ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997
    vouliakis
    31.07.2005, 01:27
    Μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες του Διαδικτύου προτιμούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ. Κερδίζουν έδαφος οι messengers





    Ενδιαφέροντα ευρήματα για το μέλλον του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φέρνει στο φως μια έρευνα μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το email είναι ο προτιμώμενος τρόπος online επικοινωνίας από χρήστες μεγάλης ηλικίας, ενώ οι νεαροί κυβερνοναύτες προτιμούν τους messengers (όπως οι Yahoo!, MSN, AOL και το ελληνικό PIM) για την ανταλλαγή μηνυμάτων και αρχείων σε πραγματικό χρόνο.

    Συγκεκριμένα, όπως δείχνει η έρευνα του μη κυβερνητικού οργανισμού Pew, οι χρήστες του Διαδικτύου μεταξύ των 12 και 17 ετών χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την επικοινωνία τους με γονείς και φορείς, όπως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ για τις μεταξύ τους online συζητήσεις χρησιμοποιούν κάποιον messenger (IΜ).

    Όπως όλα δείχνουν, οι messengers είναι κάτι σαν την μόδα, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην χρήση της γλώσσας.
    Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 22% των μεταδόσεων μέσω IM είναι μονολεκτικές, με τις συντμήσεις, τα ακρωνύμια και τα …εικονίδια να κυριαρχούν στους online διαλόγους.


    Ο νέος είναι …ωραίος





    Σύμφωνα με την έρευνα της Pew, το 90% των νεαρών κυβερνοναυτών χρησιμοποιούν το "παραδοσιακό" e-mail, τον αρχαιότερο τρόπο επικοινωνίας στο Ίντερνετ. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις χρησιμοποιούν ταυτόχρονα κάποιον ΙΜ, ενώ το ανάλογο ποσοστό στους μεγαλύτερους σε ηλικίας χρήστες του Διαδικτύου είναι μόλις 42%.

    Παράλληλα, οι messengers φαίνεται πως είναι …εθιστικοί. Σχεδόν οι μισοί από τους 1.000 ερωτηθέντες νεαρής ηλικίας δήλωσαν πως χρησιμοποιούν IM καθημερινά, με την συντριπτική πλειοψηφία να μιλά μέσω messengers περισσότερες από δύο ώρες ημερησίως.

    Όπως καταδεικνύει η έρευνα της Pew, η "μαγεία" ενός ΙΜ για τους νέους κρύβεται στην ταυτόχρονη ανταλλαγή links και αρχείων εικόνας, ήχου και βίντεο, καθώς και στα λεγόμενα emoticons, τις "φατσούλες" που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν κάποιο συναίσθημα. Όσο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες; Λιγοστοί δήλωσαν πως ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν κάποιες από αυτές τις δυνατότητες των messengers.

    "Καμπανάκι" για την γλώσσα

    Κι ενώ οι messengers φαίνεται πως κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις καρδιές των απανταχού κυβερνοναυτών, κάποιοι ανησυχούν για την χρήση της γλώσσας. Σύμφωνα με το …κατηγορητήριο, ένας ΙΜ καταστρέφει την ικανότητα ορθής διατύπωσης των σκέψεων, γεμίζοντας τον λόγο με ακρωνύμια, μισές φράσεις και εικονίδια.

    Οι φόβοι αυτοί είναι μάλλον δικαιολογημένοι, αν ληφθεί υπόψη μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανίδας γλωσσολόγου Naomi Baron. Σύμφωνα με αυτή, στις συνομιλίες μέσω messengers κυριαρχούν οι συντμήσεις, με το k, έναντι του γνωστού ok, να κρατά τα ηνία.

    Παράλληλα, ευρέως χρησιμοποιούνται και τα ακρωνύμια, που στο σύνολό τους φθάνουν τα 90 και έχουν επικεφαλής το lol, από το αγγλικό laugh out loud, που χρησιμοποιείται όταν ο συνομιλητής θέλει να δείξει ότι γελάει πολύ. Συχνή είναι επίσης και η χρήση emoticons, κατηγορία στην οποία κυριαρχούν 49 εικονίδια.

    Τέλος, το 70% των ερωτηθέντων ασχολείται και με άλλα πράγματα την ώρα που μιλάει μέσω ΙΜ, ενώ οι άνδρες έρχονται πρώτοι στο …διαδικτυακό κουτσομπολιό, καθώς κρατούν για περισσότερη ώρα ενεργή μια online συνομιλία.

    Πηγή: news.pathfinder.gr , EΡT

    revekka
    31.07.2005, 16:23
    Ε όχι και καμπανάκι λόγω των συντμημένων λέξεων….. διαφορετικό μέσο έκφρασης, σημαίνει και διαφορετική χρήση της γλώσσας, και εξέλιξη. Το έχω ξαναγράψει, η γλώσσα είναι ζωντανή, κανένας δε μπορεί να ασκήσει βέτο στις αλλαγές της.