα χημικά που θα προκύψουν... οπότε για να μην γκρινιάζει και κανένας, πάνε σε διεθνή ύδατα και το θέμα λήγει (αν και διάβασα ότι υπάρχουν χώρες που ενδιαφέρονται αλλά υπάρχει deadline λόγω κινδύνου).
Μιλάμε για ένα εργοστάσιο εν πλω... Κάθε μέρα περνάνε ίσως εκατοντάδες τέτοια πλοία που δεν τους δίνουμε σημασία... Μια επιφύλαξη ας την κρατάμε, αλλά αυτό απέχει αρκετά από όσα έχω διαβάσει τελευταία.
Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαίου...
Φωτογραφική δημιουργία του Δημ.Μανιώρου για τον χημικό εφιάλτη
Δυστυχώς, επαληθεύονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο οι χειρότεροι φόβοι των Κρητικών και οι πληροφορίες που από την Τρίτη δημοσίευσε το ekriti, για την επικίνδυνη διαδικασία που λαμβάνει χώρα κάπου κοντά στο νησί, και ακούει στο όνομα: "καταστροφή των χημικών του Ασαντ" (άραγε να είναι μόνο αυτά;) εν πλω. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο ekriti.gr, ο καθηγητής και μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα» Βαγγέλης Πισσίας, η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο, εξέδωσε ανακοίνωση για απαγόρευση της αλιείας από τις 24 Μαίου έως τις 15 Ιουλίου, σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου - νοτιοδυτικά της Κρήτης, νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων! Πρόκειται για την επίμαχη περιοχή, όπου αναμένεται να ξεκινήσει, αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη, η υδρόλυση των χημικών της Συρίας!
Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο είναι μια Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας του FAO, που προωθεί τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων και τη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και στη συνεδρίαση, όπως διαβάζουμε, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 20 Μαίου, συμμετείχε και η Ελληνίδα Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων της ΕΕ, Μαρία Δαμανάκη.
Ο κ. Πισσίας σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για… διπλωματικές κινήσεις, και όλη η δυναμική της αντίδρασης πρέπει να φανεί στη θάλασσα, δίπλα στο Cape Ray. Υπόθεση καθόλου εύκολη, αν αναλογιστούμε ότι γύρω από το πλοίο των χημικών, θα πλέουν περί τα 20 πολεμικά πλοία της διεθνούς δύναμης που προστατεύει το εγχείρημα (Κινέζοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι,Ευρωπαίοι) ενώ θα συνδράμουν και ελικόπτερα. Ερωτηθείς για το πόσο ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο ο κ. Πισσίας υπογράμμισε ότι πρώτοι από όλους πρέπει να κινητοποιηθούν οι ίδιοι οι αλιείς, τα συμφέροντα των οποίων, θίγονται άμεσα, και συμπλήρωσε ότι όλες οι διαδικασίες, όπως συναυλίες και εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση χρημάτων πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Ο καθηγητής τόνισε ότι βασική προϋπόθεση για την υδρόλυση, είναι ο καλός καιρός, με χαμηλά μποφόρ, και έτσι δεν αποκλείεται το cape ray να παραμένει στην περιοχή μέχρι το φθινόπωρο. "Μαζί με τους Κρητικούς, θα συνδράμουν οι κάτοικοι του Γυθείου, και των Κυθήρων, ενώ ευελπιστούμε, ότι θα ξυπνήσει επιτέλους και η Αθήνα, η οποία είχε πέσει στη ραστώνη των εκλογών, την ώρα που ένα έγκλημα που απειλεί τις ζωές μας λαμβάνει χώρα δίπλα μας"...
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ekriti έχουν ήδη γίνει δύο δοκιμές εν πλω του συστήματος υδρόλυσης με χρήση υποκατάστατων αντί για χημικές ουσίες, προκειμένου να διαπιστώσουν οι ερευνητές κι οι χημικοί που βρίσκονται πάνω στο πλοίο πως αντιδρά το σύστημα βαλβίδων και σωληνώσεων. Το αξιοσημείωτο για την διεθνή επιστημονική κοινότητα που έχει το βλέμμα της στραμμένο στο "πείραμα της Μεσογείου" είναι ότι οι χημικοί παράγοντες και οι πρόδρομες ουσίες ενδέχεται να κρυσταλλώνουν μέσα στο δίκτυο των σωληνώσεων, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Διαβάστε Περισσότερα στο: http://www.ekriti.gr/article/ora-miden-gia-ton-himiko-efialti-apagoreytike-i-alieia-sti-mesogeio#ixzz338EaxHc5
Follow us: @ekriti_gr on Twitter | ekriti.gr on Facebook
εγώ θέλω να ξέρω γιατί επιλέχτηκε μια "κλειστή" θάλασσα όπως η Μεσόγειος και όχι ένας ωκεανός.. Ειλικρινά αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος , δεν μπορώ να το χωνέψω ..γιατί έδωσαν την άδεια...Υπάρχει κάποιος επιστήμονας που να λέει αλήθειες τέλος πάντων και να μας καθησυχάσει??Αν δεν υπάρχει κίνδυνος.. σε τι ωφελεί η απαγόρευση Αλιείας??Η καλύτερα..τι πάει να πει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ αλιείας?? Δεν το ξέρα ότι υπάρχουν ψάρια που πληρώνουν μάλλον "νοίκι" εκεί.. και επομένως δεν μετακινούνται οικειοθελώς πουθενά αλλού...
Για όποιον έχει όρεξη να διαβάσει και κάτι άλλο, προτείνω ενδεικτικά τα παρακάτω. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα. Μία πολύ μικρή έρευνα φτάνει για να κάνουμε μια σύγκριση των μεν δημοσιευμάτων με τα δε, οπότε τα συμπεράσματα δικά σας.
Υπουργική απόφαση περί απαγόρευσης για τις ΤΡΑΤΕΣ (εξηγεί και το γιατί):
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/%CE%92%CE%99%CE%A1%CE%A5%CE%92-%CE%91%CE%988
Το περιβόητο ΦΕΚ (22/5) κατεβάζετε εδώ για μια καλύτερη εικόνα του τι λέει.
Μερικά αναλυτικά δημοσιεύματα to the point:
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-25810934
http://www.theguardian.com/world/2014/apr/10/syria-chemical-weapons-disposal-us-ship-cape-ray
http://www.bbc.com/news/science-environment-26373411
Και ένα πολιτικού ενδιαφέροντος για να σκεφτούμε:
http://www.reuters.com/article/2014/02/14/us-syria-crisis-russia-nato-idUSBREA1D0Y120140214