Μιας κι ειμαι απο τις πολυ τυχερες που εχουν θεραπευτει απο αλλεργικη ρινιτιδα (κληρονομικο), το ειδα και μου προκαλεσε το ενδιαφερον.
Περασα αρκετους μηνες στο λυκειο με χαρτομαντηλα, κοκκινη μυτουλα, εντονη φαγουρα κ πολλα αψου και μενα ηλιθιο σπρευ που ειχε ως αποτελεσμα να "σνιφαρω" καθε πρωι-βραδυ. Πολυ ενοχλητικο πραγμα, ειδικα οταν πηγαινες σε πολυσυχναστα μερη και σε συνδυασμο με την καπνα γινοταν τα ματια σου κοκκινα απο τη φαγουρα κ ηταν σαν να εκλαιγες...
Παγκόσμιο πρόβλημα υγείας αποτελεί η αλλεργική ρινίτιδα η οποία προσβάλλει το 5-25% του πληθυσμού ενώ για την εκδήλωσή της ενοχοποιούνται μεταξύ άλλων και οι κατσαρίδες.
Μολονότι σήμερα υπολογίζεται ότι το 23% των Ευρωπαίων πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, η νόσος διαγιγνώσκεται μόνο στο 50% των ασθενών και μόνο ένας στους τέσσερις λαμβάνει τη σωστή θεραπεία, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΑΠΘ, χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος Σπύρος Μεταξάς με αφορμή το επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Νεώτερα δεδομένα στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας" που πραγματοποιείται απόψε στη Θεσσαλονίκη
"Η συχνότητα εκδήλωσης αλλεργικής ρινίτιδας διεθνώς στα παιδιά φτάνει το 10% και στους εφήβους το 20-30%, χωρίς όμως τα ποσοστά αυτά να θεωρούνται απόλυτα ορθά" συμπληρώνει από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια παθολογίας-αλλεργιολογίας στο ΑΠΘ Βέα Μαργάρη και προσθέτει ότι η εποχιακή και η συνεχής αλλεργική ρινίτιδα ευθύνονται στις ΗΠΑ για 1,5 εκατομμύρια ημέρες σχολικής απουσίας το χρόνο ενώ σύμφωνα με παλαιότερη μεγάλη μελέτη το ετήσιο κόστος της νόσου στις ΗΠΑ αποτιμήθηκε στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια. "Η αλλεργική ρινίτιδα ως νόσος έχει ιδιαίτερη σημασία διότι παρά το γεγονός ότι μπορεί να εκδηλωθεί σε κάθε ηλικία συνήθως πρωτοεμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους. Σε ανθρώπους δηλαδή που λόγω ηλικίας δύσκολα αποδέχονται ότι νοσούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πρωτοεμφανιστεί σε μεσήλικες ή ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα είναι συχνότατη στις αστικές περιοχές έναντι των αγροτικών με ποσοστά που φτάνουν το 3:1 , όπως είναι συχνότερη και στις κοινωνικοοικονομικά εύρωστες τάξεις" προσθέτει η κ. Μαργάρη ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η νόσος συχνότατα συνοδεύεται από αλλεργική επιπεφυκίτιδα.
Ο κ Μεταξάς αναφέρει ότι το 80% των ασθματικών έχει ρινίτιδα, το 20-50% των ασθενών με ρινίτιδα έχει άσθμα και το 50% όσων έχουν και τις δύο νόσους ανέπτυξαν πρώτα ρινίτιδα δύο χρόνια πριν την ανάπτυξη του άσθματος. "Η υποκείμενη φλεγμονή κάνει τη ρινίτιδα μια εξελισσόμενη νόσο, είτε με συμπτωματική επιδείνωση, είτε με τοπική επέκταση σε επιπεφυκίτιδα, ιγμορίτιδα, μέση ωτίτιδα ή την ανάπτυξη μιας αλλεργικής εξέλιξης από τη ρινίτιδα στο άσθμα. Υπάρχουν έντονες ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος και του ότι η ρινίτιδα έχει σημαντική επίδραση στο άσθμα" προσθέτει ο κ. Μεταξάς.
Παράλληλα αναφέρει ότι η εποχική αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται κυρίως σε αλλεργιογόνα γύρεων αλλά μπορεί και σε μύκητες ενώ η συνεχής (ολοετής) αλλεργική ρινίτιδα οφείλεται σε ενδοοικιακά αλλεργιογόνα, τα οποία προέρχονται από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα κατοικίδια ζώα και την κατσαρίδα και παρότι συνήθως δεν είναι πολύ σοβαρή νόσος, επηρεάζει την κοινωνική ζωή του ασθενούς, την απόδοση στο σχολείο ή την παραγωγικότητα στην εργασία. Τα συνήθη συμπτώματα είναι: ρινική συμφόρηση, καταρροή, πταρμοί, ρινικός κνησμός, οπισθορρινική έκκριση.
Τα συμπτώματα αυτά συχνά συνοδεύονται με οφθαλμικά συμπτώματα (επιπεφυκίτιδα). Αναφερόμενη στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της νόσου η κ. Μαργάρη επισημαίνει ότι δεν επαρκούν τα πράγματι αποτελεσματικά για ορισμένα συμπτώματα αντιισταμινικά φάρμακα, τα φάρμακα δηλαδή που αντιμετωπίζουν την ισταμίνη (μια από τις σημαντικότερες ουσίες που ευθύνονται για την πρόκληση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας). "Απαιτείται πλέον η χρησιμοποίηση φαρμάκων τα οποία θα μπορούν να εξουδετερώσουν τη δράση περισσότερων της ισταμίνης ουσιών. Αυτή είναι και η θεραπευτική πρόκληση στην οποία εστιάζεται το σημερινό συμπόσιο" προσθέτει η κ.Μαργάρη
Πηγή: ΑΠΕ