ελληνική μουσική
    Η Ελληνική Μουσική Κοινότητα από το 1997

    Ανθρωπιστές ενωθείτε!

    MILU
    19.09.2005, 21:55
    Υπάρχει ένα site σχετικό με τα ανθρώπινα δικαιώματα, το : http://www.anthropos.gr
    Εκεί λοιπόν ανακάλυψα μια είδηση:
    Γίνεται μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα τοπία και γενικότερα σκηνές απο την Αφρική, απο τους εθελοντές που κατέβηκαν για να προσφέρουν βοήθεια.
    Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον.
    Περισσότερες πληροφορίες στο :
    http://www.anthropos.gr/index.asp?pathID=1_2_12_54_56&art=2565
    Ελπίζω να σας δω εκεί!!


    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : vouliakis στις 20-09-2005 00:43 ]
    nefos
    10.12.2005, 22:59


    @ Παραθέτω αποσπάσματα από 3 άρθρα της σημερινής Ελευθεροτυπίας.

    Απλά και μόνο γιατί με αποσχολούν τα θέματα αυτά. Ίσως να τα έχετε διαβάσει ήδη, ίσως να σας ξέφυγαν . . .

    1. όλο το άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ ε δ ώ

    Εξήντα χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την οικουμενική διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτέλεσε την απάντηση της παγκόσμιας κοινότητας στον παραλογισμό του πολέμου αλλά και την κρατική βία. Ομως τα ερωτήματα σε σχέση με το τι είναι και το πώς εφαρμόζονται σήμερα τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένουν στην ημερήσια διάταξη.

    *«Φοβάμαι ότι η Ευρώπη έχασε την ψυχή της», παρατηρεί ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, σχολιάζοντας την πορεία των χωρών της Ευρώπης, που δείχνουν να ακολουθούν πιστά το άρμα και τις εντολές των ΗΠΑ.

    Και είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική νομοθεσία ωθεί διαρκώς τα κράτη-μέλη στην υιοθέτηση μέτρων που ενισχύουν την αστυνομική καταστολή και συνεργασία σε βάρος πάγια κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και δικονομικών εγγυήσεων.



    2. όλο το άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ* ε δ ώ.

    Το ότι τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι επίκαιρα είναι σωστό, αλλά ταυτόχρονα και λίγο κοινότοπο. Ολοι ή σχεδόν όλοι συγκλίνουν σε αυτή τη διαπίστωση, με πρώτους αυτούς που συστηματικά τα παραβιάζουν.

    (* πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο)

    3. όλο το άρθρο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
    ε δ ώ

    Σε τέσσερις βασικούς τομείς εντοπίζονται οι ελληνικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για πολλές υποθέσεις είτε έχουν εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ή έχουν ασχοληθεί ανεξάρτητες αρχές όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    thank
    11.12.2005, 15:11
    Quote:

    Το μέλος nefos στις 10-12-2005 στις 22:59 έγραψε:


    @ Παραθέτω αποσπάσματα από 3 άρθρα της σημερινής Ελευθεροτυπίας.

    Απλά και μόνο γιατί με αποσχολούν τα θέματα αυτά. Ίσως να τα έχετε διαβάσει ήδη, ίσως να σας ξέφυγαν . . .




    Αξίζει να τα διαβάσουμε.... Συμπληρώνω, πολύ συνοπτικά κάποιες σκέψεις λίγο άτακτα διατυπωμένες .. (λογω Κυριακής, πρωϊνου καφέ, κλπ).

    1. Εκτός από τις παραβιάσεις των κυβερνήσεων και της εξουσίας ... υπάρχουν οι παραβιάσεις που ασκούνται απο τις ίδιες τις κοινωνίες ... Οι απλοί άνθρωποι, που πονάνε για τον συνάθρωπό τους και που καθαρίζουν κατά διαστήματα τη συνείδησή τους προσφέροντας το "κάτι τις" .. στον φτωχό, δεν διστάζουν να γίνουν απίστευτα σκληροί απέναντι στους διαφορετικούς, αναπαράγοντας τις όποιες κρυφές ή φανέρες επιλογές των κυβερνήσεων. Σημαντικότερο εργαλείο : H άγνοια, η σιωπή, η απόκρυψη ... απλά "Δεν υπάρχουν ..." ... Αν και σήμερα σαφώς τα πράγματα έχουν βελτιωθεί, ακόμα έχουμε πολύ δρόμο.

