ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Οσοι έχετε κατοικίδια...

    mary_omikron
    02.02.2014, 01:30

    Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα κατοικίδια.

    Τι προβλέπεται.

    Βαριά τα πρόστιμα που φτάνουν ως τις 30 χιλιάδες !!!

    Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα κατοικίδια

    Ψηφίστηκε τη Δευτέρα το ν/σ που φέρνει αλλαγές στο νόμο για τα κατοικίδια αλλά και μεγαλύτερα πρόστιμα για τους παραβάτες.  

    Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο οι βασικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι οι εξής:    

    Θα πρέπει ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου να ενημερώνει τον κτηνίατρό του για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.  

    Η σήμανση (τσιπ) γίνεται υποχρεωτική ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.  

    Όποιος πουλάει ζώα, ακόμη και ένα θηλυκό ζώο αναπαραγωγής, ακόμη κι αν είναι ερασιτέχνης εκτροφέας σκύλων ή γατών θα πρέπει να βγάλει άδεια εκτροφέα.  

    Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

     

    Τα πρόστιμα:  

    Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.  

    Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ. 

    Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.  

    Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.  

    Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.  

    Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.

      Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.  

    Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.  

    Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο.    

    Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.  

    Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.  

    Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ  για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.  

    Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.  

    Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.  

    Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.

    Πηγή: www.lifo.gr


    trelakias
    02.02.2014, 03:08

    Καλά όλα αυτά αλλά εκτός από τις υποχρεώσεις κάτι πρέπει να γίνει και με τα δικαιώματα...


    mary_omikron
    02.02.2014, 12:34

    Βεβαίως και για τα δικαιώματα πρέπει να υπάρξει κάτι αντίστοιχο, αλλά έχω την εντύπωση οτι αυτό πρέπει να το προωθήσουν οι φιλοζωικές οργανώσεις ώστε να γίνει συνείδηση σε όλη την κοινωνία οτι οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς έχουν και δικαιώματα εφόσον τηρούν τις υποχρεώσεις.

    Προσωπικά το θεώρησα θετικό σαν μιά πρώτη αρχή, και με ευχαρίστησε ιδιαίτερα η ποινικοποίηση και τα αυστηρά πρόστιμα της κακομεταχείρισης και της εκτροφής για αγώνες. 

    Βέβαια -όπως διάβασα και στα σχόλια του άρθρου- γίνεται μεν λόγος για τσίρκο και παραστάσεις αλλά ούτε κουβέντα για το δελφινάριο.


    EVAGGELIASAKELLARIOU
    02.02.2014, 16:54

    Καλησπέρα. Κατά τη γνώμη μου κάτι θα έπρεπε να γραφτεί και για τους μη φιλόζωους, οι οποίοι θεωρούν ότι καταπατούνται τα δικαιώματα τους. Ως έχουσα δύο σκυλιά, έχω να πω τα εξής: Με τη γριούλα μου, τα πρώτα χρόνια, είχα αντιμετωπίσει το ρατσισμό των μη φιλόζωων και με τον νεαρό που απέκτησα πρόσφατα αντιμετωπίζω το φόβο της φόλας. Στη Χαρά δεν φόρεσα τσιπάκι, ενώ στον Άρη φορέθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Ζω σε μια πολυσύχναστη γειτονιά της Αθήνας, όπου δεν υπάρχουν παρκάκια και πρασιές. Δηλαδή τι πρέπει πιά να κάνω πιά; Να πληρώνω φόρο πολυτελείας, επειδή έχω μαζέψει δύο αδέπσοτα; Και ναι, να σεβαστώ τα δικαιώματα των άλλων, αλλά με τα δικά μου τι γίνεται;Επειδή ήδη έχω αρνητική γνώμη για τις φιλοζωϊκές ενώσεις και τα συναφή σωματεία, θέλω να σας πληροφορήσω ότι υπάρχουν αφανείς άνθρωποι, οι οποίοι φροντίζουν τα αδεσποτάκια (ζώα και ανθρώπους). Τελειώνοντας και ας χαρακτηριστώ ότι είμαι ακραία,  η άποψή μου είναι ότι οι νόμοι εφαρμόζονται μόνο όταν αυτοί καταπατούνται. Το καθεστώς της ημινομιμότητας-ημιπαρανονομίας είναι το καλύτερο σύστημα για φύγουν οι προκαταλήψεις, οι φοβίες και οι αντιξοότητες. Ταύτα έφη Ευαγγελία-Λιάνα και ο αντίλογος δικός σας. Με εκτίμηση, Ε.Σ.


