Α, τέλεια Hastaroth! ΟπότεΣ...
Ας υποθέσουμε ότι ένας μαθητής εισάγεται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με την πρώτη (Tο σενάριο που ακολουθεί είναι άκρως αισιόδοξο!). Ολοκληρώνει τις σπουδές του στον προβλεπόμενο χρόνο, τα 4 χρόνια (Eντάξει, υπεραισιόδοξο!). Στα 22 του είναι πτυχιούχος (Εντάξει λέμε, επιστημονικής φαντασίας!) και έτοιμος να εισέλθει στην αγορά εργασίας. Θα υποθέσω επίσης πως το πρώτο καλοκαίρι μετά την αποφοίτηση του δεν θα κάνει τρελές διακοπές στην Μύκονο για να γιορτάσει το πτυχίο αλλά θα ξεκινήσει να ψάχνει για την πρακτική του ΚΑΙ ότι θα βρει αμέσως εργοδότη.
Με την πρακτική, με τούτα και με τ' άλλα φτάσαμε τα 23. Θα υποθέσω επίσης πως για τα επόμενα 4-5 χρόνια δεν θα κάνει ότι δουλειά να 'ναι απλά για ν' αποκτήσει εργασιακή εμπειρία επειδή δεν θα τον προσλαμβάνει κανείς στο αντικείμενο του λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας (σαν να ζούμε στην Ελλάδα ένα πράγμα που φταις επειδή δεν γεννιέσαι με προϋπηρεσία) και πως αμέσως μετά την πρακτική του ξεκινάει ν' απασχολείται στο αντικείμενο του.
Η επόμενες υπόθεσεις είναι οι εξής: 1) Θα βρεθεί σ' ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον όπου ο εργοδότης του δεν είναι Έλληνας και δεν τον λιώσει στις δουλειές του ποδαριού για τον επόμενο 1-1,5 χρόνο. 2) Οι παλαιότεροι υπάλληλοι δεν έχουν βαρεθεί την ζωή τους, δεν έχουν γίνει ιδιωτικοί υπάλληλοι με απωθημένα δημοσίου, έχουν όρεξη για δουλειά και προσφορά και θα νιώσουν την υποχρέωση να μάθουν την δουλειά σ' έναν νέο άνθρωπο στηρίζοντας τον στο ξεκίνημα της ζωής του. 3) Του παίρνει μόνο 2-3 χρόνια να μάθει ΤΑ ΠΑΝΤΑ γύρω απ' την δουλειά του και αρχίζει να ανεβαίνει στην ιεραρχία πλησιάζοντας το ελληνικό όνειρο της διοικητικής θέσης.
23+3=26 ετών Θα συνεχίσω λίγο με τις υποθέσεις αν μου επιτρέπετε...
Βασιζόμενη στην υπόθεση πως όλα τα παραπάνω είναι πραγματικά, και όχι ουτοπικά, και πως όσοι είναι μεγαλύτεροι από 26 ετών έχουν ανάγκη από ένα smartphone για καθαρά επαγγελματικούς λόγους, θέλω να θέσω μερικά ερωτήματα.
Ερώτημα 1: Αν συμβεί κάτι στην εργασία μας για το οποίο μας χρειάζονται, λογικά θα μας πάρουν τηλέφωνο. Άρα το φυσιολογικό θα είναι να δούμε το κινητό δίπλα στο αυτί. Αν το κινητό είναι στο χέρι και μακριά απ' τ' αυτί, για χρόνο περισσότερο από 25sec (εκτιμώμενος χρόνος που χρειάζεται για να δεις αν έχεις αναπάντητες ή νέα μηνύματα), μάλλον ο χρήστης παίζει ή (τον) παίζει ή κάνει κάτι που δεν είναι επαγγελματικό. Επειδή είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος, θα υποθέσω πως είναι επαγγελματικό και ότι έλαβε ένα e-mail στο οποίο πρέπει ν' απαντήσει. Αν το e-mail περιλαμβάνει τις λέξεις "Πήραμε φωτιά", "Απολύεσαι", "Η εταιρεία κλείνει" ή "Βοήθεια, πνίγομαι...!" (ένας συνάδελφος πνίγεται βρε αδερφέ, κι ένιωσε την ανάγκη να το μοιραστεί με τον συνάδελφο του), αντανακλαστικά ο χρήστης θ' ακινητοποιηθεί απ' το σοκ. Αν ο χρήστης συνεχίζει να περπατάει με το κινητό στο χέρι μάλλον δεν είναι τόσο επείγον. Άρα, λογικά πάντα, ή θα σταματήσει για λίγο στην άκρη του δρόμου ν' απαντήσει ή θα το κάνει κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα. Όοοοοολα αυτά βασίζονται στην υπόθεση ότι εν ώρα εργασίας ο υπάλληλος έχει λόγο να είναι εκτός (τα καλά των διοικητικών) ή ότι το βράδυ στις 11 στο Bar η εταιρεία είναι ανοιχτή και κάποιος στέλνει επαγγελματικά e-mail.
Ερώτημα 2: Στα Μ.Μ.Μ όπου η ισορροπία είναι κάτι που πρέπει να κερδίσεις με πολύ κόπο, πείτε μου έναν επαγγελματικό λόγο που δικαιολογεί το άνοιγμα του Facebook αμέσως μόλις κλείσουν οι πόρτες; Πείτε μου έστω ότι θέλει να ελέγξει την επαγγελματική του σελίδα, θα τα δεχτώ όλα είμαι σε καλοπροαίρετο mood. Το μόνο που κατάφερα να σκεφτώ είναι πως επειδή 11 στις 10 των περιπτώσεων, οι όρθιοι είναι υπεράριθμοι απ' τις προδιαγραφές του οχήματος, ακόμα κι αν θέλεις να πέσεις, δεν μπορείς λόγω έλλειψης ελεύθερου χώρου "προσγείωσης". Ποιός ο λόγος ν' ανησυχείς λοιπόν;
Για το τέλος, θέλω να ζητήσω από κάποιον που έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα της τελευταίας εθνικής απογραφής και είναι καλός στην στατιστική να μου πει:
1) Το ποσοστό του πληθυσμού που είναι είναι 15-26 ετών και κάτοχοι "έξυπνου" κινητού.
2) Το ποσοστό ενεργών φοιτητών που είναι άνω των 22 ετών (για μελλοντική χρήση).
3) Το ποσοστό των εμποροϋπαλλήλων που δεν υπάρχει περίπτωση να ενοχληθούν τηλεφωνικά για επαγγελματικούς λόγους και αν γίνει θα είναι μια συνομιλία διάρκειας 15 sec. "Άκυρο το ρεπό, έλα για δουλειά. Τουτ τουτ.."
4) Το ποσοστό των ανέργων.
5) Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ανάλυση το συγκεκριμένο.
6) Αριθμό επαγγελμάτων, η φύση των οποίων επιβάλλει την κατοχή smartphone αντί ενός συμβατικού κινητού (εισερχόμενες, εξερχόμενες, sms).
(Στην διάρκεια της ζωής μου, έχω κατηγορηθεί πολλές φορές και άδικα ως υπερ-αναλυτική, λόγω φύλου. Καιρός ήταν να πάρω την εκδίκηση μου...)
-----------------
Shattered Glimpses...
[ τροποποιήθηκε από τον/την Chrysanna, 18-09-2014 19:45 ]