    2. Σημαντικό στοιχείο που που ενισχύει τις αντιπαραθέσεις και τις τάσεις αποκλεισμού των κοινωνιών απέναντι στους διαφορετικούς, ειναι η απουσία συγκεκριμένης πολιτικής. Οι άνθρωποι αφήνονται στη μοναξιά τους και καλούνται να διαχειριστούν όλο το βάρος των αντιπαραθέσεων, του μίσους και της φοβίας που προκαλεί το άκριτο διάβασμα της ιστορίας, η καθηερινότητα, οι επιρροές του σήμερα. Δηλαδή ... Πως να μη "κλειστούν" οι Ελληνες της Θράκης όταν βλέπουν το Προξενείο της Τουρκίας να οργιάζει με προπαγάνδα αλλά και πρακτική στήριξη της "μειονότητας" ενώ, για πολλά πολλά χρόνια η ίδια η Θράκη ήταν για την Ελληνική πολιτεία τόπος απόμακρος ??? Για τους μουσουλμάνους πολύ περισσότερο, αλλα και με σημαντικά προβλήματα για το σύνολο του πληθυσμου. Θυμόσαστε την απειλη "Θα σε στείλω στον Εβρο ????" Κάτι λέει. Εκει ... "μακρυά .... να δεις τι θα πάθεις .... " Πως ήταν η Ικαρία ??? κάτι τέτοιο ...

    Για να μη μιλήσουμε για την ιστορία του πολιτισμού, τις φυσικές ομορφιές, τους ανθρώπους. Ολα ήταν στο περιθώριο .. Και βέβαια, παρά τα σημαντικά οικονομικά κίνητρα που θεωρητικά υπήρχαν για την περιοχή, κανείς δεν τα αξιοποιούσε. Και όσοι το επιχειρούσαν μετάνοιωναν. Παρόλα αυτά, αυτοί που μένουν εκει, μπόρεσαν να συν-υπάρξουν, με τους ενδοιασμούς, τις αντιθέσεις, τα προβλήματα.

    3. Αξίζει τον κόπο να επισκευθεί κανείς τη Θράκη. Και να πάει μια βόλτα μέχρι τους πομάκους, να περπατήσει στους μαχαλάδες, να γνωρίσει τους ανθρώπους. Θα δεί ανθρώπους με εξαιρετική παιδεία, επίστευτη ευγένεια, ενημέρωση, κατάρτιση, που έχουν τούρκικα όνοματα. .. Θα δει πόσο ευκολα μπορεί να προσεγγίσει κανείς τις περιοχές που μένουν οι "διαφορετικοί" απο εμάς, αλλά το ποσο δύσκολο ειναι να έρθει πολλές φορές σε επαφή μαζί τους. Θα γνωρίσει ανθρώπους "δικούς" μας, με ανοιχτό πνεύμα, ανοιχτές ιδέες, που θα εξηγήσουν, όσο γίνεται για κάποιον που δεν έχει ζήσει εκει,, το πόσο εύκολη αλλά και πόσο δύσκολη ειναι η "ουσιαστική προσέγγιση". Γιατί ίσως θέλει το χρόνο της.

    Αλλά σίγουρα θα καταλάβει πως, άσχετα με το τι κάνουν οι άλλοι ... η επίσημη Ελλάδα ειχε κάνει ένα μεγάλο λάθος. Πίστευε πως με το σβήσιμο των αντιθέσεων, θα είχε τον έλεγχό τους .. Εμ ... δεν ειναι έτσι. Και δεν δώσαμε τα μέγιστα δείγματα ανθρωπισμού. Ουτε καν αποτελεσματικής πολιτικής.

    Αυτό που ήθελα τελικά να πω, ειναι πως, ενώ οι περισσότεροι απο εμάς παίρνουμε θέση για πολλά που συμβαίνουν γύρω μας, δεν μπαίνουμε στον κόπο να πάρουμε μια πιο άμεση αίσθηση του τι γίνεται, έστω και λειψή, επιδιώκοντας να ζήσουμε απο κοντά ανθρώπους, τόπους, καταστάσεις. Προσωπικά, τυχαία βρέθηκα στη Θράκη. Οχι λόγω κάποιας φοβερής επιλογής. Αυτά τα γράφω εκ των υστέρων.... Και τότε κατάλαβα πόσο "εκ του μακρόθεν" ειναι ευκολο να μιλά κανείς. Χαμπάρι δεν έχουμε πάρει, για το τι γινόταν, τι γίνεται και τι όμορφο μπορεί να γίνει. Και όχι μόνο στη Θράκη τελικά . Παντού όπου υπάρχουν αντιθέσεις στην κοινωνία μας και ειναι τόσο κοντά μας....

    Οσο για τις οργανώσεις που βλέπουμε στα sites και που όντως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αν ψάξει κανείς, θα δει πως μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να απιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία (πχ γιατροί, τεχνικοί κλπ), αλλά δεν ειναι πάντα έτσι. Υπάρχει περιθώριο συμμετοχής του καθενός. Βέβαια οι περισσότεροι έχουμε άλλες "προτεραιότητες", μπορεί να προβληματιζόμαστε ώς προς τα επιμέρους .. κλπ. (εννοειται πως κι εγώ ανήκω σε αυτούς ...). Αλλά ... μήπως τελικά το να υψώνουμε τη φωνή μας και τη διαμαρτυρία μας δεν ειναι αρκετό ???? ... Γιατί απλά υπάρχουν και άλλοι, με περισσότερα προβλήματα απο εμάς, ίδιες υποχρεώσεις, ίδιες επιφυλάξεις .... κλπ .. που .. απλά ..."κάνουν" ... -:)