ισως να εχετε ακουσει ξανα για τους (σχεδον)ελληνοφωνους πληθυσμους της κατω ιταλιας.η προελευση τους συζητειται ακομη.αλλοι υποστηριζουν οτι βρισκονται εκει απο τους πρωτους αποικισμους,αλλοι απο το βυζαντιο κτλ.το γεγονος ειναι πως υπαρχουν ακομα αυτοι οι ανθρωποι και οσο κι αν φαινεται απιστευτο μιλουν τη δικη τους διαλεκτο,η οποια ειναι σχεδον ελληνικα!διατηρουν στη γλωσσα τους αρχαιοτατους τυπους της ελληνικης,που δεν επιβιωνουν ουτε στα ιδια τα ελληνικα!πριν λιγα χρονια το σχολειο μου ειχε συμμετασχει σε μια σειρα εκδηλωσεων καποιων τετοιων ελληνων,που φιλοξενηθηκαν στην ελλαδα.τραγουδησα λοιπον τοτε τραγουδια "γκρεκανικα" οπως αποκαλουνται.φυσικα οι ανθρωποι που ηρθαν στην ελλαδα και που συνεργαστηκα μαζι τους,αυτο που κυρια ειχαν να επιδειξουν ηταν η μουσικη τους.ηρθαν λοιπον με τα παραδοσιακα μουσικα τους οργανα,και τη μουσικη τους.φαινοταν στην τεχνη τους ο χαρακτηρας αυτων των ανθρωπων.χαρουμενη,γεματη κεφι,ζωντανη,ανεδινε αγαπη για τη ζωη,τη φυση,για τον ανθρωπο.οι ρυθμοι τους οι περισσοτεροι γρηγοροι και χαρουμενοι.οι μουσικοι οι ιδιοι ακουραστοι!!μπορουσαν να παιζουν πολλες ωρες και να διατηρουν το πηγαιο κεφι τους.δεν ειμαι ειδικη περι οργανων αλλα τα βασικα ηταν ενα ειδος μικρου ακορντεον,ενα κρουστο(ντεφι)που επαιζαν χτυπωντας τα χερια τους με τρομερη ταχυτητα,και διαφορα εγχορδα.παραπανω δε γνωριζω.ηθελα ομως να παραθεσω καποιους απο τους στιχους των τραγουδιων ετσι οπως μου τα εδωσαν οι ιδιοι γραμμενα.πραγματικα ειναι αξιοθαυμαστο το πως η μουσικη ειναι η καλυτερη γλωσσα επικοινωνιας.με τους ανθρωπους αυτους τα περισσοτερα που ειπα ηταν πολλοι χαιρετισμοι(καλημερα,καλησπερα και τετοια),καποιες πληροφοριες περι της οργανωσης της εκδηλωσης,και ομως καταλαβαμε τοσα ο ενας για τον αλλο ακριβως επειδη μιλουσαμε με στιχους και νοτες!διαχυτικοι ανθρωποι,με μια χαρακτηριστικη υπερηφανεια και αγαπη για τη "μητροπολη",την ελλαδα.να σημειωσω οτι οι ανθρωποι που εγω γνωρισα ηταν ο κ.luciano,πανω απο 70 ,με τη συζυγο του που ηξερε και τα καλυτερα "γκρεκανικα",νεοι μουσικοι,που ηξεραν απο λιγο εως καποιες λεξεις,και νεα παιδια που ηξεραν μονο λιγες λεξεις.ομως ολοι ηξεραν τα τραγουδια!!!!εκει επιβιωνει η γλωσσα τους που δε διδασκεται καθως υπηρχε προσπαθεια αφομοιωσης τους απο την ιταλικη κοινωνια.και ετσι τα μαθαινει ο γονιος στο παιδι του.
