Η μπασογραμμή (Walking Bass όπως την αναφέρεις) έχει ένα σημείο εκκίνησης ( συνήθως η τονική του ακόρντου) και έναν προορισμό ( συνήθως η τονική νότα του ακόρντου που ακολουθεί στην αλληλουχία των ακόρντων μια τονικότητας ) .
Η τελευταία νότα που παίζετε στην μπασογραμμή, πριν φθάσετε την τονική της επόμενης συγχορδίας είναι το Leading Tone ( Αν μεταφράζω καλά: Κυρίαρχη/Κορυφαία νότα - κι εγώ χρησιμοποιώ την εγγλέζικη ορολογία) .
Το Leading Tone βοηθά , να οδηγήσει μελωδικά το αυτί σας σε αυτή την επόμενη τονική .
Υπάρχουν λίγοι διαφορετικοί Leading Tones που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά στην τζαζ και δεν έχω εμπειρία για περαιτέρω ανάλυση.
Εγώ χρησιμοποιώ τον όρο :
Μια 5η ( μια καθαρή 5η πάνω από την τονική ) . Αναλυτικά στο άρθρο: ‘’ Μπασοκίθαρο ‘’
Τη νότα αυτή , άποψη μου, τη λέω leading note αφού ακόμα κι αν η αλληλουχία ακόρντων μιας μελωδίας συγκεκριμένης τονικότητας (πχ στην απαιτούμενη βασική αλληλουχία ακόρντων D ματζόρε: D - G - A7 αν παραμένει στατικό πολύ ώρα μόνο το D τότε χτυπάμε και τη μπάσα χορδή Α- ) παραμένει στατική σε ένα ακόρντο ακόμα και τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη σταθερότητα αυτή.
Θα περιμένω κι εγώ , από μουσικούς , ειδικά γνώστες τις τζαζ, περαιτέρω διευκρινήσεις και παραδείγματα.
Ελπίζω να βοήθησα , έστω εγκυκλοπαιδικά.