    -----------------

    Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο  το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την EVAGGELIASAKELLARIOU, 02-02-2014 17:49 ]


    Hastaroth
    02.02.2014, 17:10

    Εγώ στοιχηματίζω τα φρύδια μουη ότι κανείς απ'αυτούς που συμμετείχαν στην σύνταξη τού νομοσχεδίου δέν έχει κατοικίδια.

    Καλή η ποινικοποίηση τής κακομεταχείρισης ζώων,αλλά μερικές διατάξεις τού νομοσχεδίου "μυρίζουν" φορομπηχτική πρόθεση τού κράτους (όπως π.χ. η υποχρέωση να βγάλη κάποιος άδεια εκτροφέα ακόμη και γιά να πουλήση π.χ.κάποια κουταβάκια που γέννησε η σκύλα του-έστω δηλαδή γιά να βγάλη τα έξοδά του που τα είχε στο σπίτι του μέχρι να τα δώση.

    Επίσης,αυτή η διάταξη περί ανυπαρξίας ειδικών κλουβιών στα πλοία "μυρίζει"φορομπηξία.Εδώ και πολλά χρόνια τα ακτοπλοϊκά διαθέτουν μέν ειδικά κλουβιά (και το λέω εκ προσωπικής πείρας,έχοντας ταξιδέψει με ούκ ολίγα από αυτά-τά πλοία εννοώ,όχι τα κλουβιά {#emotions_dlg.biggrin} ),αλλά στα περισσότερα πλοία τά κλουβιά είναι ελάχιστα (το πολύ 4),ενώ τα ταξιδεύοντα μεγάλα σκυλιά είναι συνήθως περισσότερα (κάποια πλοία μάλιστα συγκεντρώνουν την προτίμηση τών κατόχων μεγάλων σκύλων,ιδίως το καλοκαίρι,οπότε μετατρέπονται σε πλωτά "σκυλάδικα").

    Επίσης,εκτός απ'τίς ποινές,νομίζω πως το κράτος θά έπρεπε να φροντίση ώστε στίς μεγάλες πόλεις-όπως στην Αθήνα,γιά παράδειγμα-να δημιουργηθούν ειδικά ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΑ πάρκα σε κάθε γειτονιά,γιά να μπορούν οι κάτοχοι σκύλων να πηγαίνουν εκεί τα ζώα τους γιά τον καθημερινό του περίπατο,χωρίς να τους ενοχλούν οι μή ζωόφιλοι.Διότι όπως προλάλησαν κάποιοι,οι ζωόφιλοι έχουν και δικαιώματα,όχι μόνο υποχρεώσεις.

    ΥΓ.Ελπίζω πως κάποια στιγμή το κράτος θα λάβη μέτρα και γιά την κατάργηση τής χρήσης ζώων στα επιστημονικά πειράματα,αλλά μάλλον ζητάω πολλά και θα επέμβουν εδώ και οι επιστήμονες,που θα πουν ότι τα πειράματα αυτά γίνονται γιά το καλό μας και τα ζώα αυτά θυσιάζονται υπέρ τής επιστήμης (μας-αυτήν την τελευταία λεξούλα δέν δέν την λένε όμως,γιά να μην τους απαγάγη κανείς εξωγήινος να τους χρησιμοποιήση σε πειράματα γιά την δική του επιστήμη...).Αλλά αυτό είναι μιά άλλη μεγάλη κουβέντα....