παραθετω λοιπον εδω καποια απο τα λογια οπως μου τα εδωσαν.θα καταλαβετε...
san erchete to mina tu majiu
olo to kosmofenete chloro
ce tragudusi ola ta puddia
jati ameno ton calo kero
ela ela mu conda
ti ego imme manacho
egerti o ilios ce en caglio tuti imera
i christianoi ene ulli ghertomeni
amina emmas i dio na pame immia
ela mesenu magno luludi
su donno tin glossa,su donno tin gardia
a tellise esu emi stecomen immia
immasto dio luludia ghenamena
zoi makria immia sonnome gami.
larga asc'esse en i scero ti na cami
i cardia mu ene mavri fola to skotiri
mia macheria tis etavriese me to macheri
iatro ene echi pu ti ssonni iani
i zoi ene micri
ela agapi mu
ti ego de ssonno zi
ela conda mu dommu to cheri
a tellise i cardia mu na mi pesani
i agapi mia ene fola ena luludi
an den do potise spisio ecino cotteni
mi camise mesemu tin crudeli
a tellise i cardia mu na iani
anisce t'attia ce cue tundo tragudi
immia zoi macria sonnome gami
3 τραγουδια λοιπον (οχι ολοκληρα).νομιζω καταλαβατε τα περισσοτερα απο τα λογια.αν επικεντρωθειτε στο πως ακουγονται σιγουρα θα αναγνωρισετε τους ελληνικους ηχους.και βεβαια βλεπετε και τα θεματα με τα οποια καταπιανονται.η ομορφια της ζωης,η αγαπη,η φυση.ετσι για να μην τους ξεχναμε και για να δουμε πως η μουσικη κλεινει μεσα της και μεταφερει εναν πολιτισμο αιωνων.και τον διασωζει!μεσο πραγματικης επικοινωνιας αναμφισβητητα!!!
[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : vouliakis στις 10-10-2008 23:36 ]
Αν θέλετε να δείτε τα κλιπ των Γκρεκάνικων τραγουδιών της Καλαβρίας που αναφέρει η Ζωή, καθώς και μερικά άλλα, επισκεφετίτε την λίστα μου:
https://www.youtube.com/view_play_list?p=95954307F8D79EF8
ενώ για τους ελληνόφωνους της Απουλίας:
https://www.youtube.com/view_play_list?p=7AC15C592FDEAC5A
Αλέξανδρος
Πολύ ενδιαφέρον θέμα!!Μπράβο ΖΟΙ που το ξεκίνησες!!Νομίζω από τα πιο ενδιαφέροντα στο forum.
Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες παιδιά!
Είχα δει στην δορυφορική τηλεόραση σε ένα Ιταλικό κανάλι ένα ντοκιμαντέρ,από αυτή την περιοχή,σχεδόν καταλάβαινα τι λέγανε,μάλιστα μαζεύαν τις ελιές εκεί,και μετά έδειχνε τραγούδια και χορούς,γλεντούσαν.Πολύ όμορφα τοπία επίσης.
Γεια σας!
Χαιρομαι τοσο πολυ που ανακαλυψα αυτο το θεματακι!!!!! Ειμαι τοσο καιρο μελος του forum μας, και σημερα το ανακαλυψα τυχαια απο την 1η σελιδα του forum...
Αγαπω πολυ την γλωσσα, τις μουσικες και τους ανθρωπους της Νοτιας Ιταλιας και με αφορμη αυτη την αγαπη συνεχιζω να ψαχνω τις μουσικες τους αλλα και την διαλεκτο τους "Griko" που προσπαθουν να διασωσουν και το οτι το εχουν καταφερει σε ενα μεγαλο βαθμο, οφειλεται στην μουσικη και τα τραγουδια τους , στις γιορτες, τις ιστοριες των παππουδων-γιαγιαδων προς τα νεα παιδια...
Μετα απ'ολα αυτα ειναι χαρα μου να προσκαλεσω τους φιλους της μουσικης της Κατω Ιταλιας και οχι μονο , στην εκπομπη μου στο Radio MusicHeaven!!!
Επειδή μου φαίνεται ότι αυτό το Forum "κοιμήθηκε" λίγο (λογικό, μεσολάβησε και το καλοκαίρι!), σας στέλνω ένα νέο ερέθισμα υπό την μορφή "οπτικοακουστικής ποίησης".
Οι πρώτες ύλες, υπέροχες, (ποίημα, μουσική, φωτογραφίες) είναι γνήσιες γκρεκάνικες, ο μόνος παρείσακτος, αν και ελληνοϊταλός, είναι ο "μάγειρας" τους!
>Αλέξανδρος
πραγματικα το θεμματακι αυτο είναι απο τα καλυτερα που εχω συναντισει στο forum!!
|
Πού ζω τόσον καιρόν ????
