Καλησπερα και απο μενα........................για μενα το πρωτο πραγμα που πρεπει να δεις ειναι που θελεις να πας,αν δεν ξερεις που θελεις να πας δεν θα φτασεις ποτε.
Για μενα προσωπικα ειναι 2 εντελως διαφορετικα πραγματα ο ηχοληπτης απο το μουσικο παραγωγο,ασχετα με το τι συμβενει σημερα.
Ενας ανθρωπος λοιπον θα πρεπει η να διαλεξει ενα πραγμα να σπουδασει η πολλα,αναλογα με τα λεφτα του με το χρονο του κ.λ.π.
Ο ηχοληπτης αρχικα ειναι ενας ανθρωπος που χειριζεται καποια μηχανηματα μεσα σε ενα χωρο και πρεπει να ξερει το τι κανει το κεθε μηχανημα το τι προσφερει ποιες ειναι οι δυνατοτηες του κ.λ.π. ετσι ωστε να γραψει το αποτελεσμα που θα προκυψει απο ενα ανθρωπο η απο ενα συνολο.
Ο μουσικος παραγωγος πρεπει να εχει γνωση το πως θα στησω ενα τραγουδι,τι θα κανει ποιος,τι ηχος πρπει να βγει και πολλα αλλα.
Αυτος ο ανθρωπος δεν ειναι απαραιτητο να ξερει πως θα χειριστει ενα μηχανημα αλλα πως το τραγουδι θα εχει καλυτερο ηχο,αρα ενορχηστρωση,αρα μουσικες σπουδες πιθανον γνωσεις μαρκετινγκ,τι μηχανηματα θα πρεπει να εχω κ.λ.π.
Οπως βλεπεις ειναι πολλα πραγματα και διαφορετικα που φυσικα και μπορεις να τα σπουδασεις αν θελεις και μπορεις.
Οσο αναφορα το τει η το ιεκ,εγω θα πω πως και στα ιεκ υπαρχουν ανθρωποι με σπουδες διδακτορικα κ.λ.π.
Δεν ειναι απαραιτητο πως εγω αν εχω διδακτορικο οτι σιγουρα θα γινω καθηγητης σε πανεπιστημιο.
Αν θες λοιπον να μαθεις πολλα πραγματα για τον ηχο και με βαθος και πιο πολυ βαση στην θεωρια και λιγοτερο στην πραξη πηγαινε σε τει.
Αν θες περισσοτερο πραξη και λιγοτερο θεωρια πηγαινε σε ιεκ.
Αν θες να γινεις ενας σωστος μουσικος παραγωγος πρεπει να σπουδεσεις μουσικη ενορχηστρωση κ.λ.π. αυτο δεν θα το σπουδασεις ουτε στο τει ηχοληψιας ουτε στο ιεκ.
Στο ιεκ θα παρεις βασεις αλλα θα ειναι μπερδεμενες και οχι γιατι φταιει καποιος καθηγητης,απλα γιατι η μουσικη και αυτα που λεω πιο πανω θελουν χρονια,ουτε 2 ουτε 4. σιγουρα 10 με 12 αναλογα φυσικα με το ποσο ταλεντο εχεις ποσο δουλευεις και με το ποσο σωστος θες να εισαι απεναντι σε καποιον που ζηταει τις υπηρεσιες σου.
Βλεπεις κανονικα δεν υπαρχει κατι ευκολο.............ασχετως εαν σημερα μπορει καποιος να κανει ενα δισκο βαζοντας ενα ηχοληπτη που εχει καποιες βασικες γνωσεις να γραφει μεσα απο ενα synth midi νοτες και να κανει ολη την δουλεια,του μουσικου παραγωγου του ενορχηστρωτη του να κανει mix,rec kai mastering.
Σε αυτη την δουλεια υπαρχει ενας ανθρωπος εξιδικευμενος για καθε κοματι και καθε ρολο που κανονικα εχει γνωσεις για το αντικειμενο του.