Μετά από τα μηνύματα και τα emails πολλών, κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευθουν κάποιες λεπτομέρειες του αλγορίθμου που αποτρέπει τις κακόβουλες ψήφους και προστατεύει την αξιοπιστία και την αξιοκρατία του 4ου Διαγωνισμού Τραγουδιού.
Ελπίζουμε να μην χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω πληροφορίες προκειμένου να "σπάσετε" την ασφάλεια του διαγωνισμού ή να στείλετε στους φίλους σας "κόλπα" για να εισαγάγουν ψεύτικες ψήφους, αλλά μόνο για να λυθούν οι εύλογες απορίες σας.
Συγκεκριμένα λοιπόν, ο αλγόριθμος προκειμένου να εντοπίσει και να διαγράψει ψήφους που δεν θεωρούνται έγκυρες:
α) αναλύει διεξοδικά τις προηγούμενες σελίδες που βρισκόταν ο χρήστης, πριν μπει στη σελίδα του Διαγωνισμού. Αν εντοπίσει κίνηση του χρήστη σε sites που έχουν να κάνουν με hacking ή σε αναζητήσεις στο Google με περιεχόμενο όπως πχ "χάκεμα", "διπλοψηφία", "XSS", "Facebook API hack", τότε η ψήφος θεωρείται κακόβουλη.
β) αναλύει τα εισερχόμενα μηνύματα που έχει ο χρήστης στο MusicHeaven ή στο Facebook και ψάχνει να εντοπίσει φράσεις όπως "ψήφισέ με", "το τραγούδι μου συμμετέχει", "φίλε σε παρακαλώ", "θέλω απλά να σου γνωστοποιήσω", "κι εγώ στο γάμο σου", "να με ψηφίσεις μόνο αν σου αρέσει το τραγούδι μου".
Μετά αναλύει τα εξερχόμενα για φράσεις όπως "βεβαίως φίλε μου", "αλίμονο να μην ψηφίσω συγχωριανό", "αρκεί να βγούμε για καφέ", "άλλη μια ψήφος από μένα" και άλλες.
Αν βρει μηνύματα του χρήστη και στις 2 αυτές κατηγορίες, η ψήφος θεωρείται "κατευθυνόμενη" και κατευθύνεται στον κάδο.
γ) ανιχνεύει το ιστορικό του browser του χρήστη και συγκεκριμένα αν έχει μπει την ώρα της ψήφου σε sites με μουσική, όπως Youtube ή Soundcloud. Αν έχει γίνει αυτό, σημαίνει πως δεν άκουγε τα τραγούδια του Διαγωνισμού, αλλά κάτι άλλο.
δ) Αναζητεί στα δεδομένα του Facebook ή του MusicHeaven πόσο "αξιόπιστος" είναι ένας ψηφοφόρος. Αξιόπιστοι θεωρούνται όσοι ψηφοφόροι έχουν λογαριασμό "gmail", έχουν φωτογραφία προφίλ που να φαίνεται ολόκληρο το πρόσωπό τους και έχουν κάνει like τουλάχιστον σε μια σελίδα που να έχει θέμα τη μουσική.
ε) Λαμβάνει πληροφορία σχετικά με την ηλικία του ψηφοφόρου. Ψηφοφόροι μικρής ηλικίας θεωρούνται περισσότερο επιρρεπείς, επομένως η ψήφος τους θεωρείται ως "ύποπτη" και γίνεται έλεγχος στις λίστες φίλων για πιθανή ύπαρξη τραγουδιστών. Αν βρεθούν τουλάχιστον 2, τότε η ψήφος ακυρώνεται.
στ) Μόνο για χρήστες Facebook: Αν ένα μέλος έχει πολλούς επαγγελματίες μουσικούς ως φίλους, η ψήφος του θεωρείται περισσότερο "ύποπτη" με συντελεστή 1.5. Ο αλγόριθμος στη συνέχεια εντοπίζει κατά πόσον σε αυτούς τους μουσικούς συμπεριλαμβάνονται συγγενείς μέχρι 3ου βαθμού ή δημοφιλείς (πάνω από 3000 φίλους) τραγουδιστές/τριες του αντίθετου φίλου. Αν συμβαίνει αυτό, τότε πιθανότατα έχει μπει να ψηφίσει κάποιον από αυτούς και έτσι η ψήφος ακυρώνεται.
ζ) γίνεται αναζήτηση στο ιστορικό επισκέψεων του μέλους και ενδελεχής ανίχνευση για επισκέψεις σε σελίδες (pages) τραγουδιστών ή τραγουδιστριών που θεωρούνται πως απευθύνονται στη "μάζα". Ο λόγος είναι πως τέτοιοι ψηφοφόροι, που επηρεάζονται από τα lifestyle πρότυπα, θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψήφους "φιλίας". Αντίθετα, αν έχουν ακούσματα πιο "δύσκολα", όπως αυτά που ακούμε εδώ στο MusicHeaven (έντεχνα, Jazz, παραδοσιακά, δημοτικά και συνδυασμούς τους), σημαίνει πως το ίδιο δύσκολα θα επηρεαστούν από φιλίες. Άρα οι ψήφοι τους θεωρούνται έγκυρες.
Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις ολοκληρωθεί το 2ο group.
[ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 01-04-2015 18:06 ]
[ τροποποιήθηκε από τον/την jorge, 02-04-2015 01:21 ]