Δηλώνω φανατική θαυμάστρια της Κάτω Ιταλίας !
Ένας λαός, μια υπέροχη ιστορία, μια φοβερή γλώσσα και φυσικά μία άκρως αξιόλογη μουσική !
Αρχικά θα πω μονάχα ενα όνομα !
" Roberto Licci "
Φημισμένος για το πάθος του στην διάσωση των γκρεκάνικων. Ακολούθησε το δρόμο της μουσικής, κάτι που στάθηκε εμπόδιο στο να συνεχίσει να μιλάει αυτήν την υπέροχη γλώσσα. Βλέπετε αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την ιταλική ηλώσσα ώστε να πάει μπροστά.
Δεν ξέχασε όμως . Δεν ενθουσιαστηκε ποτέ με τη δόξα που θα μπορούσε άνετα να έχει στην υπόλοιπη Ιταλία. Επέμενε στα γκρεκάνικα. Έκανε μια μεγάλη έως και τεράστια προσπάθεια στη διάσωσή τους.
Φυσικά όλοι οι κάτοικοι της Κάτω Ιταλίας βοήθησαν στη διάσωση της διαλέκτου Griko.
Είναι από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής ... Να επισκέπτεσαι αυτόν τον λαό. Να ακούς στον τόνο της φωνής τους πόσο πάθος μπορεί να διαθέσει κάποιον άνθρωπος για να σώσει και να διασώσει την πολιτιστική του ταυτότητα.
GHETONIA, ENCARDIA, CANZONIERE GRECANICO SALENTINO και άλλα όχι πολύ γνωστά !!
Συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκευτείτε αυτά τα μέρη. Μέρη όπου μπορείς να αντικρίσεις ανθρώπους που αηωνιούν για το τι θα συμβεί την επόμενη χρονική στιγμή ... χαμογελώντας πάντα στη ζωή.
Υπέροχα μέρη , υπέροχος λαός , υπέροχη γλώσσα , υπέροχη μουσική !
Παραλίγο να είχα ρίζες από κει ! Αλλά και πάλι μεγάλη μου τιμή που έχω συγγενείς όχι μόνο εκεί αλλά και στη υπόλοιπη Ιταλία. Πραγματικά τιμή μου !
ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Σας στέλνω το link για το νέο μου ντοκιμαντέρ "Περιήγηση στην Ελληνόφωνη Καλαβρία... παρέα με έναν υπουργό!".
Το έργο αυτό καταγράφει την επίσκεψη του Υφυπ. Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Κασίμη στα ελληνόφωνα χωριά της Καλαβρίας,και παρουσιάζει διάφορα πολιτιστικά στοιχεία αυτής της μειονότητας, όπως π.χ. γλώσσα, ιστορία, τέχνες , διάφορες μαρτυρίες κ.α.
Η διάρκεια του είναι 70 λεπτά.
Για να το δείτε αρκεί να πάτε στη διεύθυνση: www.youtube.com/view_play_list?p=880C11AA9B590758
και έπειτα να κάνετε κλικ στο "play all videos", που βρίσκεται πάνω και δεξιά. Έτσι με ένα μόνο κλικ θα δείτε ολόκληρο το έργο, αποφεύγοντας να μπαίνετε στα μεμονωμένα κομμάτια (1/8, 2/8 κλπ).
Τα σχόλια σας είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτα!
Ευχαριστώ πολύ
Αλέξανδρος
οι προππαποι μου ειναι απο την νοτιο ιταλια...και ισως ητανε <γκρεκανοι>
μεχρι και το επωνυμο μου σημαινει κατι στα παλια σικελικα...
εκτος απο την μουσικη τους εχω ερθει και σε επαφη με πολλους νοτιο-ιταλους...
οι ομοιοτητες που εχουμε ειναι αξιοθαυμαστες....
ο τροπος που σκεφτομαστε ειναι ιδιος σε παρα πολλα θεματα...
και η μουσικη τους ειναι ακριβως ετσι οπως την περιεγραψε η ΖΟΙ...
το κλασσικο<<ουνα φατσα ουνα ρατσα>>δεν ειναι τυχαιο αλλωστε...
να φανταστειτε οτι ειχα να το ακουσω χρονια και μου το θυμισε ενας φιλος μου ιταλος!!χαααχααχαχαχαχα