ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Για μια σιωπηρή πανδημία που εξαπλώνεται και έχει επιπτώσεις κάνουν λόγο οι ειδικοί

    axilleas23
    14.03.2014, 10:07

    Για μια σιωπηρή πανδημία που εξαπλώνεται και έχει επιπτώσεις στην κοινωνία, κάνουν λόγο οι ειδικοί.

    Οι τοξικές χημικές ουσίες μπορεί να συνδέονται με την αύξηση που παρατηρείται τελευταία σε όλες τις νευρολογικής φύσης αναπηρίες που παρουσιάζονται στα παιδιά, όπως είναι ο αυτισμός, η διάσπαση προσοχής, η υπερικινητικότητα και η δυσλεξία.

    « Το σοβαρότερο είναι ο μεγάλος αριθμός των παιδιών, των οποίων η εγκεφαλική ανάπτυξη επηρεάζεται από την βλάβη που προκαλούν τοξικές ουσίες . Μια επίπτωση που δεν εντοπίζεται συχνά στο πλαίσιο μιας τυπικής ιατρικής διάγνωσης. Οι χημικές ουσίες που ευρέως χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία συνδέονται με περιπτώσεις παιδιών με ελλειμματική προσοχή, υπολειπόμενη ανάπτυξη και χαμηλές σχολικές επιδόσεις» λέει ο Philippe Grandiean βοηθός καθηγητής στον τομέα της Περιβαλλοντικής Υγείας στο HSPH

    Αποκαλυπτική έκθεση στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Neurology.
    Η έρευνα ειδικών που εκπονήθηκε το 2006 ταυτοποίησε πέντε βιομηχανικές χημικές ουσίες ως «νευροτοξικές που συνδέονται και με την ανάπτυξη» ή χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν ελλειμματική εγκεφαλική λειτουργία. Η έρευνα προσθέτει πρόσφατα ευρήματα για τις χημικές ουσίες αυτές όπως επίσης και πληροφορίες για έξι νέες στις οποίες περιλαμβάνονται το μαγγάνιο , το φθόριο, O-διαιθύλιο που περιέχεται στα φυτοφάρμακα, το DDT που αν και έχει απαγορευτεί σε πολλές χώρες βρίσκεται ακόμη σε ορισμένα φυτοφάρμακα, το τετραχλωροαιθυλένιο (διαλύτης) και οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (επιβραδυντικά φλόγας).

    Η έρευνα δείχνει πιθανούς συσχετισμούς μεταξύ των πρόσφατα αναγνωρισμένων νευροτοξικών ουσιών και των αρνητικών επιπτώσεων που έχουν στα παιδιά.
     Το μαγγάνιο σχετίζεται ως ουσία με τη μειωμένη πνευματική λειτουργία και κινητικά προβλήματα
     Οι διαλύτες που συνδέονται με την υπερκινητικότητα και επιθετική συμπεριφορά
     Ορισμένοι τύποι φυτοφαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν νοητική στέρηση.

    O Grandjean και ο επίσης συγγραφέας Phillip Landrigan, Κοσμήτορας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Mount Sinai, θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμη περισσότερες χημικές ουσίες από τις ήδη γνωστές ως νευροτοξικές , οι οποίες συμβάλλουν σε μια σιωπηρή πανδημία που διαταρράσει τη νευρολογική κατάσταση και την συμπεριφορά ανθρώπων με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεται σταδιακά και να βλάπτεται το κοινωνικό σύνολο. Ο έλεγχος αυτής της σιωπηρής (ή μάλλον ύπουλης) πανδημίας είναι δύσκολος κυρίως λόγω των ελλειπών στοιχείων που θα οδηγούσαν σε απαγόρευση χρήσης ορισμένων χημικών ουσιών και επειδή απαιτείται τεράστια ποσότητα αποδείξεων για να πεισθούν οι κυβερνήσεις και ν αλλάξουν τις σχετικές νομοθεσίες. Πολύ λίγες χημικές ουσίες έχουν τελικά συνδεθεί με την ανάπτυξη της νευροτοξικότητας. Είναι βασικό να ελέγξουμε αυτές τις ουσίες και να προστατέψουμε την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών σε όλο των κόσμο», λένε οι συγγραφείς της έρευνας και προτείνουν υποχρεωτικές εξετάσεις των βιομηχανικών χημικών προϊόντων καθώς και τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου Διαλογής για την αξιολόγηση των βιομηχανικών χημικών ουσιών και για τον συσχετισμό τους με πιθανή αναπτυξιακή νευροτοξικότητα.

    «Το πρόβλημα έχει παγκόσμια διάσταση γι αυτό και η λύση του πρέπει να έχει διεθνή εμβέλεια», λέει ο Grandjan. «Έχουμε τις μεθόδους να ελέγξουμε τα βιομηχανικά χημικά και να εντοπίσουμε τις πιθανές βλαβερές επιδράσεις τους στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Ήρθε η ώρα αυτός ο έλεγχος να γίνει υποχρεωτικός» .

    Το συγκεκριμένο άρθρο βασίζεται σε επιστημονικό υλικό από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ
    Αναφορές σε δημοσιεύματα: 1. Philippe Grandjean, Philip Landrigan. Αποτελέσματα της τοξικότητας στην ανάπτυξη και τη νευροσυμπεριφορά. Lancet Neurology, February 2014 DOI: 10.1016/S1474-4422(13)70278-3  Πηγή: 2. Harvard School of Public Health

    Πηγή:  http://eyclub.gr/%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CF%85%CF%83%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82/  

    [ τροποποιήθηκε από τον/την axilleas23, 14-03-2014 10:09 ]