"Σαν σύννεφο απ' τον καιρό
μονάχο μες τον ουρανό
πήρα παιδί τους δρόμους
[...]"
και τέλος
"Θα 'ναι μια άνοιξη πικρή
που όλα θ' ανοίγουνε στη γη
κι απ' την αρχή θ' αρχίσω"
Ο μέτοικος, Γιώργος Νταλάρας
Γιατί το παραθέτω. Γιατί νομίζω ότι ταιριάζει, εκτός από τους σοφούς στίχους του μεγάλου ποιητή, του Κων.Καβάφη. Γεννιόμαστε, περιπλανιόμαστε, περνάμε από Συμπληγάδες και αποπροσανατολιζόμαστε από Σερήνες, κάνουμε ίσως μάταια πράγματα, για να "συμβαδίσουμε" με το ρεύμα,να μη μας παρασύρουν "τα ορμητικά νερά του καταρράκτη", όπως γράφεις justme, για να προλάβουμε, να μη χάσουμε, να μη χαθούμε!!! Όμως, τελικά αναρωτιεται κανείς: "Να προλάβω τί και να κερδίσω τί;". Και διαπιστώνει ότι είναι πιο σημαντικά(όχι πιο πολλά) αυτά που χάνει από αυτά που κερδίζει. Και ότι όσο κι αν "τρέχει", πάνω που φτάνει στον "προορισμό", ο προορισμός μετακινείται πιο μακριά και πρέπει πάλι να τρέξει να προλάβει τί; Το "άπιαστο" τελικά!
Όμως, ας μην είμαστε απαισιόδοξοι, ή ας μη μιλάμε για "άδικη τύχη"! Την τύχη μας, το "πεπρωμένο" μας, το διαμορφώνουμε οι ίδιοι. Γι'αυτό λοιπόν, ας αφουγκραζόμαστε πρώτα την καρδιά μας και μετά όλα τα υπόλοιπα(μικροπρέπειες και ευτελείς συνήθειες) ή τουλάχιστον, ας περπατάμε κι ας μην τρέχουμε!! Δεν πειράζει κι αν αργήσουμε λίγο!
Γι'αυτό παρέθεσα τους συγκεκριμένους στίχους από το "μέτοικο". Πάντα δίνεται η ευκαιρία για μια καινούρια αρχή. Ακόμη κι αν εχουμε "ενδώσει" στις "σατραπείες". Αφού τις "δεχθήκαμε με απελπισία " γιατί "άλλα ζητά η ψυχή μας και γι'άλλα κλαίει", έχουμε υποχρέωση, θα έλεγα, απέναντι στον εαυτό μας, να "ξεκινήσουμε απ'την αρχή" έστω και μια "άνοιξη πικρή"! Για μας θα'ναι άνοιξη, πάντως! Ρομαντικά όλ'αυτά; Μπορεί.. εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς! Είδαμε που μας έχει οδηγήσει και ο ρεαλισμός!! Χρειάζεται ένα "αντιπαλο δέος" δε νομίζετε; Χωρίς το "αντίπαλον δέος", χάνεται η ισορροπία, το βλέπουμε περίτρανα στη "Νέα Τάξη πραγμάτων"!!!
Λοιπόν, να πω κι εγώ τώρα τί ήθελα να γίνω "Όταν ήμουν παιδί", που λέει και το άσμα;
Έχουμε και λέμε(έχω αλλάξει πραγματικά πολλά "επαγγέλματα", σας προειδοποιώ
):
Σε προσχολική ηλικία τραγουδίστρια, τραγουδούσα συνεχώς. Ακόμη και λόγια ανθρώπων, των γύρω μου, τα τραγουδούσα(απ'ότι μου έχουνε πει οι γονείς). Με αυτοσχέδιες μελωδίες..ΔΕν τολμώ να φανταστώ!!!
Στα έξι μου νηπιαγωγός.
Οταν πήγαινα δημοτικό, τα πρώτα χρόνια δασκάλα.
Μετά, με είχε κουράσει η εκπαιδευση φαίνεται, και έκανα πάλι μια "στροφή" στο τραγούδι.
Από το γυμνάσιο μέχρι τα μισά του Λυκείου, δημοσιογράφος! Το έβρισκα πολύ σπουδαίο(για την κοινωνία) να εργάζομαι για την αποκάλυψη της αλήθειας!!! Όταν κατάλαβα πώς "δουλεύουν" τον κόσμο οι δημοσιογράφοι εγκατέλειψα την ιδέα και στράφηκα σε κάτι πιο "πρακτικό". Ας αφήσουμε λέω τις μεγάλες ιδέες, αν δεν υπάρχει χρήμα δε γίνεται τίποτα, ούτε στην κοινωνία, ούτε στις επιστήμες, ούτε στις τέχνες(απότομη προσγείωση). Και είχα αποφασίσει να γίνω οικονομολόγος.
Τελικά, επειδή είχα βάλει την Πληροφορική πρώτη στο μηχανογραφικό, αφού επέμεναν οι δικοί μου, κι εγώ σκεφτόμουν ότι εντάξει, ας τη βάλω και σιγά μη περάσω, δυστυχώς από τη μια, ευτυχώς από την άλλη, πέρασα και να'μαι σ'ένα γραφείο να φτιάχνω προγράμματα... Βέβαια, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις και έτσι, αν και δεν έφτασα εδώ ενσυνείδητα, δεν μπορώ να πω ότι δε μ'αρέσει! :)
Πάντως, όντως, νομίζω ότι έχουμε ανάγκη να θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια και να διατηρουμε στο χαρακτήρα μας κάτι από τα θετικά στοιχεία που έχει ένα παιδί!!
Και κάτι πολύ σημαντικό, που εντάξει, το συνειδητοποιείς αργότερα, όχι ως παιδι! Να έχουμε την αίσθηση του μέτρου στη ζωή μας! Δεν είναι σύγκριση αυτό που θα γράψω(μην κατηγορηθώ ότι συγκρίνω ανόμοια), αλλά παραλληλισμός. Ας σκεφτούμε τί "θαύματα" έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που είχαν αυτήν την περίφημη αίσθηση του μέτρου!!
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: Elen στις 07-05-2003 12:18 ]
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από:: Elen στις 07-05-2003 12:26 ]