    -----------------

    Κανείς δέν δικαιούται να με βρίζη εκτός από
    εμένα

    Link
    align=right>[ τροποποιήθηκε από τον/την Hastaroth, 02-02-2014 17:18 ]


    optiras
    12.03.2014, 11:45

    Συγνώμη, τι μπορει να κάνει ένας νόμος ή πιο πολλοί νόμοι όταν η καφρίλα βασιλεύει; Όταν η κακοποίηση ζώων θεωρείται φυσιολογικό πράγμα ή και διασκέδαση;

    Να μείνουμε μόνο στα επεισόδια που αφορούν το καρναβάλι; Το πιο αποκρουστικό είναι το συμβάν στον Τύρναβο με τις κότες και ο βασανισμός τους και η θανάτωση τους από τους καρναβαλιστές...Πιο πολλά εδώ .

    Να αναφερθούμε στην δύσμοιρη κατσίκα στην Ναύπακτο; Πιο πολλά εδώ .

    Όσον αφορά τα κατοικίδια, τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Τα ζώα που πετιούνται ζωντανά στους σκουπιδοτενεκέδες για να αλεστούν από τα οχήματα αποκομιδής σκουπιδιών; Η περίπτωση με τον σκύλο που σώθηκε μόνο λόγω τύχης, ούτε η μοναδική είναι, ούτε σπάνια...Μπορεί κανείς να δει κάποιες περιπτώσεις ακριβώς από κάτω από το άρθρο στο λινκ....Και για πολλά ζώα που σώζονται, υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις που δεν έγιναν καν αντιληπτές....Να μη μιλήσουμε για γατάκια ή κουταβάκια που βρίσκονται συνέχεια πεταμένα στα σκουπίδια ζωντανά...

    Υ.Γ.: πριν επισκεφθεί κάποιος την ιστοσελίδα www.zoosos.gr/ ας είναι προετοιμασμένος: εικόνες, άρθρα είναι πολύ σοκαριστικά...Είναι όμως η απόδειξη του επιπέδου της κοινωνίας στην οποία ζούμε...Όπου ισχύει ο νόμος της ζούγκλας, του δυνατού εις βάρος του αδυνάτου...


    Jazz-Guitar
    12.03.2014, 12:16
    Εκτρέφω παπαγάλους από χόμπι και νομίζω πως τα πτηνά είναι διαφορετική κατηγορία από τα πιο κοινά κατοικίδια (πχ γάτες, σκύλοι). Δεν νομίζω να μπορεί να μπει τσιπ σε παπαγάλο. Ξέρει κανείς αν το νέο ν/σ προβλέπει και για πτηνά;
    EVAGGELIASAKELLARIOU
    12.03.2014, 21:26

    Καλησπέρα, Γιώργο. Γιατί δεν ρωτάς την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ή την Εταιρεία Προστασίας Άγριων Ζώων; Μία από τις δύο εταιρείες εδρεύει στην Αίγινα και οι δυό έχουν ένα καλό δίκτυο συνεργατών. Επειδή έχω επικοινωνήσει μαζί τους δείχνουν ότι κάνουν σοβαρή δουλειά. Ε.Σ.


    -----------------

    Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο  το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την EVAGGELIASAKELLARIOU, 14-03-2014 13:57 ]


    optiras
    13.03.2014, 19:08

    Παράθεση:

    Το μέλος Jazz-Guitar στις 12.03.2014, 12:16 έγραψε...

    Εκτρέφω παπαγάλους από χόμπι και νομίζω πως τα πτηνά είναι διαφορετική κατηγορία από τα πιο κοινά κατοικίδια (πχ γάτες, σκύλοι). Δεν νομίζω να μπορεί να μπει τσιπ σε παπαγάλο. Ξέρει κανείς αν το νέο ν/σ προβλέπει και για πτηνά;

    Μπορείς να ρίξεις μια ματιά στο νόμο όπως δημοσιεύθηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβέρνησης .Αν έχεις απορίες μπορείς να στείλεις μήνυμα στην ιστοσελίδα αδέσποτό ( www.adespoto.gr/ )

    Ο νόμος υπήρχε και εδώ 


    Jazz-Guitar
    14.03.2014, 11:15
    Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση Evaggelia και optiras.